1 de desembre de 2020

1413. Institucions de govern a Catalunya. "Llibre dels Quatre Senyals" trobat al ACA, defineix el funcionament de la Diputació del General

  

El “Libre dels Quatre Senyals”, compilat a partir de 1413, defineix les normes que regulaven el funcionament institucional de la Diputació del General o Generalitat de Catalunya.

Aquest text jurídic reflecteix la força de la principal institució catalana davant la monarquia, l’estructura orgànica i de funcionament de la Diputació del General evidenciant el seu pluralisme polític i institucional per sobre del dret canònic, civil, constitucional, de capítols de Corts, privilegis, ordenacions, usos, costums, llibertats, franqueses, etc. Cada diputat, triat triennalment, havia de tenir en propietat un exemplar del llibre que aplegava les diferents compilacions legislatives anteriors com el “Libre dels vuit senyals” i el “Libre del redreç del General” i definia també les seves funcions fiscals.

El “libre de les quatre senyals” esdevé importantíssim per comprendre el Corpus legal català, que evidencia una capacitat política autònoma històrica no subjugada al rei, ans al contrari, aquest comparteix el mateix rang executiu i la voluntat de servei al poble, basat en l’interès públic. El rei també havia de pagar els impostos i les taxes com tothom.  I, davant de les intencions absolutistes del monarca, el s. XVII es converteix en un instrument de marcat caràcter patriòtic en defensa de les lleis pròpies de Catalunya enfront d’una Castella esclava després de la derrota del moviment “comunero”. El Corpus legal català és el que ens defineix com a Nació i les seves garanties feien dels catalans ciutadans més lliures que els de les altres nacions veïnes fins al 1714.


Imatge: Primera edició impresa en 1634, les anteriors havien estat sempre manuscrites


segons el costum.

Cap comentari: