30 de setembre del 2015

L'independentisme guanya el vot exterior, amb un 63,73% dels sufragis

  Foto Margarida Amengual.


 EFE Barcelona
Junts pel Sí i la CUP han obtingut el 63,73% dels vots emesos pels catalans a l'estranger, un percentatge molt superior al de Catalunya (el 47,74% dels sufragis: 39,54% per a Junts pel Sí i 8,2% per a la CUP). Tot i aquesta clara majoria, el volum de sufragis no té conseqüències en el repartiment d'escons al nou Parlament, que queda com estava (Junts pel Sí, 62 diputats; C's, 25; PSC, 16; Catalunya Sí que es Pot, 11; PPC, 11; CUP, 10).

Dels 196.062 catalans censats a l'estranger només 21.771 van sol·licitar la documentació necessària per poder votar; d'aquests, només 14.781 van emetre finalment el seu vot.

Del total de vots emesos, 7.894 van ser per a Junts pel Sí i 1.526 per a la CUP, que es converteix així en la segona força a l'exterior.

En tercer lloc se situa Ciutadans amb 1.429 vots, seguit de Catalunya Sí que es Pot amb 1.231, el PSC amb 1.025, el PP amb 853 i Unió amb 425.

http://www.ara.cat/politica/vot-exterior-catalans-estranger-eleccions-27S_0_1440456197.html 



....Un de cada tres catalans residents a l'estranger que van sol·licitar el vot per correu no ha participat finalment al 27-S per culpa del retard en l'enviament de paperetes - prop de 7.000 s'han quedat pel camí-. 
http://www.naciodigital.cat/noticia/95659/cada/tres/catalans/estranger/no/pogut/votar/tot/demanar-ho 


Notícia molt posterior:

Nace la plataforma Dos Millones De Votos para ayudar a votar a los expatriados el 20-D

La iniciativa, con el apoyo de juristas, ofrece soporte técnico y práctico a los españoles residentes en el extranjero y pide una reforma de la ley que regula el voto exterior


MIRIAM GARCÉS / BARCELONA  -  Miércoles, 11 de noviembre del 2015
El voto por correo de los españoles residentes en el extranjero es una carrera de obstáculos en muchas ocasiones imposible de ganar, como se ha visto en las recientes citas electorales, en las que la participación ha caído de forma considerable. Cara a las elecciones generales del 20 de diciembre, gran parte de los 1.875.272 españoles que, según el INE, viven en el extranjero y pueden votar no saben si podrán hacerlo debido a las caóticas normas en vigor desde la última reforma de la ley electoral del 2011 impulsada por el Gobierno del PSOE y apoyada entonces por PP y CiU. Para ayudarles y al mismo tiempo denunciar una situación que “vulnera los derechos de los ciudadanos”, una cincuentena de juristas ha impulsado la plataforma DosMillonesDeVotos, con la colaboración de Marea Granate, una asociación que agrupa a ciudadanos españoles que viven en el extranjero y que lleva tres años pidiendo la derogación del voto rogado. En su manifiesto, los impulsores de la plataforma afirman que “tiene como objetivo prestar apoyo técnico y práctico a los residentes de forma temporal o permanente en el extranjero”.

Esta tarea informativa ya se lleva realizando desde hace tiempo desde Marea Granate, y de hecho la creación de la agrupación de juristas, surge de este movimiento ciudadano. “La idea de crear DosMillonesDeVotos surgió de la asamblea del Grupo de Trabajo de Voto de Marea Granate en Nueva York. Vistas las irregularidades de los anteriores procesos electorales respecto al voto exterior y la falta de soluciones aportadas, se decidió empezar a trabajar con un grupo de juristas que prestaron su conocimiento de la legislación para ayudar a resolver las dudas de los emigrantes españoles con problemas para votar”, explica María Almena, portavoz del Grupo de Trabajo de Voto de Marea Granate. Antes, tal como afirma Almena, desde la iniciativa granate se dedicaban a prestar toda la información de la que disponía para resolver dudas que les dirigían los españoles, pero no tenían los medios para llegar a actuar más allá. “Ahora, con DosMillonesDeVotos tenemos más capacidad de acción para reclamar ante la administración”, añade.

MEDIDAS URGENTES

Además de pedir una reforma profunda de la ley que regula el voto exterior, DosMillonesDeVotos presenta una lista de 11 medidas urgentes que consideran de necesaria aplicación para garantizar la participación de los emigrantes en el extranjero. “Es necesaria una reforma de la ley electoral, ya que hasta ahora no se ha hecho caso de las quejas ciudadanas y de las peticiones de derogación del voto rogado, pero de momento lo mínimo que pueden hacer los órganos implicados es ofrecer soluciones a cuestiones como la presencialidad en los consulados o la falta de información”, explica Alejandro Roche, uno de los impulsores de DosMillonesDeVotos, desde Nueva York, donde reside.

De hecho, en sus dos primeras semanas de vida DosMillonesDeVotos ya ha recibido más de 1.000 adhesiones al manifiesto y cerca de un centenar de consultas. Roche destaca que es “un reflejo claro de los que está pasando y lleva pasando” desde la reforma impulsada por PSOE y PP con el respaldo de CiU y PNV.

