26 de setembre del 2017

26.set.2017 - El govern presenta un escrit al TSJC perquè la fiscalia espanyola cessi les actuacions contra l’1-O

El portaveu J. Turull, avui devant la premsa. Captura de pantalla del vídeo de tv3.


Considera que s'han violat les competències de la Generalitat en matèria de seguretat 


El portaveu del govern, Jordi Turull, ha explicat que el consell executiu ha decidit presentar al TSJC un escrit perquè la fiscalia espanyola cessi totes les actuacions contra l’1-O. En aquest requeriment d’incompetència, el govern explica que la instrucció de la fiscalia per aturar el referèndum no es limita a donar ordres a la policia judicial sinó que altera la dependència orgànica dels Mossos d’Esquadra de la Generalitat, tal com especifica l’Estatut. Quelcom que suposa una violació de les competències del govern. El portaveu ha denunciat que ‘estem en un estat excepció i en un estat de setge que violenta drets fonamentals.

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-govern-presenta-un-escrit-al-tsjc-perque-la-fiscalia-espanyola-cessi-les-actuacions-contra-l1-o-referendum-independencia/

 ...........

Els arguments del Govern per parar els peus a la Fiscalia "immediatament"

Marta Lasalas - Barcelona. Dimarts, 26 de setembre de 2017

El Govern exigeix que la magistrada que instrueix les diligències prèvies contra els membres del Consell Executiu per la convocatòria del referèndum freni l'acció del fiscal superior de Catalunya contra la convocatòria. L'executiu ha presentat aquest matí un requeriment davant del TSJC en aquest sentit, en què reclama que la magistrada Mercedes Armas requereixi la Fiscalia Superior de Catalunya perquè “cessi de forma immediata la pràctica de qualsevol diligència" relacionada amb l'1-O.

Així mateix, en el mateix escrit, l’executiu català fa constar una “protesta formal” per la vulneració de drets reconeguts a la Constitució, la llei orgànica del TC, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, el Conveni Europeu de Drets Humans i la Carta de Dret Fonamentals de la UE.


L’escrit està dirigit a la magistrada instructora de les diligències prèvies 3/2017 –obertes contra tots els membres del Govern arran de la convocatòria del referèndum-, a qui es reclama que ordeni a la Fiscalia que cessi les activitats vinculades a aquestes diligències.

En l’exposició de motius es recorda que el fiscal es va querellar el 8 de setembre contra tots els membres del Govern arran de la signatura dels decrets de convocatòria de l’1-O, i que a partir d’aquest moment ha assumit aquesta magistrada l’activitat investigadora del cas. Es denuncia que, malgrat tot, la Fiscalia ha volgut també assumir “plenament” la investigació dels mateixos fets, “ignorant per complet que l’autoritat judicial ja està coneixent el tema i és per tant l’única responsable de dirigir la investigació”.

L’escrit titlla d'“anòmala” aquesta actuació en què incorren la Fiscalia Superior i les fiscalies territorials, a més de denunciar que “es pertorba clarament la instrucció de la causa”. Per aquesta raó, reclama la intervenció de la magistrada instructora per ordenar adequadament l’actuació de les parts i dirigir les diligències d’investigació per garantir “neutralitat i imparcialitat”.

Ens trobem doncs davant una assumpció il·legítima per part de la Fiscalia Superior de Catalunya de la investigació general dels fets denunciats”, adverteix l’escrit, que argumenta que la Fiscalia no pot posar en coneixement de l’autoritat judicial un suposat delicte i alhora “reservar-se la investigació al marge o en paral·lel a l'òrgan judicial competent”.

En concret, recorda que la Llei d’Enjudiciament Criminal estableix que el fiscal cessarà en les seves diligències “tan bon punt tingui coneixement de l’existència d’un procediment judicial sobre els mateixos fets”.

Per aquesta raó, i tenint en compte que la causa oberta al TSJC assenyala que l’objecte del cas afecta tots els fets vinculats amb la preparació i celebració del referèndum, s’assenyala que és la magistrada instructora la que ha de conèixer “en exclusiva” tots els fets vinculats a l’1-O i no només els que afectin les persones denunciades, és a dir, els membres del Govern.

Finalment, el Govern denuncia que s’ha vulnerat el “dret a tenir un procés amb totes les garanties” perquè hi hauria dues investigacions paral·leles, una a càrrec de l’autoritat judicial i una altra –la de la Fiscalia- en què no es respectarien les garanties constitucionalment reconegudes i internacionalment protegides.

Per tot plegat, el president Carles Puigdemont sol·licita que la magistrada requereixi la Fiscalia Superior de Catalunya perquè “cessi de forma immediata la pràctica de qualsevol diligència relacionada amb la celebració del referèndum” o sobre la seva realització.

http://www.elnacional.cat/ca/politica/govern-fiscalia-tsjc-referendum-diligencies-previes-magistrada_195480_102.html