6 de febrer del 2014

Judici històric a Irlanda contra tres banquers acusats de delictes relacionats amb la crisi del 2008

Sean Fitzpatrick, ex director de finanzas, al salir de la corte en Dublín / Bloomberg.
Foto de El País.

Judici històric a Irlanda contra tres banquers acusats de delictes relacionats amb la crisi del 2008

Tres directius de l'Anglo Irish Bank, que va ser rescatat amb 30.000 milions d'euros públics, estan acusats de frau

 
EFE Dublín | Actualitzada el 05/02/2014 - ARA.CAT

Tres alts càrrecs de l'Anglo Irish Bank (AIB) acusats de frau han comparegut aquest dimecres davant d'un tribunal de Dublín, entre gran expectació i fortes mesures de seguretat, en la primera sessió d'un judici històric contra alguns dels presumptes responsables de la crisi econòmica de l'any 2008. 

Els acusats, entre els quals hi ha l'exdirector de l'entitat, són els primers banquers de renom que s'asseuen davant d'un tribunal a Irlanda per delictes relacionats amb la crisi que travessa el país des de l'any 2008. El col·lapse d'AIB va obligar el govern irlandès a nacionalitzar-lo l'any 2009 i va invertir més de 30.000 milions d'euros en el seu rescat. Un any després, sense poder fer front al deute, Irlanda va haver de demanar un rescat a la Unió Europea i al Fons Monetari Internacional de 85.000 milions d'euros, que es va donar per acabat el mes de desembre passat.

L'exdirector del banc Sean FitzPatrick, l'exdirector de finances William McAteer i l'exdirector general de préstecs Patrick Whelan s'han declarat innocents dels 16 càrrecs que pesen sobre ells per haver fet "prestacions il·legals d'assistència financera" amb l'objectiu de revaloritzar de manera fraudulenta les accions d'AIB. El delicte està penat a l'illa amb un màxim de cinc anys de presó i una multa mínima de 3.100 euros. 
 
El judici ha generat tanta expectació que les autoritats han habilitat una altra sala del complex judicial per poder seguir el procés a través de pantalles de televisió. El cas serà jutjat per un jurat popular i comptarà amb uns 800 testimonis i 24 milions de documents.
L'AIB va ser un dels bancs més actius durant la bombolla immobiliària irlandesa i va donar moltes facilitats per obtenir crèdits d'alt risc. FiztPatrick, McAteer i Whelan van concedir préstecs presumptament fraudulents per valor de 451 milions d'euros a un grup de persones conegut com a Maple 10. Entre els integrants del grup hi ha sis membres de la família de Sean Quinn, considerat durant anys l'home més ric d'Irlanda i ara en fallida. L'AIB li reclama un deute de 3.000 milions d'euros.  

Com a part de la reestructuració del sistema bancari irlandès, Dublín va fusionar l'any 2011 els bancs Anglo Irish Bank i Irish Nationwide. Tots dos van ser finalment tancats l'any passat a través d'una entitat bancària anomenada Irish Bank Resolution Corporation.