DUDAS Y DENUNCIAS

Desde su puesta en marcha, la plataforma de juristas ha empezado a trabajar no sólo en la respuesta a las dudas de los emigrantes españoles, sino también denunciando a las instituciones públicas los problemas encontrados y que están dificultando el voto exterior para el 20-D. Con este propósito, la plataforma ha enviado una carta  al Ministro de Asuntos Exteriores y Cooperación, José Manuel García-Margallo para denunciar el obstáculo que supone para muchos españoles inscritos en el Censo Electoral de Residentes Ausentes (CERA) tener que acudir de forma presencial al consulado para efectuar subsanaciones referentes a su inscripción. “Este requisito de presencialidad en el consulado durante el período de subsanaciones no es obligatorio, ya que no es un requisito ni en la LOREG ni en la legislación aplicable, e impide a muchos españoles votar por la lejanía del consulado”, explica Alejandro Roche.

Desde la plataforma también se ha enviado una segunda carta, dirigida al Ministro de Economía y Competitividad, Luis de Guindos. En este caso, DosMillonesDeVotos denunciaba irregularidades en la consulta de la correcta inscripción al censo, dato de necesario conocimiento por los españoles en el extranjero para solicitar el voto. Este trámite, que según la legislación aplicable puede realizarse de forma presencial en el consulado, por teléfono o mediante la web del INE, ha sufrido complicación según explica la plataforma a Luis de Guindos, ya que el teléfono de atención proporcionado y la web de consulta del INE no funcionan, y solo queda como alternativa para los españoles el trámite presencial en el consulado, muchas veces imposible por motivos de horarios o distancia. 

Si quieres eres español residente en el extranjero o simplemente quieres opinar sobre este tema, ponte en contacto con Entre Todos

http://www.elperiodico.com/es/noticias/entre-todos/nace-plataforma-dosmillonesdevotos-ayuda-voto-correo-espanoles-extranjero-4662913

Ferran Bel adverteix que un país que imputa a Mas per posar urnes no pot formar part del club democràtic







30 septiembre 2015.  Senado.  El diputado Sr. Bel (Convergència) recuerda que imputar al President Mas no es lo propio del club democratico que es Europa.

Igualmente recrimina al ministro Montoro que el estado central se haya apoderado de las flexibilizaciones del objetivo de déficit que le han concedido, en lugar de transferir estas ventajas a las autonomías.

What's new for Catalonia. Bloomberg entertain, Catalonia National Day, September 11th. 2015 .


Albert Pont, president of  Centre Català de Negocis (Catalonian Center for Bussiness, that has promoted Catalonia independence since 2005).  On this purpose Mr. Pont has writen "Delenda est Hispania" Viena Editions, Barcelona 2006. Translated to Spanish.


Bloomberg- What’s Next For Catalonia

 

Mr. Pons'  book on Catalonia's independence.
Recommended.

Bloomberg entrevista a Albert Pont: "I ara què passarà?"

Amb motiu de les eleccions del 27S, la cadena de televisió anglesa Bloomberg va entrevistar el president del CCN, Albert Pont, per conèixer quins han de ser els següents passos per aconseguir la independència de Catalunya.



http://www.ccncat.cat/imdc/bloomberg-entrevista-a-albert-pont/

Artur Mas declarará el 15 de octubre como imputado por el 9N


President A. Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, citats a declarar per la consulta del 9N 2014. Foto La Vanguardia.

 

 

El president comparecerá ante el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya dos días después de que lo hagan Irene Rigau y Joana Ortega



Política | 29/09/2015 
El presidente en funciones de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta, Joan Ortega, y la consellera d’Educació, Irene Rigau, han sido citados a declarar como imputados por el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), por su implicación en la consulta del 9N. Mas comparecerá el día 15, y Ortega y Rigau, el 13.

Así consta en una providencia hecha pública ayer por el TSJC, y firmada por el magistrado que instruye la causa, Joan Manel Abril Campoy. En ella se expresa que Mas, Ortega y Rigau son citados en calidad de querellados, que equivale a una imputación, pues tienen que presentarse en compañía de sus letrados y pueden negarse a contestar a las preguntas, cosa que no ocurre con los testigos. En principio, los tres deben acudir a la sede judicial, precisamente por estar imputados, pero algunas fuentes jurídicas señalan que podrían acogerse al privilegio de declarar en sus despachos oficiales.

Es la segunda vez que un presidente de la Generalitat prestará testimonio como imputado, después de que Jordi Pujol cumpliera igual trámite el 2 de octubre de 1984 por el caso Banca Catalana. En ese momento, el juez Ignacio de Lecea (instructor), los fiscales Carlos Jiménez Villarejo y José María Mena y los abogados de Pujol, Joan Pique Vidal y Joan Córdoba, se desplazaron a la Casa dels Canonges, residencia oficial, donde el president declaró durante una hora y cuarenta y cinco minutos.

La fecha escogida, 13 y 15 de octubre, es poco antes de la posible constitución del Parlament, prevista para el arco que va del 19 al 26 de octubre. La casualidad es que la comparecencia de Mas se producirá un un día muy simbólico: el 75 aniversario del fusilamiento del president de la Generalitat Lluis Companys, ocurrido el 15 de octubre de 1940.

En la causa del 9N, la Fiscalía acusa a Artur Mas, Joana Ortega e Irene Rigau de un delito de desobediencia y otros posibles derivados de este, como prevaricación o malversación de caudales públicos, por la convocatoria y organización de la consulta; presuntamente cometidos entre los días 5 de noviembre (fecha de la resolución del Tribunal Constitucional contra la convocatoria) y el 9 (cuando se produjeron las votaciones).

El Ministerio Público persigue conocer el grado de implicación de los tres en la organización de la consulta, qué medios públicos se utilizaron para ello y su coste. Hasta el momento se ha ido recopilando documentación, de la que se deriva que se habilitó una partida de 1.200.000 euros para soporte tecnológico (aunque al final se gastaron sólo 698.685) y que el CIRE (departamento para la reinserción de presos) facturó 150.000 euros para su ayuda al proceso, centrada en la elaboración de urnas y papeletas. También han declarado inspectores d’Ensenyament y directores de institutos, y algunas declaraciones señalan la existencia de reuniones en el Departament para la cesión de locales.

La misma providencia por la que se imputa a Mas, Ortega y Rigau cita a declarar a cinco testigos el día 19 de octubre. El president en funciones pidió al tribunal comparecer antes que los testigos. La Fiscalía mantenía la tesis de que las declaraciones de imputados y testigos podían ir en paralelo, no hacía falta que primero fueron los querellados. El juez Abril ha decidido atender la petición de los abogados de Artur Mas.

La premsa internacional es fa ressò de la imputació de Mas per la consulta del 9-N

   11 de setembre  2015, a Glóries. La Via Lliure


"Herald Scotland" i "The Wall Street Journal", entre altres, informen sobre el cas 
.

La premsa internacional s'ha fet ressò de la imputació del president Artur Mas, la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega per la consulta del 9-N.  Mas haurà de declarar el 15 d'octubre a les 10 del matí mentre que la consellera d'Ensenyament en funcions i l'exconsellera de Governació ho faran dos dies abans, a les 10 i a les 4 de la tarda respectivament. Els tres polítics s'afronten a un delicte per desobediència.
.
.
- Herald Scotland: "Catalan President faces court after being accused of organising illegal referendum"  (El president català s'enfronta al tribunal després de ser acusat d'organitzar un referèndum il·legal). 
.
.

- The Wall Street Journal: "Catalonia’s President to Face Court Questioning Over Independence Vote" (El president de Catalunya s'enfronta al tribunal pel vot a la independència) 

.

- Euronews: "Catalan president Artur Mas charged with organising illegal independence referendum" (El president català acusat d'organitzar un referèndum il·legal sobre la independència).

.

- France24: Espagne: "Le président indépendantiste catalan Artur Mas convoqué pour "désobéissance civile" (Espanya: el president independentista català Artur Mas citat per desobediència civil) 

 

Catalonia elections Setember 27th 2015. Press dossier - Impresionant recull de premsa internacional de les eleccions 27S 2015 (Vilaweb) v.2






28 de setembre 2015

BBC  (UK)
Catalonia’s push for independence from Spain (‘L’empenta de Catalunya cap a la independència respecte d’Espanya’)


BBC  (UK)
Catalonia vote: Separatists claim pro-independence mandate (‘Eleccions a Catalunya: els separatistes reclamen un mandat cap a la independència’)








Financial Times  (UK)
Five takeaways from the Catalan elections (‘Cinc claus de les eleccions catalanes’)



The Times  (UK)
Catalonia votes to break away by 2017 (‘Catalunya vota per trencar el 2017’)



















The Guardian  (UK)
Catalan separatists win election and claim it as yes vote for breakaway (‘Els separatistes catalans guanyen les eleccions i diuen que és un vot del sí per al trencament’)


Reuters
Victorious Catalan separatists claim mandate to break with Spain (‘Els separatistes catalans, victoriosos, reclament un mandat per a trencar amb Espanya’)








The Independent  (FR)
Spain elections Q&A: What do results mean for Catalonia? Is independence around the corner? (‘Preguntes i respostes de les eleccions: Què significa el resultat per a Catalunya? La independència és a la cantonada?’)


Le Figaro
En quête d’indépendance, les Catalans lancent un défi à l’Espagne (‘En cerca de la independència, els catalans llancen un desafiament a Espanya’)


Le Monde  (FR)
La Catalogne se dirige-t-elle vers une sécession ? (‘Catalunya es dirigeix cap a la secessió?’)

Le Monde  (FR)
En Catalogne, l’urgence d’une négociation (‘A Catalunya, la urgència d’una negociació’)


Libération  (FR)
En Catalogne, un vote en toute indépendance (‘A Catalunya, un vot en tota independència’)


Le Soir  (FR)
–Editorial: ‘Catalogne: Madrid ne peut plus refuser de négocier’ (‘Catalunya: Madrid no pot rebutjar més de negociar’)

Le Soir  (FR)
‘L’Europe ne doit pas avoir peur du vote catalan’ (‘Europa no ha de tenir por del vot català’)


France TV Info
Catalogne : les obstacles que doivent encore franchir indépendantistes (‘Catalunya: els obstacles que encara han de superar els independentistes’)

La Croix  (FR)
Les grandes dates de l’aspiration de la Catalogne à l’indépendance (‘Les grans dates de l’aspiració de Catalunya a la independència’)


News.com.au
Vídeo: Spain: Catalan independence matters to whole European  (‘Espanya: la independència catalana afecta tot Europa’)

SBS
Victorious Catalan separatists claim mandate to break with Spain (‘Els separatistes catalans, guanyadors, reclament un mandat per a trencar amb Espanya’)

Wired.it
Catalogna, 5 risposte dal turno elettorale (‘Catalunya, cinc respostes arran de les eleccions’)


Agència Ansa (IT)
Catalogna, vincono gli indipendentisti ma non raggiungono il 50% (‘Catalunya, guanyen els independentistes, però no arriben al 50%’)

Repubblica  (IT)
Elezioni in Catalogna, vittoria a metà per gli indipendentisti (‘Eleccions a Catalunya, victòria a mitges per als independentistes’)

Repubblica  (IT)
Non solo Catalogna: ecco i principali movimenti separatisti dell’Unione Europea (‘No sols Catalunya: els principals moviments separatistes de la Unió Europea’)

Repubblica  (IT)
–Vídeo: Catalogna, Mas: ‘Ha vinto la democrazia’ (‘Catalunya, Mas: “Ha guanyat la democràcia”.’)

Il Sole 24 Ore  (IT)
Catalogna, l’indipendenza canta vittoria ma la regione è spaccata in due (‘Catalunya, la independència canta victòria, però la regió es divideix en dos’)



27 de setembre 2015

The New York Times (US)
Pro-Secession Parties in Catalonia Win Landmark Vote (‘Els partits secessionistes de Catalunya guanyen unes eleccions crucials’)

US News  (USA)
Questions and answers about the Catalonia independence vote in Spain (‘Preguntes i respostes del vot sobre la independència de Catalunya a Espanya’)

San Francisco Chronicle  (USA)
Questions and answers about the Catalonia independence vote (‘Preguntes i respostes sobre el vot independentista a Catalunya’)

Newsweek  (USA)
Election Results May Move Catalonia Toward Secession From Spain (‘El resultat de les eleccions podria encaminar Catalunya cap a la secessió respecte d’Espanya’)


The New York Times  (USA)
Catalan Vote Seen as Referendum on Secession From Spain (‘El vot català és vist com un referèndum sobre la secessió respecte d’Espanya’)


The Washington Post   (USA)
Catalonia voters decide on push for independence from Spain (‘Els votants catalans decideixen sobre la independència respecte d’Espanya’)


CBC News   (USA)
Catalonia separatists vote in push for independence from Spain (‘Els separatistes catalans voten per la independència respecte d’Espanya’)


BBC  (UK)
Catalonia votes in key regional elections (‘Catalunya vota en unes eleccions regionals clau’)

BBC  (UK)
Catalonia vote: Pro-independence parties win elections (‘Els partits pro independentistes guanyen les eleccions’)

BBC  (UK)
Catalonia vote: Nationalist parties ‘on course to win’ (‘Vot a Catalunya: els partits nacionalistes “cap a la victòria”‘

Financial Times  (UK)
Independence parties win in Catalonia but fall short of overall victory (‘Els partits independentistes guanyen a Catalunya, però no aconsegueixen obtenir una victòria completa’)

The Guardian  (UK)
Exit polls: pro-Catalan independence parties likely to win – live (‘Els partits pro independència guanyaran amb tota probabilitat’)

The Guardian  (UK)
Catalans cast votes in unofficial independence referendum (‘Els catalans voten en un referèndum d’independència no oficial’)

Herald of Scotland  (UK)
Voters in Catalonia move region closer to independence from Spain (‘Els votants acosten Catalunya a la independència respecte d’Espanya’)

The Scotsman  (UK)
Catalonia decides whether to secede from Spain (‘Catalunya decideix si se separa d’Espanya’)

RTE
Separatists claim victory in Catalonia regional election (‘Els separatistes reivindiquen la victòria a les eleccions regionals catalanes’)

The Independent
Catalonia pro-independence parties on course for victory in election (‘Els partits pro independentistes de Catalunya cap a la victòria en les eleccions’)

AFP
Catalonia holds ‘historic’ election on independence (‘Catalunya fa eleccions “històriques” sobre la independència’)



Radio Canada
La Catalogne, source d’inspiration des souverainistes québécois (‘Catalunya, font d’inspiració dels sobiranistes quebequesos’)
 
La Libre Bélgique  (BE)
‘Le mandat sera de construire un pays indépendant en Catalogne’ (‘El mandat serà de construir un país independent a Catalunya’)



Le Figaro  (FR)
Espagne : les séparatistes prendraient le contrôle du parlement de Catalogne (‘Espanya: els separatistes agafarien el control del Parlament de Catalunya’)

Le Figaro  (FR)
Catalogne : Barcelone et Madrid face au risque d’escalade (‘Catalunya: Barcelona i Madrid en risc d’escalada’)

Le Figaro  (FR)
L’indépendance, synonyme de purgatoire européen pour la Catalogne (‘La independència, sinònim de purgatori europeu per a Catalunya’)

Le Figaro  (FR)
Les Catalans s’éloignent de Madrid (‘Els catalans s’allunyen de Madrid’)


Le Monde  (FR)
Catalogne : victoire des indépendantistes aux élec



Le Monde  (FR)
Football : le Barça, « més que un club », une nation ?, par Albrecht Sonntag (‘Futbol: el Barça, “més que un club”, una nació?, per Albrecht Sonntag’)
tions régionales (‘Catalunya: victòria dels independentistes a les eleccions regionals’)



 
Libération  (FR)
Les Catalans s’engagent sur le chemin de l’indépendance (‘Els catalans esmouen cap al camí de la independència’)

La Presse  (FR)
Victoire des indépendantistes aux élections en Catalogne (‘Victòria dels independentistes a les eleccions a Catalunya’)

Le Point  (FR)
Catalogne: les séparatistes obtiennent la majorité absolue au Parlement (‘Catalunya: els separatistes obtenen la majoria absoluta al parlament’)

France TV Info  (FR)
Catalogne : ‘Nous avons gagné’, déclare le leader des indépendantistes (‘Catalunya: ‘Hem guanyat’, declara el líder dels independentistes’)

France TV Info  (FR)Catalogne : les séparatistes obtiennent la majorité absolue au Parlement (‘Catalunya: els separatistes obtenen la majoria absoluta al parlament’)

La Tribune  (FR)
Pourquoi les indépendantistes catalans vont utiliser leur majorité parlementaire (‘Per què els independentistes catalans utilitzaran la seva majoria parlamentària?’)

