30 de juliol del 2017

El 'Financial Times' alerta de l'"amenaça" de l'Estat de tallar el FLA



Carlota Camps
Barcelona. Divendres, 21 de juliol de 2017



"Espanya amenaça de retallar els fons a Catalunya pel pla del referèndum". Sota aquest titular, el prestigiós diari Financial Times es fa ressò de l'advertència del govern espanyol de suspendre el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) si el Govern destina despeses per al referèndum

L'article publicat aquesta tarda assegura que aquesta decisió del Govern espanyol "certament farà incrementar el malestar" dels catalans. El diari alerta que l'"amenaça" de tallar el finançament arriba en un moment "tens" de les relacions entre Barcelona i Madrid perquè el referèndum està en un "punt de no retorn". 

Amb el moviment d'aquest divendres, el Govern espanyol "controlarà immediatament", segueix el diari, la despesa de la Generalitat, ja que tots departaments "hauran de certificar al ministeri de finances cada setmana que no han pressupostat directament o indirectament fons per al referèndum". 

El FT posa en boca del ministre Iñigo Méndez de Vigo que d'aquesta manera es controlarà que "ni un euro dels catalans serà utilitzat per un referèndum il·legal" i també es fa ressò de la visió del Govern que assegura que és una manera de "discriminar els ciutadans de Catalunya en funció de com van votar".

El diari també fa un repàs als últims esdeveniments del procés, des de la presentació de les lleis del referèndum, fins als canvis de Govern, passant per la decisió del Tribunal de Comptes d'iniciar el procediment per reclamar als promotors del 9-N els 5 milions d'euros que va costar. 

Explica també què és el FLA, els diners que ha utilitzat i que preveu utilitzar Catalunya d'aquest fons i les queixes dels catalans per haver d'utilitzar aquest fons per finançar-se quan Madrid manté un desproporcionat repartiment dels impostos dels catalans.

El prestigiós diari francès Libération també va fer-se ressò de la mesura del govern espanyol, tot informant que aquesta decisió encara "incrementa encara una mica més la pressió sobre el govern separatista català".