20 de juny del 2017

El TSJC admet a tràmit la querella contra Borràs per la compra d'urnes


Aquest migdia la Consellera Meritxell Borràs i en Francesc Esteve han rebut la querella del TSJC per la compra d'urnes. La pressió judicial no aturarà mai el desig de democràcia de la societat catalana. L' #1Oct hi haurà urnes . Tot el suport! Entrada del President Puigdemont al Facebook.



Gemma Liñán
Barcelona. Dimarts, 20 de juny de 2017


El TSJC acaba d'admetre a tràmit la querella que va presentar la Fiscalia per la compra de les urnes. 

En el seu text el ministeri públic demana la investigació de la consellera de Governació, Meritxell Borràs i Francesc Esteve Balagué, secretari general de la Conselleria de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, pels suposats delictes de desobediència, prevaricació continuada i malversació de fons públics.

La interlocutòria d'admissió a tràmit diu que del relat dels fets que consten a la querella "es desprèn l'existència d'indicis suficients de la concurrència, en principi, dels elements objectius que informarien cadascun dels tipus delictius que la Fiscalia querellant considera comesos".

I remarca que "s'estima que es compleixen els requisits de tipicitat i versemblança que fonamenten l'admissió a tràmit de la querella i de l'escrit d'ampliació". 

La magistrada Mercedes Armas, ponent de la resolució, es fa seus els fets relatats pel ministeri públic i diu que són de fàcil comprovació: "Del relat de fets contingut en la querella, tots ells de fàcil constatació, en tractar-se d'actes i fets que han tingut l'oportuna publicitat en els respectius diaris oficials, a més d'haver estat recollits pels mitjans de comunicació, es desprèn l'existència d'indicis suficients de la concurrència, en principi, dels elements objectius que informarien cadascun dels tipus delictius que la Fiscalia querellant considera comesos".

Armas creu que hi ha indicis per creure que la compra de les urnes és per la celebració del referèndum, tal com relata aquest punt de la querella que va presentar la Fiscalia el 16 de maig, fa més d'un mes: "En la seva voluntat de celebració d'un referèndum d'autodeterminació, a fi de mantenir el propòsit contingut en la Resolució 1 / XI, de crear un Estat català independent, els querellats, la Honorable senyora Borràs, com a Consellera de Governació i Administracions Públiques, i el senyor Esteve, com a secretari general d'aquest Departament, van adoptar mesures encaminades a obtenir els mitjans amb els quals poder celebrar el meritat referèndum".

L'amenaça de la presó de nou

La querella que va presentar la Fiscalia detalla cada una de les resolucions aprovades pel Parlament i cada una de les providències i resolucions del TC o els organismes judicials competents. En la seva admissió a tràmit el TSJC valora cada un d'aquests passos i els pren com a justificants per imputar els delictes de desobediència, prevaricació continuada i malversació de fons públics. Aquest darrer és el precisament el que comporta penes de presó i que en el procés del 9-N, finalment, la Fiscalia va decidir no imputar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Ara l'amenaça de la presó torna i ho fa sobre la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que és qui per competències hauria d'haver seguir signant i donant tràmit a tot el dispositiu electoral del referèndum, però que ara ja queda invalidada davant la investigació que ha engegat de nou el TSJC per aturar el referèndum de l'1-O.

Borràs i Francesc Esteve Balagué, secretari general de la Conselleria de Governació, hauran d'anar a declarar com a investigats, però encara no hi ha data.