28 de desembre del 2012

El corredor mediterrani avança a Europa, per Ramón Tremosa







(Hem penjat un seguit de mapes perquè tenim un embolic i ja no sabem de quin parlem! Cuca de Lum.)


 
El passat 18 de desembre a la Comissió de Transport del Parlament Europeu hem aprovat el nou reglament que defineix les futures xarxes transeuropees de transport (TEN-T) per 30 vots a favor, 5 en contra i 5 abstencions. La proposta legislativa la va llançar la Comissió Europea el passat 17 d’octubre de 2011. 


Aquest vot favorable confirma la metodologia i el mapa de la Comissió Europea publicat llavors. El corredor del Mediterrani queda confirmat com a prioritari per la Comissió Europea a diferència del corredor central dels Pirineus, que no hi ha estat inclòs malgrat els intents reiterats de PP i PSOE.També el passat 18 de desembre les comissions de Transport, i Indústria i Energia, han donat llum verd conjunt a la regulació Connecting Europe Facility, per mitjà de la qual seran proporcionats els fons per a la construcció de les xarxes de transport.

Els eurodiputats de PP i PSOE només han aconseguit, en aquest reglament que, de cara a l’any 2023, la Comissió Europea pugui esmerçar fons públics europeus per finançar un nou estudi de viabilitat del corredor central dels Pirineus si ho creu adient.El resultat de la votació d’avui haurà de ser confirmat en un vot al plenari al gener a Estrasburg. A partir d’aquell moment començarà el trilog, la negociació final entre la Comissió Europea (iniciativa legislativa), el Parlament Europeu (legitimitat democràtica) i el Consell Europeu dels Estats membres (statu quo). Vista la claredat de la votació del desembre, crec que els catalans i els valencians podem continuar sent moderadament optimistes: si el vot del Parlament Europeu al plenari el proper mes de gener confirma aquesta votació de la comissió de Transports, per a l’Estat espanyol serà més difícil d’articular una minoria de bloqueig dins del Consell en aquesta fase final de la regulació.

De fet, al març de 2012, en una votació informal dels ministres de Transports de la UE-27 a Brussel·les, 26 països van donar el seu vist-i-plau a la proposta de la Comissió Europea, llevat d’Espanya. Si el plenari la vota clarament al gener, això pot accelerar la negociació final del trilog, allunyant el risc d’empantanar les discusions fins a endarrerir-les per a la propera legislatura europea 2014-2019.