7 d’abril de 2010

Veïns afectats per les esquerdes de l'AVE al Prat demanden Adif davant de l'Audiència Nacional

 Clicar a sobre de la foto per a obtindre un tamany més gran.  Foto: ACN.

Els veïns viuen a prop de les vies, però fora del perímetre dins del qual Adif va comprometre's arreglar els desperfectes


02/04/2010  /  ACN  /   Prat de Llobregat
Quatre veïns del nucli antic del Prat de Llobregat han demandat Adif davant de l'Audiència Nacional perquè l'empresa ferroviària els repari les esquerdes que van apareixer a les seves cases durant les obres del túnel de l'AVE. Són veïns que viuen a prop de les vies, però ja fora del perímetre dins del qual Adif va comprometre's arreglar els desperfectes que va causar l'excavació del túnel de l'AVE, el 2006 i el 2007.

"Som famílies que hem vist esquerdar-se les nostres cases i que no hem estat atesos, malgrat viure a 50 metres d'altres cases que sí que ho han estat, afortunadament", es queixa el veí Pere Baltà, que afegeix que troba "inconcebible que hagin posat una barrera i diguin que d'aquí no passem". "És molt dur veure com la casa se t'esquerda", ha dit, mentre afegia que a la zona la majoria de veïns són jubilats.

Baltà, que va ser diputat al Congrès per CiU, també lamenta la poca assistència que ha rebut de l'ajuntament del Prat de Llobregat, on governa una coalició entre ICV i PSC.

Diferents interpretacions per al mateix informe

Els demandants han anat al tribunal contenciós-administratiu després que Adif desestimés la demanda que li van fer el 30 de juliol del 2008. El 23 de novembre passat, l'empresa de gestió ferroviària va desestimar la petició. Va al·legar estudis tècnics que asseguren que a la distància a on es troben les cases dels demandants les afectacions ja són "molt petites". Per tant, segons l'empresa, no està demostrat que les nombroses esquerdes siguin causa de les obres de l'AVE.

Els quatre informes que cita Adif van ser elaborats per enginyers de la UPC entre el març del 2007 i l'agost del 2008, després que esclatés el cas de les esquerdes que sorgien a les cases dels voltants de les vies. Precisament, Baltà critica que es fessin tan tard: "No s'entén que es posessin a fer un túnel de 40 metres de fondària sense un estudi d'impacte ambiental", diu, i afegeix que les obres s'han realitzat "sobre l'aqüífer més important de Catalunya". Baltà sospita que les obres han modificat el nivell de l'aqüífer, i que això ha afectat a les cases no només de la seva zona, sinó de tota la població.

Els veïns citen els mateixos informes que Adif va fer per fonamentar les seves reclamacions, però els interpreten de forma diferent. Subratllen que els estudis corroboren que "les lesions observades en les edificacions afectades tenen fonamentalment el seu origen en els moviments induïts" per les obres.

Cap comentari: