30 de juliol del 2017

Els interrogants de 'Le Figaro' sobre la independència de Catalunya




Barcelona. Dilluns, 24 de juliol de 2017
Albert Acín

El diari francès Le Figaro ha dedicat el seu editorial d'avui al procés català. En la publicació d'aquest dilluns, el rotatiu ha donat veu a l'independentisme amb un ampli desplegament que ha inclòs una entrevista al president Puigdemont i un reportatge sobre el xoc entre els governs català i espanyol pel referèndum de l'1 d'octubre.

L'opinió del diari, motivada per l'entrevista a Puigdemont, exposa els dubtes sobre la independència de Catalunya i també deixa anar algunes crítiques a l'actitud del govern espanyol.

L'editorial apareix en la portada d'avui de Le Figaro amb el títol "Divorci a l'espanyola". Amb aquest títol tan suggerent, el rotatiu explica els motius que han motivat el procés independentista i al mateix temps apunta alguns greuges duts a terme per part del govern espanyol.

Les armes del govern espanyol

El text, signat pel periodista Arnaud de la Grange, fa menció a la darrera intervenció del govern espanyol a la Generalitat —la comprovació dels comptes—. Sosté que davant la convocatòria d'un referèndum d'independència, "Madrid ha tret les armes pesants" fent ús de "l'arsenal jurídic", explica en una metàfora bel·licista.

L'editorial intenta explicar, en aquest marc i breument, l'origen del moviment independentista. Sosté que el sobiranisme català suma diferents fenòmens: "l'afirmació identitària, lingüística, cultural i consideracions econòmiques", com el fet que Catalunya representi "el 20% del PIB espanyol", expliquen.

Tot això ha provocat el procés, segons Le Figaro, però també així ho ha fet l'actitud del govern espanyol, que considera "rígida" i a més "incapaç" de generar cap iniciativa "per calmar la febre".

L'Europa de les nacions

Le Figaro assegura "comprendre la idea" dels catalans que volen independitzar-se i esdevenir una "Dinamarca del sud".

Ara bé, també apunta que Europa està fent molts esforços per aconseguir mantenir-se en "l'escena mundial" i dubta que una Europa del futur pugui estar formada per "50 dinamarques", en referència als diversos moviments independentistes d'arreu d'Europa.

El diari francès no acaba de veure clar que aquesta sigui la millor via davant una Europa "emmalaltida".