19 de setembre del 2008

Revolta al Clot contra el TGV

Els veïns denuncien que les obres es fan en horari nocturn i exigeixen a l’Ajuntament reunions de seguiment mensuals
Els botiguers s’organitzen com a afectats i reclamen ajut

Revolta al Clot contra el TGV


Sublevació ciutadana en tota regla, i això no ha fet més que començar. La primera reunió organitzada per l’Ajuntament per informar els veïns del carrer Mallorca sobre les obres del TGV es va convertir en un autèntic camp de batalla dialèctic, fins al punt de descol·locar els representants municipals, que van haver d’aguantar en silenci una pluja de crítiques interminable.

La trobada, convocada dimecres passat al CEIP Octavio Paz, es va allargar unes tres hores i va desbordar omplir de gom a gom la sala d’actes i el passadís amb una llarga llista de retrets a fer tant a la regidora de Sant Andreu, Gemma Mumbrú, com al regidor de Sant Martí de Provençals, Francesc Narváez, que va arribar tard. No es va salvar de l’escridassada ni el director d’infraestructures de l’Ajuntament, Manuel Valdés, que va explicar el projecte com va poder.

Les recriminacions ja conegudes com la falta d’informació als afectats sobre les obres –quan ja fa un mes que s’han iniciat–, els maldecaps que ha provocat a la zona el desviament del trànsit pel carrer Múrcia, i la negativa d’Adif a obrir una oficina d’atenció al ciutadà a peu d’obra van anar caldejant l’ambient. Sobre la falta d’informació, els veïns van reclamar al consistori reunions mensuals.

Des de l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa van acusar l’Ajuntament de "no creure en la democràcia" i de no deixarlos participar en el disseny del pla de mobilitat.
Tanmateix, d’entre totes les queixes, les que més intervencions van generar van ser les relacionades directament amb els horaris de les obres. Els veïns van denunciar que s’està treballant fins a altes hores de la matinada. Des del consistori es va respondre que les
obres nocturnes no estan autoritzades i es va aconsellar trucar a la Guàrdia Urbana, cosa que va generar una irada resposta entre l’auditori. "Quan hi ha un problema no és tan fàcil trobar la Guàrdia Urbana", van respondre.

Els comerciants, que han creat una plataforma d’afectats, també van tocar el crostó a Mumbrú i Narváez. A banda d’exigir vigilància perquè a les nits el carrer queda a les fosques, van tornar a reclamar compensacions per les pèrdues econòmiques que els comporta tenir el carrer tallat al trànsit. "Les botigues no podem estar en aquestes condicions. Se’ns ha de compensar", repetien, recordant que els impostos els hauran de pagar tant si fan caixa com si no.

La Plataforma AVE pel Litoral va denunciar les "inspeccions pirates" fetes a Mallorca i Provença i, dirigint els seus atacs a Narváez, el va acusar d’haver justificat aquestes inspeccions "per evitar que els veïns facin trampes i responsabilitzin les obres de danys anteriors". La celebració de les bodes de plata del regidor va posar punt final al primer assalt.¦

La Torre del Fang, sense projecte

La Torre del Fang segueix sense tenir el corresponent projecte d’execució d’Adif. Així ho va reconèixer ahir el responsable d’infraestructures municipals davant la preocupació d’alguns veïns per l’estabilitat del monument. "Sobre la Torre del Fang no tenim encara el projecte. El que tenim és una declaració d’intencions", va admetre Valdés.
Segons les explicacions del consistori, la idea d’Adif és col·locar sota l’edifici una gran llosa per aguantar el seu pes. Es buidarà per dintre totalment i es construirà una bastida per protegir l’estructura mentre es forada el túnel. "Considerem que la Torre del Fang està garantida",va afegir, malgrat que algun veí va insistir que dubtava que no s’acabés ensorrant perquè actualment s’estan fent obres a tocar del monument i no hi ha cap protecció.


El debat sobre l’edifici es va acabar quan una veïna va preguntar en veu alta si casa seva tindrà el mateix tractament que la Torre del Fang i la Sagrada Família.


de: L´Avui, DIVENDRES, 19 DE SETEMBRE DEL 2008





___