6 de juny de 2023

7 juny de 1640: El Corpus de Sang. La revolta dels Segadors de 1640 a Barcelona marcà l'inici de la guerra


Avui fa 376 (383 anys si estem al 2023) anys del Corpus de Sang, detonant de la Guerra dels Segadors. Memòria històrica.
 
(Aquesta és la primera de les tres grans guerres que Catalunya ha perdut contra l'Espanya, recordar-ho ens ajuda a entendre com estem ara. La segona va ser la que a acabar el 1714 (Guerra de Successió). I la tercera va ser la de 1936-39, dita la Guerra Civil. Val més saber una mala notícia que ignorar-la. Cuca de Llum)
 

Últimament, acostant-nos al tricentenari de la desfeta en la Guerra de Successió de 1714 cada cop sentim a parlar més d’aquest conflicte. En canvi, ara que estem en dies de Corpus, sentim a parlar molt de les processons, de l’ou com balla, però… és que el Corpus no ha estat mai conflictiu? Us sona d’alguna cosa el Corpus de Sang de 1640? Doncs si, la revolta dels Segadors, la que dóna nom a l’himne de Catalunya va ser un 7 de juny i va esclatar a Barcelona. Aquest és un episodi de la història molt desconegut que tendeix a barrejar-se amb els fets de 1714. Tot plegat resul>>ta un embolic. Per resoldre aquest embolic hem fet especialment aquesta secció.  (Per entendre el conflicte cal veure la situació des d'una escala gran: les relacions  del Madrid borbònic- Principat de Catalunya, i la Guerra dels Trenta Anys a Europa. Observeu com es van tibar les relacions en reduir-se les importacions de plata de les Amèriques. Cuca de Llum)

 
Recomanem molt la lectura d'aquests tres articles:

 
La guerra dels Segadors
Les claus de la revolta catalana de 1640.
>>https://www.sapiens.cat/temes/batalles-i-guerres/la-guerra-dels-segadors_11153_102.html
 

 
 
Per a saber·ne més: 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
(Aquest post ha rebut 965 visites)