4 de maig del 2010

Contra la “LOAPA de les caixes” / 07-05-2010 / Catalunya Oberta-Editorial

Contra la “LOAPA de les caixes” Editorial "Catalunya Oberta" 
- Reespanyolitzacio, centralisme,desarrelament
Contra la “LOAPA de les caixes”  /  07-05-2010   /  Catalunya Oberta-Editorial

Dimecres, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy només es van posar d’acord en una cosa: tirar pel dret en la reforma de les caixes. “Pel dret” significa, en aquest cas, un gran acord entre els dos partits espanyols per fer i desfer a la seva manera, sense tenir en compte altres forces (com CiU o ERC) i sense escoltar una veu que és nuclear dins de l’actual sistema de caixes: la de les comunitats autònomes.

La idea de PP i PSOE és reespanyolitzar i recentralitzar el sistema de caixes d’estalvis, cosa que justifica anomenar la iniciativa una “LOAPA de les caixes”.

L’acord de Zapatero i Rajoy contempla dues coses. Primera, accelerar els processos de fusió de caixes perquè s’efectuïn abans del 30 de juny, quan expirarà l’ajut públic del fons de rescat FROB.

El PP busca fa temps eliminar el veto autonòmic a la fusió entre entitats de diferents comunitats: és possible que el pacte final amb el PSOE inclogui aquest aspecte.

La segona part de l’acord preveu que el PP i el PSOE junts s’ocuparan de redactar una nova llei de caixes, que haurà d’estar enllestida en tres mesos, és a dir a primers d’agost.

El principal canvi pot ser dotar de drets polítics les quotes participatives, que són com les accions dels bancs però que a les caixes no permeten votar en una junta d'accionistes.

El fet podria suposar l’entrada massiva de capital privat a les caixes, segons el PSOE fins a un límit del 49%.

Aquesta privatització parcial representaria un canvi importantíssim en la manera de funcionar de les caixes, i es faria sense comptar amb l’opinió de la Generalitat, que ha creat per a Catalunya un model de funcionament dels caixes que ha estat un èxit.

La reacció catalana davant tot això no s’ha fet esperar.

Convergència i Unió, per boca primer de Josep Antoni Duran Lleida i després d’Artur Mas, ja han mostrat la seva oposició a que s’alteri el model català de caixes i a que la reforma es faci sense comptar amb la Generalitat.

ERC i ICV també hi estan en contra i ja han parlat obertament d’una “LOAPA de les caixes”.

La reacció del conseller d’Economia, Antoni Castells, també ha estat negativa, però caracteritzada per l’excés de prudència (que pot acabar en renúncia) típica del PSC quan es tracta de plantar cara al PSOE. Castells va demanar temps per conèixer la lletra menuda abans de posicionar-se.

Tindrà temps, tot el temps del món.
I després, què? Què farà?
Tornarà a empassar-se el gripau per no obstaculitzar els projectes de l’amo Zapatero?

------------------------------------------------------------------------

Recordem que fa 9 mesos comença, legislativament, l'operació contra les caixes amb el FROB.

4.08.2009
CiU reclama al Govern de Montilla que actuï amb diligència i presenti immediatament un recurs d'inconstitucionalitat contra el FROB

Teixidó diu que el dictamen del Consell Consultiu pres per unanimitat és clar i contundent, afirma que cal aturar la LOAPA financera aprovada per PSOE i PP, i critica l’actitud deplorable dels diputats del PSC a Madrid

El diputat de CiU responsable dels temes d’economia i finances al Parlament de Catalunya, Antoni Fernández Teixidó, ha reclamat avui al Govern presidit per José Montilla que “actuï amb diligència i presenti immediatament un recurs d’inconstitucionalitat contra el FROB” (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria), el Real Decret que va aprovar el Congrés dels Diputats amb els vots del PSOE (amb els vots dels diputats del PSC inclosos) i el PP. “Cal aturar la LOAPA financera”, afirma.

Teixidó fa aquesta reclamació després que s’hagi conegut avui que el Dictamen del Consell Consultiu, redactat a petició del conseller d’Economia, Antoni Castells, estableix que el FROB vulnera les competències exclusives de la Generalitat en matèria financera, tal com ja ha advertit CiU en diverses ocasions. De fet, el Parlament de Catalunya va aprovar el passat 16 de juliol una Moció de CiU amb els vots de PSC, ERC i ICV que exigia el Tripartit que vetlli per les competències de la Generalitat sobre caixes i contempli un eventual recurs al TC.

En el Dictamen es denuncia la vulneració de l’article 120 de l’Estatut de Catalunya que fa referència a les caixes d’estalvi. Aquest article exposa que la Generalitat té competència exclusiva sobre les entitats financeres que estiguin domiciliades a Catalunya. Concretament, els dos articles conflictius del FROB són el 8.2 i el 9.2. Teixidó destaca que el dictamen del Consell Consultiu “s’ha pres per unanimitat”, “és absolutament concloent” i “no deixa dubtes a la invasió de competències” respecte a l’article 120 del nostre Estatut.

El diputat de CiU afirma que “no podem consentir que les nostres competències quedin envaïdes per un Real Decret aprovat pel PSOE i el PP en contra de l’autonomia de Catalunya”. Per a Teixidó, “que es produeixi una invasió de competències és sempre greu, però és particularment greu quan es produeix en l’àmbit financer i en un moment de crisi com el que viu el nostre país”.

Absolutament deplorable l’actitud dels diputats del PSC a Madrid

Teixidó recorda que el FROB es va aprovar el 8 de juliol al Congrés dels Diputats amb els vots a favor del PSOE i el PSC, i del PP, i que CiU va votar-hi en contra precisament per la invasió de competències que perpetrava. “Ja vam tenir l’oportunitat de denunciar al Parlament l’actitud absolutament deplorable dels diputats del PSC a Madrid”, exposa.

El diputat de CiU reconeix que “si bé és veritat que el Govern de Catalunya tracta de blindar les competències de la Generalitat, a hores d’ara queda fora de discussió que no es pot comptar amb els diputats del PSC a Madrid per fer-ho”.

D’altra banda, també ha volgut remarcar que el líder d’ERC, Joan Puigcercós afirmava ahir en una entrevista en un diari que “ERC no formarà cap més govern amb partits que a Catalunya i a Madrid votin coses diferents”. Teixidó li recorda a Puigcercós que “ja porta 6 anys fent-ho i que després de tant de temps ERC té motius de sobra per deixar-ho córrer amb caràcter immediat, a no ser que ja estiguin pensant en la reedició del Tripartit, que és el que sospitem”.

Dimarts, 4 d’agost de 2009
http://www.ciu.info/fitxa_noticies.php?news_ID=21317