6 de juny de 2021

7 juny de 1640: El Corpus de Sang. La revolta dels Segadors de 1640 a Barcelona marcà l'inici de la guerra


Avui fa 376 (381 anys si estem al 2021) anys del Corpus de Sang, detonant de la Guerra dels Segadors. Memòria històrica.
 
(Aquesta és la primera de les tres grans guerres que Catalunya ha perdut contra l'Espanya, recordar-ho ens ajuda a entendre com estem ara. La segona va ser la que a acabar el 1714 (Guerra de Successió). I la tercera va ser la de 1936-39, dita la Guerra Civil. Val més saber una mala notícia que ignorar-la. Cuca de Llum)
 

Últimament, acostant-nos al tricentenari de la desfeta en la Guerra de Successió de 1714 cada cop sentim a parlar més d’aquest conflicte. En canvi, ara que estem en dies de Corpus, sentim a parlar molt de les processons, de l’ou com balla, però… és que el Corpus no ha estat mai conflictiu? Us sona d’alguna cosa el Corpus de Sang de 1640? Doncs si, la revolta dels Segadors, la que dóna nom a l’himne de Catalunya va ser un 7 de juny i va esclatar a Barcelona. Aquest és un episodi de la història molt desconegut que tendeix a barrejar-se amb els fets de 1714. Tot plegat resulta un embolic. Per resoldre aquest embolic hem fet especialment aquesta secció.  (Per entendre el conflicte cal veure la situació des d'una escala gran: les relacions  del Madrid borbònic- Principat de Catalunya, i la Guerra dels Trenta Anys a Europa. Observeu com es van tibar les relacions en reduir-se les importacions de plata de les Amèriques. Cuca de Llum)

Recomanem molt la lectura d'aquestos dos articles:

 
 
 
(Ha sortit un llibre sobre aquesta primera gran guerra (de les tres que Catalunya ha perdut contra l'Estat de Madrid, les altres foren la de 1714 i la 1936-1939). Sembla mentida com ens manipulen l'informació i no ens   n'adonem: la meva mare no era conscient de que havíem perdut aquestes tres guerres i per això rebem aquest maltracte de tota mena de l'Estat central: censura informativa, censura de la realitat històrica, censura de la realitat econòmica - no es publiquen les balances fiscals, ho han prohibit -. Saber tot això ens dóna tota una altra visió de la realitat, menys ingènua. Cuca de Llum)

 
"1640" per Antoni Simon i Tarrés. Ed. Rafael Dalmau.
 
 
 
 Per saber·ne més: 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
(Aquest post ha rebut 721 visites)