16 d’agost del 2014

El Parlament britànic ja fa informes sobre la independència catalana

El Parlament britànic. Foto d'El Singular Digital.



La Casa dels Comuns publica un estudi que reconeix que des del 2012 el sobiranisme és majoritari

Lluís Bou
El Parlament britànic s'ha pres molt seriosament la possibilitat d'una Catalunya independent, i n'ha elaborat un detallat estudi intern, per a ús dels diputats. L'anàlisi al qual ha tingut accés El Singular, de 7 pàgines i molt documentat, remarca que des del 2012 l'independentisme és majoritari al país, segons les enquestes.


"A grans trets, Catalunya ha vist que augmentava el suport a la independència en els últims anys. Els arguments econòmics ocupen un lloc destacat en el moviment independentista: pel fet que una de les regions més riques d'Espanya es veu sovint obligada a "pagar la factura" per la disbauxa d'altres regions. El 2008-2009, la decisió del govern espanyol de vendre l'empresa elèctrica estatal a una firma italiana [Endesa], en comptes d'un postor català rival [Gas Natural], va provocar un considerable recel a Catalunya. L'amplitud del sentiment independentista es va fer evident l'11 de Setembre de 2012, quan una marxa a gran escala va tenir lloc als carrers de Barcelona. La marxa va ser descrita com "una proposta positiva i de bon to, que va purgar els factors més estridents anti-espanyols en l'independentisme tradicional", apunta.


L'estudi repassa la composició del Parlament de Catalunya, i descriu la majoria sobiranista, mentre també recorda que s'ha convocat una consulta pel 9 de novembre. També descriu que aquesta compta amb l'oposició frontal del govern espanyol i del PSOE. El text no fa cap valoració, i es limita a aportar dades. Entre elles hi ha el redactat de la doble pregunta acordat per CiU, ERC, ICV i la CUP.


Segons l'informe, la majoria dels independentistes catalans són europeïstes. I explica en aquest sentit el debat que s'ha generat entre els polítics catalans i els espanyols sobre si Catalunya seria expulsada de la UE en cas d'esdevenir un Estat.
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/el_parlament_britanic_fa_un_informe_sobre_la_possible_independencia_catalana_101801.php


__________

Si voleu descarregar-vos el document complet adreçat al Parlament britànic, està aquí http://www.parliament.uk/briefing-papers/SN06933/debate-on-possible-independence-of-catalonia-key-issues

__________



ARA Barcelona|Actualitzada 13/07/2014 - El Parlament britànic ha emès un informe de set pàgines per explicar als seus diputats el procés sobiranista de Catalunya. El document explica que el suport a la independència ha crescut en els últims anys, i remarca que "els arguments econòmics ocupen un lloc destacat en el moviment independentista". El Parlament britànic, que ha publicat aquest document a través de la Biblioteca de la institució, qualifica Catalunya com una "regió pròspera al nord-est d'Espanya" que sovint "ha de pagar la factura pel malbaratament d'altres regions"


El document classifica els partits de l'arc parlamentari segons si estan a favor o no de la independència. CiU, ERC i la CUP els agrupa a les formacions "exclusivament o predominantment a favor de la independència", que "tenen majoria al Parlament", mentre que ICV, PSC, Ciutadans i PP estan "exclusivament o predominantment en contra de la independència". L'informe matisa que alguns d'aquests partits són explícitament independentistes, "com ERC", alguns són explícitament anti-independència, "com Ciutadans", i d'altres "mantenen una posició més ambigua". D'aquest grup posa d'exemple el president de la Generalitat i "líder de CiU", a qui qualifica com un "convers bastant recent a la causa independentista", ja que "històricament preferia més autogovern".

L'informe emès explica que "la majoria dels partidaris de la independència" són "fortament pro-europeus": "la marxa de l'11 de setembre del 2012 es va dur a terme sota el lema: "Catalunya, nou estat d'Europa", resa el document, que reconeix "el temor" que una Catalunya independent no podria ser admesa a la UE, ja que es necessita "la modificació del Tractat de Lisboa, que requereix l'aprovació unànime de tots els estats membres ( entre ells Espanya )" .

L'informe del Parlament britànic informa de la postura que pren Madrid. "Els dos principals partits espanyols s'oposen a la independència", i especifica que "l'oposició socialista està més oberta a un major autogovern" que no pas el govern "de centre-dreta del PP". Aquestes explicacions que s'han fet arribar als parlamentaris detallen també els plans de la consulta: els partits que li donen suport, la data i les preguntes, i també s'hi explica que té el suport del Parlament, que el Tribunal Constitucional va declarar que el referèndum és "inconstitucional" i que el Congrés va "rebutjar la petició del Parlament per permetre un referèndum vinculant".

Aquest document adjunta un sondeig de La Vanguardia on el suport a la independència arribava al 48%. S'hi explica també el paper de les consultes populars, i en concert, es posa èmfasi en què el 10 d'abril del 2011, el 90% dels votants no recolzaven l'status quo, "tot i que la participació va ser només del 21%", matisa l'informe.