16 de maig del 2013

La Generalitat insta Foment a mantenir l'ample ibèric en el corredor mediterrani








Estat en què es troba la vía única (ample ibéric)  entre Tarragona i Vandellós, amb obres començades. Es un tram què soporta molt trànsit.


 Vía única (ample ibéric)  entre Tarragona i Vandellós. Foto diari ARA


DISSENY D'UNA INFRAESTRUCTURA ESTRATÈGICA 
Dijous, 16 de maig del 2013

El conseller de Territori, Santi Vila, es mostra "preocupat" perquè el tram entre Tarragona i Castelló sigui només internacional

 

CRISTINA BUESA / Barcelona El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha reclamat aquest dijous al Ministeri de Foment que mantingui l'ample ibèric en tot el corredor mediterrani per afavorir d'aquesta manera el trànsit de mercaderies. La Generalitat veu amb "preocupació" que el projecte contempli únicament ample internacional entre Tarragona i Castelló (això també passa entre Novelda i Múrcia), ja que hi ha operadores ferroviàries privades que haurien d'afrontar una nova inversió per adequar tant els seus trens com la seva infraestructura.

 
  

Vies mixtes d'ample ibèric (més ample) i d'ample internacional.  Hi ha una via què és comuna als dos trens i l'altre depèn del tipus de tren.



Vila ha advertit que aquesta possibilitat "podria tenir efectes no desitjats" i que seria millor que fos un corredor pel litoral en què les dues amplades fossin compatibles. Això és possible gràcies a un tercer rail o tercer fil, que possibilita el pas de material mòbil d'un i un altre tipus. L'Associació d'Empreses Ferroviàries Privades (AEFP) ja ha traslladat també la seva por al departament que dirigeix Ana Pastor perquè consideren que si se'ls obliga a utilitzar trajectes alternatius al corredor mediterrani els seus costos s'incrementarien un 40%.


Al·legacions al govern francès

El responsable de la Generalitat s'ha reunit amb el secretari general del lobby ferroviari Ferrmed, Joan Amorós, que durant anys ha capitanejat la reivindicació perquè aquest traçat s'inclogui a la Xarxa Transeuropea de Transports de la Unió Europea, que comporta una subvenció d'entre el 40% i el 50% en funció del projecte. Santi Vila ha revelat també que Territori ha presentat al·legacions al govern francès per aconseguir justament que el corredor mediterrani tingui les mateixes característiques en tot el traçat.

Per a això la Generalitat ha demanat a l'executiu gal que el futur tram d'alta velocitat entre Perpinyà i Montpeller sigui dissenyat per a trànsit mixt de passatgers i mercaderies, igual com passa ara amb el Figueres-Perpinyà. En el cas que els 150 quilòmetres del nou recorregut es fessin per a trànsit mixt això comportaria un encariment del projecte. Vila també ha demanat que hi hagi parada a Narbona i Besiers.


Tebior dels executius

El secretari general de Ferrmed, per la seva part, ha aprofitat per demanar a Foment que construeixi el tercer rail entre Figueres i Portbou (Alt Empordà) ja que, segons Amorós, la línia per la Jonquera que inclou el túnel pel Pertús estarà saturada el 2020 i en l'àmbit de les infraestructures ferroviàries és molt important tenir en compte que necessiten un període d'almenys una dècada per convertir-se en una realitat.

Santi Vila ha instat els governs francès i espanyol a no actuar amb "fredor i tebior" davant un projecte tan estratègic com el corredor mediterrani i ha demanat que es "concreti" perquè en termes econòmics la seva necessitat és indiscutible.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/transit-i-transports/generalitat-insta-foment-mantenir-lample-iberic-corredor-mediterrani-2392430