17 de març del 2016

Ports: Espanya perd al Parlament Europeu, Catalunya surt guanyant amb el nou reglament de ports




Europa vol afavorir l'autonomia portuària dels ports europeus, però l'estat espanyol considera que la normativa va en contra de la Constitució


16.03.2016
Després de sis anys i de tres intents, el Parlament Europeu ha aprovat el text del nou reglament europeu de ports, que ha de permetre a cada port fixar les seves pròpies tarifes de manera independent i evitar que els ports amb beneficis hagin de subvencionar obligatòriament els ports amb pèrdues, tal com passa a Espanya.

El Parlament Europeu ha aprovat un reglament de ports favorable a l’autonomia portuària, molt important per ports com els de Barcelona i València. Es tracta d'una reclamació històrica del Port de Barcelona i del Parlament de Catalunya davant el centralisme espanyol. Al mateix temps és una condició bàsica per a què el corredor mediterrani pugui desplegar tot el seu potencial de creixement.

 
Aquest reglament tira ara endavant tot just un any després que el Parlament Europeu aprovés, a instàncies de Ramon Tremosa, un posicionament clar a favor de desmantellar la gestió centralitzada de ports i aeroports a la UE, per bé que llavors es tractava d’un informe no vinculant.

En aquest sentit, tant PP com PSOE han anunciat en el debat el seu vot contrari al reglament de ports i han insistit, seguint fil per randa la línia argumental de la diplomàcia espanyola, que el nou reglament de Ports va contra “la Constitució espanyola”.

El reglament votat, però, encara no és definitiu: cal que la Comissió Europea, els Estats membres (Consell) i el Parlament es posin d’acord sobre el text definitiu en una negociació final. Holanda, que ostenta la presidència de torn de la UE aquest semestre, hi ha estat sempre molt a favor, però no es pot descartar que durant les negociacions amb els estats membres, el govern espanyol juntament amb altres governs de vocació centralista imposi la seva visió per rebaixar el text (Itàlia, durant la seva presidència de torn al 2015 ja ho va intentar).

L’aprovació del reglament portuària obriria un precedent aplicable també a la xarxa aeroportuària, permetent l’obertura del model de monopoli centralitzat d’AENA.

D’altra banda, en una nota interna, l’ambaixada espanyola davant la UE s’ha posicionat radicalment en contra del nou reglament. Per Ramon Tremosa, “la posició de la diplomàcia espanyola en contra dels interessos dels ports catalans demostra per si sola la necessitat d’esdevenir un Estat dins de la UE, per tal de poder defensar directament els seus interessos”.

Ara caldrà saber quant de temps passa perquè l’estat espanyol torni a incomplir una vegada més les normatives i les lleis de la Unió Europea.

Notícia de Geopolítica.cat