2 d’abril del 2025

Conducció i divisió d'aigües a l'imperi romà: 'castellum divisorium'. Un vídeo molt bo, 2 min.

 

 
La construcció on es repartia l'aigua que arribava a  la ciutat es deia castellum divisorium. I com veureu, és feien partions del volum d'aigua que entrava segons les finalitats.

L'aigua era un element bàsic per a la higiene pública (evitar malalties), li dedicaven 1/3 (crec) de tota la conducció que entrava a la ciutat: anava directament al sistema de clavagueres. 

Agafaven l'aigua directament dels millors naixements a les muntanyes, i la conduien amb tubs de fusta, amb sifons per atravessar valls, amb canals excavats a la roca o a través d'un conducte subterrani d'una muntanya, o amb tubs elevats com el famós aqueducte de Segovia. Feien el que calgués per tenir aigua a les seves colònies i ciutats i que fossi de la millor qualitat. 

Després de conduir-la, decantaven l'aigua en varis dipòsits decantadors posats en sèrie (perquè es dipositèsin els sòlids en suspensió), i finalment, a l'entrada de les ciutats construien els castellum divisorium que era un gran repartidor de l'aigua. Una part, anava pel consum privat (les cases bones tenien aixetes, i pagaven l'aigua), altre per les fonts públiques, pels banys públics,  i un terç del total del caudal d'entrada, anava al sistema de clavagueres, per evitar males olors i epidèmies.

 



En sabien!!!

>>> https://www.facebook.com/share/r/1Bin8hxPzL/

 

(Aquest post ha rebut 22 visites)

 

 _