10 de novembre del 2014

La premsa internacional sobre el 9-N: els catalans no fan cas de la prohibició i voten per la independència

 La BBC

Gran ressò de la consulta a la premsa internacional · Us oferim un complet recull dels principals titulars
 

Autor/s: Redacció / ACN - Diumenge 9 nov 2014    11:25  - 
Durant els últims anys, un dels fets destacats del procés sobiranista català ha estat la gran atenció que hi han prestat els mitjans de comunicació internacionals. Amb la consulta feta, la gran xifra de mitjans acreditats i d'articles dedicats per la premsa estrangera no fa sinó confirmar aquest interès mundial pel present i pel futur de Catalunya.
Durant tota la jornada d'ahir ja hi va haver molt de seguiment, fins al punt que la notícia de la consulta fou la més llegida, per exemple, al portal de la BBC. I avui el ressò continua essent molt important.


The Guardian diu a la portada digital que el 80% de catalans voten en favor de la independència  /  "Artur Mas says symbolic poll is a ‘lesson in democracy’ and calls for a binding referendum on independence" /  


 Imatge de The Guardian

 i l'edició escocesa del britànic The Times titula en portada 'Catalans plens d'esperança voten sobre la separació'.

/"Hundreds of thousands of Catalans voted for independence yesterday despite Spanish government opposition and the knowledge that it would change nothing." /
 

Tobias Buck, el corresponsal del Financial Times, recorda que el 9-N es va fer malgrat una 'forta oposició del govern espanyol, i la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre'l'. Tot i que els dirigents catalans 'admeten que la votació no té conseqüències legals directes', destaca que esperen que la gran participació reforci els arguments de la seva causa davant de Madrid i més governs europeus: 'Els líders catalans esperen que la participació a la votació enviaran un missatge.'

El Financial Times també explica que, tot i els intents 'de l'últim minut' per aturar el procés, el 9-N es va desenvolupar d'una manera 'ordenada i pacífica'. Recorda que el govern català 'inicialment volia organitzar un referèndum més formal, com ara la votació de secessió d'Escòcia', però que el govern de Madrid ho va impedir 'repetidament'. I afegeix encara que ara Mas demana al govern espanyol que 'escolti el clam de Catalunya'. El corresponsal cita votants que defensen que, tot i el caràcter simbòlic del 9-N, ja 'ha arribat el moment' que els catalans decideixin el propi futur. Així mateix, comenta que els líders independentistes no havien volgut marcar-se un objectiu de participació perquè la suspensió del Tribunal Constitucional i la pressió de Madrid 'podia persuadir molts catalans a quedar-se a casa'. Amb tot, recorda que els partits nacionalistes van recollir uns 1,7 milions de vots a les eleccions del 2012, i que 'la manifestació independentista més recent a Barcelona va comptar amb 1,6 milions de persones'.

El francès Le Figaro explica que un 80% dels catalans voten sí a la independència, però avisa que els resultats s'han d'interpretar amb cautela perquè 'els qui s'oposen a la independència havien anunciat que boicotarien la votació'. Per això diu que van ser 'els simpatitzants de la causa independentista els qui van anar als col·legis electorals'.


El nord-americà The New York Times assegura que els catalans van votar majoritàriament per la independència, 'tal com s'esperava'. Remarca que l'empenta independentista a Catalunya s'ha convertit 'en el desafiament polític més important' de Mariano Rajoy i explica les diferències amb el procés d'Escòcia, autoritzat pel govern britànic. També troba 'difícil de comparar' la participació del 9-N amb la de les darreres eleccions, i recorda que es va fer 'sense cens oficial' i amb voluntaris. Per això —diu—, el resultat del procés participatiu 'difícilment obtindrà el reconeixement internacional' que Mas esperava en una consulta.


El Washington Post parla de la participació de dos milions de persones i diu que el 9-N va ser 'l'última gran manifestació pro-independència', després de les mobilitzacions de la Diada. La informació diu que uns 1,6 milions de catalans van votar en 'favor de separar-se i crear una nova nació a la Mediterrània', però que 'més gent es va quedar a casa per la qüestionable legalitat de la votació o perquè estan són contraris a la secessió'.


El diari nord-americà destaca les paraules de Mas demanant ajut al món per 'convèncer les institucions espanyoles que Catalunya mereix un referèndum per a decidir el seu futur'. La notícia destaca que el 9-N es va fer en un ambient festiu, però que el govern espanyol i la justícia 'continuaran una investigació per a determinar si fent la votació informal el govern català ha vulnerat la llei'.