10 d’abril del 2015

Dues entrevistes a Xavier Vinader, periodista d'investigació: "Hem pensat que la democràcia no s'havia de vigilar"

(Ahir varem saber del seu traspas. A.C.S. Comoguda pel seu grau de compromís. Aquesta és la seva idea que em guardo com herència: "La  democràcia s'ha de vigilar"  Cuca de Llum)

"Hem pensat que la democràcia no s'havia de vigilar. I la democràcia i la llibertat d'expressió l'has de protegir i vigilar constantment. O te la van esgarrapant i esmicolant." 


Xavier Vinader. Foto de Vilaweb


Xavier Vinader: 'Em preocupa la mediocritat de les elits'

Entrevista al periodista d'investigació, protagonista del documentari 'Xavier Vinader, un periodista contra la guerra bruta' (la guerra bruta contra ETA)


Val la pena que llegiu tot l'article, aquí només espigolo dues idees:

>> —Informativament, crec que hem perdut capacitat de foc. Tenim les eines (els smartphones, la xarxa, satèl·lits) i noves generacions amb idiomes. I en canvi hem perdut capacitat ofensiva. Hem abaixat la guàrdia, periodísticament. Hem pensat que la democràcia no s'havia de vigilar. I la democràcia i la llibertat d'expressió l'has de protegir i vigilar constantment. O te la van esgarrapant i esmicolant. Els periodistes d'aquella generació hem badat. No hem sabut transmetre aquest bagatge professional.


>>La independència de Catalunya, com la veieu?
—Superbé. És apassionant poder participar en la creació d'un estat nou. Mentre m'expliquin què es pretén fer, anem bé. Què volem muntar aquí? Que ho expliquin i no hi vaig gens en contra. Gens. Entre més coses perquè no m'he cregut mai que als anys seixanta aquí vivíem a la Nova York de la Mediterrània i que ara hàgim perdut pistonada per culpa de la barretina. Jo no m'he l'he cregut mai, aquest relat.


>>Veniu de l'esquerra. Cada vegada conec més gent jove que llegeix Karl Marx.
Els partits polítics s'han convertit en aparells de poder. La crisi ha originat una ruptura i ha aparegut la generació que ha dit 'no ens representeu'. Aquesta és la generació que ara llegeix Marx. I ha recuperat els clàssics. I no té por de parlar de revolució, ni d'extrema esquerra. La generació anterior? Marx, 'demodé'. Hi ha una mediocritat intel·lectual en les nostres latituds! Això sí que em preocupa. La mediocritat de les elits. Quatre llibres i una tesi, i es pensen que són Sartre.

Llegiu tota l'entrevista:  http://www.vilaweb.cat/noticia/4232123/20150217/xavier-vinader-em-preocupa-mediocritat-elits.html

 

__________________


Nació Digital li dedica un altre entrevista: 



Xavier Vinader: «L'Estat fa una guerra d'intel·ligència contra el procés»


"Aquí, al capdavall, el que hi ha és una guerra, no en el sentit bèl·lic, sinó una guerra d'intel·ligència amb filtració de documents, la utilització dels serveis per la premsa, la infiltració a estaments i partits polítics, talps informatius a determinats llocs, el control tecnològic i el ciberespai."

  

Vinader, en un moment de l'entrevista. Foto: Jordi Borràs

 

-Si parlem de serveis d'informació que han mantingut l'ascendència de l'estat franquista, ara com ara fins quin punt s'utilitzen aquells aparells de l'Estat per aturar el procés sobiranista o veiem fantasmes
-Fins quin punt? No sé fins a quin punt, però molt!


-Molt?
-És clar: un Estat té molta força, té molt poder, i en un procés com el sobiranista utilitzarà tot el que pugui. Hi aboquen diners, suborns, compren informació, fan campanyes d'intoxicació, intenten girar l'opinió, mitjans de comunicació... La feina bruta  no és del CNI. De fet, el CNI deu elaborar els documents estratègics, però la feina bruta passa pels cossos policials. 


-Per la UDEF, per exemple?
-Sí, o per la unitat d'Afers Interns. Tradicionalment, el gran suport és Interior perquè el CNI pràcticament són militars, i a un oficial de l'exèrcit no li pots demanar segons què. Hi ha elements més susceptibles per diners o per ascendir a l'escala als cossos policials. Fa anys, un comissari de policia conservador, amb una brillant carrera policial, em va explicar que li havien el GAL ofert però ho va rebutjar: “En esta mierda no me meto, pero se apuntaron los golfos... “. Noms com  Amedo o Domínguez, amics dels fons reservats del joc i de la prostitució, sí que s'hi van apuntar. 

 
-Com funcionen els serveis d'informació?
-Encara estan molt militaritzats. La influència de l'àmbit polític en els serveis d'informació és menor que al ministeri de l'Interior. Ells mateixos s'han blindat. Fixa't que els serveis d'intel·ligència no es van involucrar al 23-F.

 
-La descoberta del cas Pujol és una trama premeditada?
-Andorra és un niu d'espies de sempre. La Guàrdia Civil i la policia sempre hi han tingut antenes. I, mira, quan s'ha necessitat s'ha tibat de la carpeta. S'han activat coses que abans no eren prioritàries.


-En cap cas Interior no falseja històries?
-No, i tant que falseja o es creen historials. Són capaços i ho fan.
 
-En té cap exemple?
-Hi ha dossiers que s'ensenyen als periodistes. Són llaminadures que donen a determinats periodistes no gaire curosos amb la revisió de l'origen de la informació. 
 
-Si avui hagués d'obrir una caixa del seu arxiu quin nom li posaria?
-La del CNI, perquè el procés els té preocupats i ocupats. La principal base fora de Madrid és Catalunya. Abans era Euskadi.
 
-Diuen que és pel gihadisme
-Clar... així desembarquen sense complexos

I els governants d'aquí ho veuen?
-Els dirigents d'aquí no se n'han ocupat mai. No saben ben bé que fan. Aquí, al capdavall, el que hi ha és una guerra, no en el sentit bèl·lic, sinó una guerra d'intel·ligència amb filtració de documents, la utilització dels serveis per la premsa, la infiltració a estaments i partits polítics, talps informatius a determinats llocs, el control tecnològic i el ciberespai.
 
-La gent és conscient que estem en una guerra d'intel·ligència?
-La gent, no. I els dirigents no li donen cap importància. De tant en tant, els hi explota una piula sota la sabata i no s'ho prenen seriosament. No creen estructures de protecció.
 
-Ens caldria un “Garbo”?
-Sí, exacte. Un espia clàssic de tota la vida. Es va amb una espardenya... De fet, els parles d'un servei d'intel·ligència propi i s'esgarrifen! 
 
-Ara, en canvi, el president Mas assegura que és més necessari tenir un servei d'intel·ligència potent que no pas unes forces armades...
-Això és ara...
 
-Podem dir que moltes estructures de l'Estat del franquisme només s'han fet un lífting i podem dir que la democràcia que tenim és...
-...de poca qualitat. La transició no va depurar certes estructures policials, dels serveis secrets o la judicatura. Aquest és un fet que ha llastrat l'evolució de la democràcia. 
Llegir·la sencera a:  http://www.naciodigital.cat/noticia/82736/xavier/vinader/estat/fa/guerra/intelligencia/contra/proc

Publicats a la Cuca de Llum eper primera vegada el 18.02.2015