01/02/11 02:00 - Germà Capdevila - Gijsbert Huijink és professor d'Economia i vicepresident de Som Energia . Foto: Jordi Soler.
L'holandès Gijsbert Huijink és professor de la Universitat de Girona. Amb un grup de col·legues, alumnes i exalumnes impulsa la primera cooperativa catalana de producció i consum d'energies renovables, per tal que qualsevol usuari pugui consumir energia verda sense haver d'instal·lar un molí a casa
-Si visc al mig de la ciutat i no puc instal·lar plaques solars a la terrassa, puc consumir igualment energia verda?
Aquesta és la idea que va impulsar la creació de Som Energia. És un model que ja funciona amb èxit al nord d'Europa, on centenars de milers de ciutadans són propietaris de cooperatives sense ànim de lucre que els proporcionen energia verda.
-Què és l'energia verda?
És electricitat produïda per molins de vent, plaques solars, plantes de biogàs, etcètera. És energia generada per fonts renovables, netes i sostenibles.
- No aneu tard, ara que estan suprimint-se els ajuts a les renovables?
Precisament, ara és el moment. Els ciutadans ens hem d'organitzar per no dependre de les grans companyies o dels governs. Individualment no podem fer gran cosa, perquè qualsevol projecte de generació d'energia verda és molt costós, però Som Energia ens donarà l'oportunitat de fer-ho entre tots. Ja som gairebé mig miler de socis i seguim creixent.
-Com funciona Som Energia?
Tothom por esdevenir-ne soci amb una aportació reemborsable de 100 euros. En una primera etapa, Som Energia serà una distribuïdora d'electricitat com qualsevol altra de les que ara hi ha al mercat, i tothom podrà fer-se'n client i consumir energia verda.
-Com sabré que l'energia que consumeixo és d'origen renovable?
La cooperativa comprarà a les companyies generadores energia d'origen exclusivament renovable, tot exigint els certificats corresponents. Aquesta electricitat es distribuirà entre els socis de Som Energia a un preu similar al de la tarifa d'últim recurs. Aquesta és la gran virtut del model que impulsem: qualsevol usuari, visqui on visqui, podrà consumir energia verda.
-També voleu produir energia verda?
En una segona etapa, volem impulsar projectes de producció d'energia en quatre sectors: biogàs, fotovoltaic, eòlic i biomassa. L'experiència europea ens indica que aquests projectes són rendibles, s'amortitzen en pocs anys i es poden adaptar a les possibilitats reals, des de petites instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d'edificis industrials, instal·lacions esportives i escoles, fins a parcs eòlics o plantes de biomassa que aprofitin el potencial dels nostres boscos.
-Quines són les expectatives de creixement de Som Energia?
Ens havíem plantejat superar el miler de socis en els dos primers anys, però al ritme actual és probable que ens avancem. El primer any de la cooperativa és d'implantació, esperem començar a distribuir energia a partir del segon i poder començar a plantejar els projectes de generació a partir del tercer any. A Flandes, la cooperativa Ecopower encara no ha fet 10 anys i ja té 25.000 socis i disposa de plantes pròpies de generació d'energia verda, especialment eòlica.
-Catalunya és un bon lloc per produir energia de fonts renovables?
És immillorable. Tenim la tramuntana, tenim boscos que generen tones de biomassa, tenim explotacions agràries que poden alimentar de purins les plantes de biogàs, tenim molts dies de sol a tot el territori. Ho tenim tot de cara.
Darrera actualització ( Dimarts, 1 de febrer del 2011)
http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/15-ciencia/364106-tothom-podra-consumir-energia-verda-certificada.htmlComentaris del lectors de l'Avui:
Ferran de Miguel Barnils (Cerdanyola del Vallès)
Es gracies a gent que pensa com tu, que a tot Espanya, i sobretot a Catalunya, no s'ha pogut implantar fins ara, aquest tema de las energíes renovables. Soc técnic titulat amb diseny d'energías renovables desde l'any 1.983 i he fet un munt de projectes i de instalacións de biogás, de generadors d'oli térmic, de E.S. fotovoltaica, térmica, de terra radiant... i jo se el que m'ha costar convencer a la gent de la seva rentabilitat, posada sempre en dupte, per tota aquesta colla d'agents interesats en que el tema fracassi. Nois, la energía solar funciona al nort d'Europa, on no ténen sol... i no funciona a casa nostra on tením tot el sol del mon, perque mols imbécils diuen que no va... Pensava que aixó, ja s'havía superat, pero estic veient que encara en queden d'aquesta mena de gent, que van per la vida fent-se els enterats i parlant d'alló que no han vist ni a las películes.
Dimarts 01 febrer 2011, 13:09
Miri senyor Huijink, jo consumiré l'energia que em surti més barata. Les grans elèctriques ja s'han carregat el paisatge del lloc on visc omplint-lo de molins de vent monstruosos, al peu dels quals hi trobo habitualment aus de tota mena (cigonyes, rapinyaires, voltors) mortes. Fabricar plaques fotovoltaiques és més contaminant que cremar carbó. I de plantes de "biogas", que suposo que serà metà, el gas que més efecte hivernacle provoca, jo no he vist ni una. Crec que ho més intel·ligent, de moment, seria nuclearitzar-no s, com a França, país exportador d'energia, però com que els governs tenen por dels eco-ximples com vostè hauré de segui consumint energia procedent de les tèrmiques o dels salts d'aigua, la més barata i menys contaminant.