L’Express  (FR)
Pourquoi l’indépendance de la Catalogne fait trembler l’Espagne (‘Per què la independència de Catalunya fa tremolar Espanya’)

Ouest France  (FR)
Catalogne. Un scrutin aux allures de référendum d’indépendance (‘Catalunya. Un escrutini amb flaire de referèndum d’independència”)

La Croix  (FR)
Une réforme constitutionnelle pour éviter une rupture avec la Catalogne (‘Una reforma constitucional per a evitar una ruptura amb Catalunya’)

RFI   (FR)
Catalogne: forte affluence pour un vote crucial pour l’unité espagnole (‘Catalunya: forta afluència per un vot crucial per la unitat espanyola’)

RTL
Le vote en Catalogne pourrait-il donner des idées à la Flandre? ‘Rien n’est fait pour l’éternité, les nations non plus’ (‘El vot a Catalunya podria donar idees a Flandes? “Res no és fet per a l’eternitat, ni les nacions”‘)

Le Nouvel Observateur  (FR)
La Catalogne peut-elle vraiment devenir le 29e Etat de l’UE ? (‘Catalunya pot esdevenir el 29è estat de la UE?’)

RTL
Scrutin historique en Catalogne, l’unité de l’Espagne en jeu (‘Eleccions històriques a Catalunya, la unitat d’Espanya en joc’)

RTL
Les indépendantistes gagnent les élections en Catalogne: la sécession encore loin d’être acquise… (‘Els independentistes guanyen les eleccions a Catalunya: la secessió encar és lluny d’aconseguir-se…’)


 La Stampa  (IT)
Ecco cosa può succedere dopo la vittoria degli indipendentisti in Catalogna (‘Què pot passar després de la victòria dels independentistes a Catalunya’)

Il Giornale  (IT)
Catalogna, separatisti avanti ‘C’è maggioranza assoluta’ (‘A Catalunya, els separatistes avancen: “És majoria absoluta”.’)

Corriere della Sera  (IT)
Catalogna, Mas: ‘Via all’indipendenza’. Maggioranza di seggi ma sotto il 50% (‘Catalunya, Mas: “Cap a la independència.” Majoria d’escons, però per sota del 50%’)

Corriere della Sera  (IT)
Catalogna: Mas: ‘Abbiamo vinto!’ Agli indipendentisti 72 seggi su 135 (‘Catalunya: Mas: “Hem guanyat!” Els independentistes obtenen 72 escons de 135’)

Repubblica  (IT)
Mas va avanti: ‘Metteremo basi indipendenza’ (‘Mas tira endavant: “Posarem les bases de la independència”‘)

Il Post  (IT)
E se in Catalogna vincono gli indipendentisti? (‘I si a Catalunya guanyen els independentistes?’)

Rai News   (IT)
Spagna: aperte le urne in Catalogna, favoriti gli independentisti (‘Espanya: obertes les urnes a Catalunya amb els independentistes favorits’)

La Stampa  (IT)
La Catalogna vota, Spagna a rischio secessione (‘Catalunya vota, Espanya en risc de secessió’)

Agència Ansa
La valle che pensa alla secessione da Catalogna (‘La vall que pensa en la secessió de Catalunya’)



Observador  (Portugal)
‘Hem guanyat!’ Independentistas vencem eleições na Catalunha (‘”Hem guanyat!” Els independentistes guanyen les eleccions a Catalunya’)

Público  (Portugal)
Independentistas têm maioria absoluta no parlamento da Catalunha (‘Els independentistes tenen la majoria absoluta al Parlament de Catalunya’)

Jornal de Notícias  (Portugal)
Movimento independentista vence eleições regionais na Catalunha (‘El moviment independentista guanya les eleccions regionals a Catalunya’)

Expresso   (Portugal)
Catalunha vota em eleições históricas (‘Catalunya vota en unes eleccions històriques’)

Publico  (Portugal)
O que se joga hoje na Catalunha não é a independência (‘El que es juga avui a Catalunya no és la independència’)

Jornal de Notícias  (Portugal)
Os riscos da separação da Catalunha (‘Els riscs de la separació de Catalunya’)


ITV
Catalan separatists win control of regional government (‘Els separatistes catalans obtenen el control del govern regional’)

Politico
Good-bye Madrid: Catalans vote for an ‘adios’ to Spain (‘Els catalans voten per un “adéu” a Espanya’)


Der Spiegel  (DE)
Regionalwahl in Katalonien: Separatisten gewinnen Mehrheit im Parlament (‘Eleccions regionals a Catalunya: els separatistes guanyen per majoria al parlament’)

Tagespiegel    (DE)
Absolute Mehrheit für Separatisten: ‘Tschüß, Spanien!’ (‘Majoria absoluta dels separatistes: “Adéu, Espanya”‘)

Frankfurter Rundschau  (DE)
Separatisten gewinnen Wahlen in Katalonien (‘Els separatistes guanyen les eleccions a Catalunya’)

Deutsche Welle  (DE)
Absolute Mehrheit für Unabhängigkeitsbefürworter in Katalonien (‘Majoria absoluta dels partidaris de la independència de Catalunya’)

Neue Zürcher Zeitung  (DE)
Wahl als Plebiszit. Separatisten vorn in Katalonien (‘Eleccions plebiscitàries. Els separatistes passen al davant a Catalunya’)

Die Zeit  (DE)
Prognose: Separatisten stärkste Kraft in Katalonien (‘Pronòstic: els separatistes són la força més poderosa a Catalunya’)

N-TV  (DE)
Was passiert mit Katalonien? Mas’ Separatisten verfehlen absolute Mehrheit (‘Els separatistes de Mas no encerten la majoria absoluta’)

Frankfurter Allgemeine  (DE)
Separatisten gewinnen laut Hochrechnungen absolute Mehrheit (‘Segons les projeccions, els separatistes guanyen la majoria absoluta’)

Euronews  (DE)
Katalonien: Klare Mehrheit für Befürworter der Abspaltung von Spanien (‘Catalunya: clara majora dels partidaris de la separació d’Espanya’)

Focus  (DE)
Regionalwahlen in Katalonien. Absolute Mehrheit für Befürworter der Unabhängigkeit (‘Eleccions regionals a Catalunya. Majoria absoluta dels partidaris de la independència’)

ARD  (DE)
Separatisten siegen in Katalonien (‘Els separatistes guanyen a Catalunya’)

Der Spiegel   (DE)
Katalonien vor der Wahl: ‘Wir sind keine Spanier’ (‘Catalans a les urnes: “No som espanyols”‘)

Kurier  (DE)
Katalanen entscheiden heute ihre Zukunft (‘Els catalans decideixen avui el seu futur’)

Focus
Absolute Mehrheit für Befürworter der Unabhängigkeit (‘Majoria absoluta per als partidaris de la secessió’


Al-Jazeera
Catalonia separatists win parliamentary elections (‘Els separatistes catalans guanyen les eleccions parlamentàries’)

Al-Jazeera
Spain’s Catalonia votes in crucial elections (‘Catalunya vota en unes eleccions crucials’)



26 de setembre 2015

CNN  (USA)
EU watching as Catalonia votes Sunday (‘La UE mira com Catalunya vota diumenge’)


The New York Times (USA)
Spain: A Look at Catalonia’s Secession Drive, Sunday’s Vote (‘Espanya: una mirada al procés secessionista català i a les eleccions de diumenge’)


The Economist
Breaking up is hard to do (‘Trencar és difícil de fer’)

Al-Jazeera
Catalonia set to elect new regional parliament ruled by ‘independentistas’ (‘Catalunya es prepara per a elegir un nou parlament dirigit per independentistes’)

Fox News
Spain: A look at the Catalonia secession drive for a new nation, Sunday’s independence vote (‘Espanya: una mirada a l’aposta catalana per una nova nació i al vot independentista de diumenge’)

The National
SNP MEP hits out at ‘dirty tricks’ over Spanish election (‘Un diputat de l’SNP denuncia ‘els tripijocs’ en les eleccions’)

The Irish Times
–Editorial: Catalonia goes to the polls on independence (‘Catalunya va les urnes per la independència’)

Financial Times
MARKETS Next week: Catalonia vote, US jobs and UN assembly

Radio Vaticana
En Catalogne, le vote de l’indépendance (‘A Catalunya, el vot de la independència’)


France 24
Emotional campaigns end in historic Catalonia polls (‘S’acaba la campanya emotiva d’unes eleccions catalanes històriques’)

Wral.com
Spain: A look at Catalonia’s secession drive, Sunday’s vote (‘Espanya: una mirada al procés de secessió català i a les eleccions de diumenge’)

Straits Times
Catalonia secession bid divides families (‘La qüestió de la secessió divideix les famílies a Catalunya’)

Le Monde
La stratégie sémantique des indépendantistes catalans (‘L’estratègia semàntica dels independentistes catalans’)

Le Figaro
Les Catalans aux urnes pour un vrai-faux référendum (‘Els catalans van a les urnes per a un veritable-fals referèndum’)

Le Figaro
En Catalogne, le Barça a été contraint d’entrer dans le jeu politique (‘A Catalunya, el Barça és empès a entrar al joc polític’)

Le Nouvel Observateur
Indépendance de la Catalogne : “On a tout essayé, en vain” (‘Independència de Catalunya: “Ho hem provat tot, en va”.’)

Le Monde (FR)
En Catalogne, les entreprises s’inquiètent d’une sécession (‘A Catalunya, les empreses s’inquieten davant la secessió’)

France Info TV  (FR)
Pourquoi une partie de la Catalogne se rêve indépendante? (‘Per què una part de Catalunya s’imagina independent?’)

BFM TV
Catalogne: l’élection qui peut tout changer pour le Barça (‘Catalunya: l’elecció que pot canviar-ho tot per al Barça’)

La Croix  (FR)
Catalogne: fin de campagne électrique entre union et sécession (‘Catalunya: fi de campanya elèctric entre unió i secessió’)

Le Temps  (FR)
Si une frontière séparait l’Espagne de la Catalogne (‘Si una frontera separés Espanya de Catalunya’)

Le Parisien  (FR)
Vote en Catalogne : l’Espagne retient son souffle (‘Vot a Catalunya: Espanya conté la respiració’)

Europe 1
Un dimanche décisif pour l’indépendance de la Catalogne (‘Diumenge decisiu per la independència de Catalunya’)

L’Express   (FR)
Catalogne: comment les élections régionales tournent au référendum sur l’indépendance (‘Catalunya: com les eleccions regionals s’han convertit en un referèndum sobre la independència’)

Clarín  (Argentina)
El gobierno catalán ya prepara la futura República independiente (‘El govern català ja prepara la futura república independent’)














Il Giornale  (IT)
Catalogna pronta a dire addio La Spagna e le banche tremano (‘Catalunya preparada per dir adéu. Espanya i els bancs tremolen’)

Repubblica  (IT)
Ecco quanto vale la Catalogna per la Spagna (‘Vet ací què val Catalunya per a Espanya’)

Euronews  (Portugal)
Catalunha: independentistas encerram campanha em força (‘Catalunya: els independentistes tanquen la campanya amb força’)

Diário Digital   (Portugal)
Deputados de parlamentos europeus acompanham eleições na Catalunha (‘Diputats de parlaments europeus assisteixen a les eleccions de Catalunya’)

Expresso   (Portugal)
Junts pel Sí é favorito na Catalunha. Independência mais perto? (‘Junts pel Sí és favorit a Catalunya. La independència més a prop?’)

