10 de juliol del 2017

‘The New York Times’ demana que es permeti el referèndum









Aina Grau
Barcelona. Divendres, 23 de juny de 2017


El procés català és el protagonista de l'editorial d'aquest divendres del diari nord-americà The New York Times, que demana que es permeti el referèndum a Catalunya, tal com aquesta mateixa setmana ja va demanar el diari irlandès The Irish Times.

The New York Times afirma que "el millor per a Espanya és permetre que se celebri el referèndum i que els catalans votin ‘no’ a la independència, tal com van fer al Quebec i a Escòcia”, i afegeix: "Si no, la intransigència de Madrid només inflamarà més les frustracions dels catalans". 

A més a més, el rotatiu nord-americà llança un dard a l'actuació del Govern de Mariano Rajoy amb el procés català i li demana que prengui "una decisió política" en lloc de "tantes decisions judicials". 

En aquesta línia, The New York Times creu que un Govern espanyol "més capaç”, que oferís millores econòmiques a Catalunya, podria fer rebaixar “les ganes d’independència” dels catalans. Tal com recorda el diari, "Catalunya representa gairebé una cinquena part del PIB espanyol i només rep el 9,5% dels pressupostos generals de l'Estat"

El diari també fa referència als nombrosos problemes que ha patit el Govern del PP els darrers mesos, com ara els 10 mesos sense Govern de l'any passat, els processos de corrupció que esquitxen els populars i la moció de censura que va tenir lloc la setmana passada. En aquest sentit, The New York Times, també ho té clar: "Espanya podria suprimir els desitjos secessionistes posant una mica d'ordre a casa seva". 

A l'inici de l'article, el diari informa del referèndum que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fixat pel dia 1 d'octubre i recull les paraules del ministre de Cultura, Esport i Educació, Íñigo Méndez de Vigo, de després de l'anunci: "L'únic que puc dir és el que no passarà el dia 1 d'octubre - un referèndum il·legal que vagi en contra de la Constitució". 

L'editorial també repassa el 9-N del 2014 i la condemna posterior al llavors president de la Generalitat, Artur Mas. Una judicialització del procés que segons The New York Times "va estimular la independència". 

Puigdemont ha reaccionat a l'editorial del The New York Times amb un missatge dirigit directament a Madrid: "Veig que la idea del cop d'estat en forma de referèndum no l'acaben de comprar".