3 de setembre del 2021

Albert Jané: «Hauríem de parlar menys del català i actuar amb més eficàcia»

 

 
 
 
Albert Jané: «Hauríem de parlar menys del català i actuar amb més eficàcia»

 06.06.2020 - Pep Martí
 
L'escriptor i lingüista, de 91 anys, defensa evitar el desànim sobre la llengua i centrar-se en la seva promoció: "TV3 i Catalunya Ràdio haurien de procurar que no hi hagués tant de castellà en les seves emissions"
 
 

Acaba de complir 91 anys, però conserva la vitalitat -i murrieria- de sempre. Albert Jané (Barcelona, 1930), escriptor, lingüista i traductor, mestre de català i estudiós de la literatura juvenil i infantil, ha conreat gairebé tots els àmbits vinculats a la llengua. Director de Cavall Fort durant prop de vint anys, autor d'obres de referència, com el Diccionari català de sinònims (1977) i diverses gramàtiques, ha fet una tasca important de traducció de còmics populars, com els Barrufets, contes populars com La Caputxeta vermella o guions per al cine, com a La Ventafocs, primera pel·lícula infantil traduïda al català.

Creu de Sant Jordi, membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i Premi Nacional de Periodisme, recull una bibliografia extensa en una carrera a la qual només li falta el premi d'Honor de les Lletres Catalanes. L'any passat, amb motiu del seu norantè aniversari, l'IEC li va fer un homenatge i es va editar El barrufet gramàtic (editorial Base), coordinat per Jordi Manent.  
 

- Hi ha un debat intens sobre el català. Vostè, que hi ha treballat durant tants anys, com veu l'estat de la llengua?

- Es pot enfocar des de punts de vista molt diversos. Els més optimistes pensen en el que no teníem fa quaranta anys. Però també és un fet evident que des del punt de vista de l'ús social, la llengua ha fet un retrocés important. Jo practico el que en dic l'optimisme tàctic. Si som pessimistes no tenim res a fer. S'ha de ser realista, però no pas fatalista. S'ha de treballar per evitar el desànim. En alguns mitjans es parla més de l'ús del català que no pas de promoure'l. Hauríem de fer el contrari: no parlar-ne tant i fer coses més positives 
 

- Quines mesures creu que s'haurien de dur a terme?

- Vaig ser durant un temps membre del Consell Social de la Llengua Catalana. Ens presen-taven molts estudis i estadís-tiques i a mi em semblava que s'esmerçava més temps i a analitzar-ne l'ús que no pas a promoure'l. No vull tampoc ser injust perquè s'hi pot caure quan es vol ser realista i parlar sense manies. Tenim autonomia des del 1977 i han passat diversos governs i tots han anat fent el mateix. Per tant, no vull ser injust. Jo soc un espectador de televisió més aviat escàs. No la veig. Quan ho feia, no veia més de dues hores al mes. Però pel que sento, em sembla que TV3 és massa liberal en aquesta qüestió.
 
 
 
 - En quin sentit?.
 
- TV3 i Catalunya Ràdio haurien de procurar que no hi hagués tant de castellà en les seves emissions. Crec que hem de fer allò que després del 1714 es va voler castellanitzar Catalunya: que se consiga el efecto sin que se note el cuidado. Crec que hauríem de parlar menys del català i actuar amb més eficàcia.







Altres articles d'Albert Jané:
 


---