Diário de Notícias   (Portugal)
Quem quer uma Espanha coxa? (‘Qui vol una Espanya coixa?’)

Observador   (Portugal)
Empresários portugueses ponderam deixar a Catalunha (‘Empresaris portuguesos es plantegen de deixar Catalunya’)

Frankfurter Allgemeine  (DE)
Madrid bringt das Gericht in Stellung

Die Welt  (DE)
Die EU muss die Hysteriker bremsen

Euronews  (DE)
Schicksalswahl in Katalonien (‘Elecció de destí a Catalunya’)

Tagesanzeiger  (DE)
Junts pel Sí: Auf dem Weg zur Unabhängigkeit Kataloniens (‘Junts pel Sí: camí de la independència de Catalunya’)

Deutsche Welle  (DE)
Wahlen in Katalonien – Prüfstein für Spanien (‘Eleccions a Catalunya. Pedra de toc per a Espanya’)

Strandgazette  (DE)
Live-Ticker: Wahl in Katalonien – 550 Journalisten akkreditiert (Minut a minut: 550 periodistes acreditats)


De : http://www.vilaweb.cat/noticies/el-27-s-a-la-premsa-internacional/

29 de setembre del 2015

Catalan elections: secessionists claim victory – as it happened. The Guardian.

"Together For Yes" supporters wave flags after polls closed in a regional parliamentary election in Barcelona.  Photograph: Sergio Perez/Reuters


Pro-independence parties win a majority in local elections described as a quasi-referendum on independence

> Pro-independence parties win clear majority in Catalonia

  The Guardian

28 de setembre del 2015

Enhorabona, i ara no deixeu que ningú us robe ni l’alegria ni el triomf





Dilluns  28.09.2015 -  Per: Vicent Partal
Per començar, permeteu-me unes quantes dades i detalls que són molt importants:
 
 
–L’independentisme aconsegueix 72 escons i té la majoria absoluta del parlament.

S’ha acabat l’ambigüitat: tindrem un govern plenament independentista, sense quintacolumnistes, i una majoria parlamentària que treballarà per la independència. Fa tres anys els diputats amb mandat explícitament independentista eren 24, els d’ERC i CUP. Avui són 72. Feu comptes.

  
–Per primera vegada a la història, un partit o coalició ha guanyat les eleccions a totes les comarques del Principat. No havia passat mai, i ho ha fet Junts pel Sí.

–Els independentistes guanyen a 907 municipis i els unionistes a 35. 907 contra 35, sí.

Junts pel Sí i la CUP aconsegueixen el 48% dels vots. Cameron va convocar el referèndum perquè l’SNP havia guanyat les eleccions amb el 44% dels vots. Abans del primer referèndum que es va fer al Quebec, el Partit Quebequès havia guanyat les eleccions del 1976 amb el 41,37% dels vots. I abans del segon, el mateix partit havia guanyat, el 1994, amb el 44,75% dels vots. Veieu la diferència entre el 48% i el 41%?

–Una dada suplementària: Mariano Rajoy governa amb majoria absoluta a Espanya amb només el 44,63% dels vots. De res.

–Continuem: l’independentisme guanya a Barcelona amb el 47,24% dels vots emesos i la CUP hi supera Catalunya Sí que es Pot. Estiguem atents a veure què farà Ada Colau a partir d’avui, que això serà molt important i no únicament per a Barcelona.

–El mes de juny les enquestes donaven 33 diputats a CiU, 31 a Catalunya Sí que es Pot i 19 a ERC. D’això, hem passat, només en tres mesos, a un 62 a 11. L’independentisme ha sabut reaccionar de la millor manera imaginable.

S’ha batut el rècord històric de participació en unes eleccions; més legitimitat democràtica que mai, doncs. I, contra el gran mite, resulta que no hi havia més unionistes amagats. La meitat dels nous vots han estat independentistes. Per cert: 1.952.482 votants ahir versus 1.861.753 el 9-N. Allò no era el sostre.

–Ja sabem quant valia el xantatge de Duran: zero escons. Que deixe d’embrutar el nom del partit de Carrasco i Formiguera.

Catalunya Sí que es Pot ha estat un fracàs imponent i ICV es trobarà obligada a rectificar. Iniciativa sola va obtenir fa tres anys només cinc mil vots menys que ara amb Podem i ha perdut dos diputats. I la culpa del fracàs, ho sabem tots, és de Pablo Iglesias. Potser Catalunya ha estat la seua tomba política. Duran i ell fan dos.

El PP és el primer partit d’Espanya i el cinquè de Catalunya. A la demarcació de Lleida i a la ciutat de Barcelona fins i tot el supera la CUP. Al conjunt de Catalunya la diferència entre la CUP i el PP és de poc més de deu mil vots. Ah!, i Albiol perd fins i tot a Badalona, on guanya Junts pel Sí .

