20 de desembre del 2024

Història de les institucions de Catalunya: El Tribunal de Contrafaccions, un tribunal català dels s. XVII i XVIII, per La Clau de la Nostra Història, era l'equivalent a un Tribunal Constitucional (vídeo)

Programa emés el 13.10.2024.

>>  https://youtu.be/tPStS-24cVw?si=-UX4Btx1cxq7T1np

 

TROBAREU MÉS INFO SOBRE EL TRIBUNAL DE CONTRAFACCIONS I SOBRE L'EVOLUCIÓ DE LES INSTITUCIONS JUDICIALS I DE GOVERN, EN FÍ, DE TOTES LES ESTRUCTURES D'ESTAT DE L'ESTAT-NACIÓ CATALUNYA D'ABANS DEL 1714:

 

>> Llibre de Josep Capdeferro i Eva Serra sobre el  Tribunal de Contrafaccions:


 

>> La historiadora Eva Serra (1942-2018) era especialista dels s.XVI i XVII a Catalunya. No és estrany que troben referències del Tribunal de Contrafaccions a d'altres llibres seus:

"La formació de la Catalunya moderna" (1640-1714)" Eumo Editorial. Vic. 2018. (294 pàgines) 

Capítol 5: "Les Corts de 1701-1702: La represa política a les vigílies de la Guerra de Successió". És un article publicat inicialment a l'Avenç, núm, 206 (1996). pàg.22-29, a on hi tronem: 

"...la creació del Tribunal de Contrafaccions, una mena de tribunal constitucional pel qual des de l'acció política institucional o reial o de la terra fins a la jurisdicció senyorial quedaven, en darrera instància, supeditades al dictamen d'una magistratura mixta i paritària"

Al mateix llibre s'hi explica breument la composició d'aquest Tribunal en un altre article: 

Capítol 6: "El sistema constitucional català i el dret de les persones entre 1702 i 1706" que és una conferència pronunciada al Simposi "La Via Catalana, 1705-2014. La construcció d'una nació política".  Publicada al Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, núm. XXVI (2015), pàg.47-63.


>> Eva Serra (1942-2018) té un tercer llibre a on trobem referències indirectes del Tribunal de Contrafaccions. El volum és un recull d'obra dispersa de l'Eva Serra fet per Albert Botran (ed): "Per la revolució catalana. Escrits polítics, biogràfics i historiogràfics". Edicions del 1979. 2a edició revisada. Barcelona març 2021. (430 pàgs).


El llibre tracta del subjectes diversos. En general és de lectura  fàcil, està orientat a la divulgació històrica. L'Albert Botran ha recollit entrevistes que li varen fer, així com articles de l'Eva Serra mateixa: alguns molt per la divulgació, altres més complerts com els del grups al final del llibre que tenen l'epígraf "Països Catalans"  i  "Altres textos".


En aquest llibre no hi ha un article a on parli del Tribunal de Contrafaccions específicament. En canvi exposa el context: el sistema polític contractualista català, el seu model polític parlamentari, aspecte que posa en relleu un dels aspectes de la identitat catalana. Hi ha tres articles llargs molt interessants on trobareu l'exposició del funcionament de les institucions polítiques catalanes, a nivell per a la divulgació. Enlloc ho he trobat explicat tan clar.

  Eva Serra s'havia especialitzat en els segles XVII i XVIII catalans, fins aleshores molt poc estudiats. Estudià "el model i sistema polític català anterior a la Nova Planta". Aquest és el context social, polític i jurídic que va acabar creant el Tribunal de Contrafaccions.

 

1er - "Els drets històrics i la memòria històrica" (pàg. 345 a 366).

2on - "La potencialitat democràtica de la Catalunya històrica" (pàg. 367-383)  Article tan important que és reproduït també al llibre "La formació de la Catalunya moderna".

3er - "Història i política en el passat i en el present"  (pàg. 385-395)


_