20 de setembre del 2017

20.setembre 2017 - Recull de la premsa extrangera de l'actuació de la policia contra la Generalitat.

La premsa internacional no compra la versió Moncloa de l'assalt a la Generalitat

"Espanya, és aquest el teu problema?

Antoni Maria Piqué - Foto: AlJazeera                                                                             Barcelona. Dimecres, 20 de setembre de 2017
Repressió, mesures dràstiques, ràtzia, crisi severa. Aquesta és la mena de conceptes que fan servir els mèdia internacionals aquest dimecres per explicar l'assalt de la Guàrdia Civil a la Generalitat, les detencions d'alts càrrecs del Govern, l’intent del govern espanyol d’apropiar-se de les finances públiques catalanes i el desplegament policial massiu en cerca de paperetes i urnes. Il·lustrades amb fotografies dels milers de manifestants contra la repressió de l’Estat a Barcelona. La majoria d’aquests mèdia no compren, doncs, la versió de La Moncloa, replicada com una pauta per gairebé tots els diaris madrilenys, que “s’ha desarticulat l’organització de l’1-O”, en un estil que recorda la cobertura de les operacions contra el terrorisme etarra del passat.

L’assalt ha estat notícia principal a nombroses capçaleres. 


El parlament del President Puigdemont a l'agència Reuters aquest matí, donada en directe i  primera plana.
 

Al matí era la segona notícia de molts diaris, només darrera del terratrèmol de Mèxic i dels huracans al Carib, que s’han menjat els primers titulars, especialment als mèdia de tota Amèrica, com és normal.

El momentàs del dia se l’endú el canal internacional de la televisió líder en llengua àrab, la qatarí AlJazeera, que ha obert els informatius del matí amb el titular "Spain arrests" i un minut i mig de crònica:


Les imatges més potents arriben quan uns manifestants aixequen una urna on s'hi llegeix: "Espanya, és aquest el teu problema?" (a la foto). El tall de vídeo ha fet la volta al món.

L’altre punt fort és a The Times. El diari conservador britànic conclou que “la contesa ha causat la major crisi política a Espanya des del final de la dictadura i el retorn a la democràcia el 1978”. Més que el cop d’Estat del 23F del 1981. Deunidó.

The Wall Street Journal també es centra en la repressió i no pas per tractar-ho com una crònica policial. El diari financer nord-americà titula “La policia espanyola deté alts càrrecs catalans abans del referèndum d’independència”, i afegeix al subtítol: “Centenars de persones s’apleguen al centre de Barcelona en protesta per les detencions”. A la crònica considera que “es tracta d’una de les crisi polítiques més severes en una generació”.

També als Estats Units, el setmanari Time la tenia de primera notícia d’internacional, al costat de Trump i l’Iran, i parla de repressió (crackdown). L’acompanya d’un vídeo amb imatges de les protestes molt eloqüents:



The New York Times explica la mateixa història, si fa no fa: Madrid augmenta la tensió amb detencions i ràtzies i la gent surt al carrer a protestar. Després del típic Aquests-Diuen-Això-i-Els Altres-Allò, el seu corresponsal fa un apunt polític interessant. “A mesura que s'aproxima la data del referèndum”, escriu, “Rajoy, que lidera un govern minoritari, es troba a Madrid sota una pressió creixent per a explicar com va perdre el control del conflicte sobre la possible secessió catalana”.

La web de la BBC també se n’ha fet ressò en posició preferent, com els seus informatius, dient que "la policia espanyola apunta al govern català". La crònica va carregada de fotografies de la resistència pacífica i dels desallotjaments de manifestants de dimarts a l'empresa Unipost, a Terrassa.

The Guardian, ha estat notícia destacada entre les que parlen de la catàstrofe de Mèxic i els arrestos per l'últim atemptat al metro de Londres.

Dos dels tres principals diaris italians, el romà La Repubblica i el torinès La Stampa fan semblant a la BBC. "Alta tensió a Catalunya. Arrestada la mà dreta del vicepresident. Puigdemont: suspesa la llibertat", diu en portada el primer diari, progressista, editat a Roma. Destaca també que el Barça demana “no obstaculitzar el dret a decidir”.

“La policia espanyola en deté 14 per a impedir el referèndum: es desferma la tensió”, diu el diari liberal de Torí a la portada de la seva web, amb una foto d’agents antiavalots de la Policia Nacional davant la seu de la CUP. Ha estat la notícia principal de la tarda. A la crònica, el corresponsal explica que és el primer cop que això passa i que "l'objectiu de la Guàrdia Civil, per ordre del jutge, és evitar de qualsevol manera la consulta d'octubre".



Així mateix, el diari més influent d'Alemanya, el liberal Frankfürter Allgemeine Zeitung, explicava l'assalt a la Generalitat al mateix nivell que el terratrèmol de Mèxic: "La policia espanyola escorcolla seus del Govern de Catalunya", titula, sota l'epígraf "l'hora del referèndum".
El diari conservador de referència a alemanya, Die Welt, en la seva versió per a joves, inclou uns clips de vídeo de les protestes a Barcelona que recorden les revoltes de l’Euromaidan a Kiev contra el govern prorús.

El diari conservador francès Le Figaro diu: "Catalunya: Madrid passa a l’ofensiva contra el referèndum". A la informació explica que Madrid du a terme investigacions en totes direccions per evitar l'organització d'un referèndum d'autodeterminació prohibit per la justícia. La foto que ho il·lustra és la famosa urna que ja surt a AlJazeera. El liberal Le Monde fa el mateix, i explica que "La policia militar espanyola entra a les oficines de la Generalitat de Catalunya".

Les agències internacionals han fet circular ràpidament la notícia. La nord-americana Associated Press parla de "repressió" (crackdown): "La policia deté un alt càrrec català enmig de la repressió del referèndum", diu el titular. La britànica Reuters titula "La Guàrdia Civil accedeix a diverses seus de la Generalitat en plena ofensiva per l'1-O". Al text afegeix que les mesures preses pel govern espanyol sobre el que anomena "el xoc institucional", són "intervenir els comptes de la regió" i "nombroses iniciatives judicials i policials".

 


L'agència italiana Ansa també informa de la repressió a Catalunya només per darrere del terratrèmol de Mèxic. "El moviment [del govern espanyol], un punt d'inflexió en l'estratègia de Madrid per evitar el referèndum d'independència d'octubre, ha provocat la protesta espontània de milers de persones, que han sortit al carrer per defensar les institucions catalanes, bloquejant algunes de les vies de Barcelona", explica.

L’influent diari brasiler O Globo també s’ho agafa pel costat de la repressió: “España en deté 14 en una operació contra el referèndum a Catalunya. El President del Govern català denuncia ‘estat d’excepció’ a la regió”. A Argentina, el diari més venut, Clarín, fa el mateix: “Detenen alts càrrecs del govern català pel referèndum d'octubre. Han entrat als ministeris i hi ha prop de 20 funcionaris arrestats per la seva relació amb la consulta independentista. Marxes de protesta a Barcelona”.

Al govern espanyol i la seva diplomàcia se’ls hi gira feina si volen col·locar el seu relat.



.......

"Coup d’État en Catalogne : la Guardia Civil prend d’assaut le gouvernement catalan"  (La Semaine du Roussillon)