Les trampes que ha fet Espanya amb el vot exterior dels catalans són un autèntic escàndol democràtic i tots sabem que el resultat no hauria estat el mateix si tothom hagués pogut votar lliurement: el resultat seria encara més favorable a la independència.

–I una última dada, per a no cansar més: al Baix Llobregat, sí al Baix Llobregat, l’independentisme guanya amb Junts pel Sí.


Ja ho sé, que els catalans tenim una tendència accentuada a espantar-nos per ben poca cosa. Som una mica més porucs d’allò que seria desitjable i quatre expressions d’alegria de Ciutadans combinades amb els titulars de diaris que ja podíem imaginar han creat en alguna gent la sensació que això no ha estat tan gros com esperàvem.

Doncs bé, obriu els ulls:

–The Washington Post (el diari que llegeix Obama): Spain: Pro-secession parties in Catalonia win landmark vote
–Der Spiegel (la revista que llegeix Merkel): Separatisten gewinnen Mehrheit im Parlament

Obriu els ulls per veure què ens diuen en totes les llengües mitjans de tot el món. La victòria de l’independentisme català avui obre les primeres pàgines dels diaris i les televisions internacionals i és això que importa, més que no la mesquinesa o la manipulació d’alguns mitjans més pròxims.

Perquè ara qualsevol ciutadà mitjanament informat del món sap tres coses. Primera, que hi ha una nació que es diu Catalunya, on hi ha Barcelona. Segona, que la majoria dels catalans han votat a favor de la independència. I tercera, que això és un gran problema per a Espanya i segurament també per a la Unió Europea.

I ací es on està la clau del futur immediat: ja som un problema inevitable a resoldre i per a Europa com més aviat millor. Els 72 diputats independentistes i el nou govern es posaran de seguida a la feina amb un full de ruta perfectament marcat. D’un màxim de divuit mesos. Amb la legitimitat de les urnes, reconeguda i entesa com a tal a tot el món. I Espanya què farà?

Des d’anit Espanya sap que ja no pot limitar-se a dir que això no és possible i a intentar frenar una reivindicació política tan majoritària només amb arguments legalistes. Malgrat això, ho intentarà. Però també sap que el parlament i el govern posaran la directa i faran camí, sense esperar a les eleccions del desembre. No pot fer res, però tampoc no pot quedar-se plegat de braços. El meu pronòstic? S’equivocaran i donaran més ales encara a la secessió, potser precipitaran fins i tot la proclamació de la independència. Per ventura no ha passat això fins ara?

Pel que fa als vint-i-cinc diputats de Ciutadans, deixeu-los gaudir amb allò que es pensen que és l’èxit de la seua vida, que ja es despertaran a la primera votació del parlament.

Perquè, no en tingueu cap dubte, ni un, que Junts pel Sí i la CUP s’entendran bé i duran endavant el procés d’independència. Com ho faran ni ho sé jo ni a hores d’ara ho saben ells. Però per agafar confiança només cal que penseu en tots els entrebancs increïbles que els nostres polítics i la nostra gent han superat fins avui. La nostra classe política ha demostrat una qualitat i una capacitat de trobar el camí inaudites, que, per cert, potser ja aniria essent hora que els reconeguéssem sense cap recança.

O no us en recordeu, ja, quan ens deien que la manifestació del 10 de juny de 2010 era una expansió emotiva que no menaria enlloc? L’endemà Espanya va guanyar la Copa del Món i perquè alguns ho van celebrar ens van dir que ja estava, que s’havia acabat tot. De la consulta d’Arenys de Munt en van dir ‘butireferèndum’, burlant-se de la capacitat popular de canviar les coses. Ni tan sols quan es va guanyar el referèndum de Barcelona no van acceptar que es movia alguna cosa. I el 2012, quan després d’enganyar la població amb una falsa noticia sobre Artur Mas, CiU va perdre diputats: ja no us en recordeu que alguns van decretar immediatament la fi del procés? Deien que tot era una trampa. Que Mas en realitat no volia la independència i que no faria res per aconseguir-la. No em digueu que no ho vau sentir dir mai, això. Jo recorde perfectament que quan Junqueras i Mas van signar l’acord de suport parlamentari que obria una nova era política a Catalunya alguns van afirmar que allò duraria poc i que no es convocaria cap referèndum. Es va convocar, però quan s’acostava el 9-N ens van dir que no votaríem, que tot era gesticulació. I després van dir que ja no hi hauria més independentistes a comptar, que aquells érem tots. Superada la sorpresa, aleshores van afirmar que seria impossible que Mas i Junqueras poguessen treballar mai junts. Que això no passaria. I es van alegrar d’allò més quan ens anunciaren que Podem posaria fi a la il·lusió creada per l’independentisme; i ensenyaven enquestes en què Pablo Iglesias gairebé ja era president de la Generalitat. I quan van veure que això anava de debò van tornar a la cançoneta del 3%, van organitzar un numeret amb guàrdies civils i van dir que els bancs tancarien avui les portes si votàvem això que hem votat (ho heu vist, que no han tancat?) i Merkel i Cameron i Obama, i que tomba i que gira, que ens expulsarien d’Europa avui i que si l’exèrcit hauria d’intervenir si fèiem exactament això que vam fer ahir. I… i… i…
En resum, i per a rematar-ho: aquest 27 de setembre heu aconseguit de fer una cosa molt i molt gran amb els vostres vots. Enhorabona, i gaudiu-ne com cal. I no deixeu que ningú us robe ni l’alegria ni el triomf.

http://www.vilaweb.cat/noticies/enhorabona-i-ara-no-deixeu-que-ningu-us-robe-ni-lalegria-ni-el-triomf/