11 de gener del 2021

El debat constituent, a punt per a la fase ciutadana


 Fa tant de temps que l’inde-pendentisme va començar a parlar de procés constituent que segur que hi ha qui pensa que o bé ja s’ha fet o bé ja s’ha descartat. Ni JxSí el 2016 ni JxCat i ERC a partir del 2017 van emparar les estructures necessàries per tirar endavant el gran debat de país que propugnaven. A les conclusions de la comissió d’estudi que es va fer al Parlament -anul·lades pel Tribunal Constitucional- s’hi deia que aquest procés hauria de comptar amb “el reconeixement, el suport i l’aval de les institucions catalanes”. I, si bé la implicació s’ha limitat a la tossuderia particular del president Quim Torra, hi ha una entitat que està a punt d’iniciar la fase de participació ciutadana. Lluís Llach, que ja va presidir aquella comissió parlamentària i va encapçalar el grup d’experts que va designar Torra el 2018, també és la persona que lidera el Debat Constituent, que a partir de mitjans de gener confia començar a celebrar debats sectorials. L’objectiu continua sent elaborar un document -no una Constitució- per presentar-lo al Parlament l’octubre del 2021.

“És una proposta seriosa”, garanteix Llach en conversa amb l’ARA. Hi ha un centenar d’estructures locals distribuïdes pel territori i seran elles o qualsevol ciutadà que hi estigui interessat les que fomentaran els debats sectorials, dividits en set temàtiques que engloben la forma d’estat, la llengua, la nacionalitat, els drets, el model econòmic, la seguretat, les relacions internacionals, l’organització territorial i el medi ambient, entre molts d’altres.

La pàgina web servirà no només com a agenda, sinó també com a vehicle participatiu. Es podran llegir totes les aportacions ciutadanes -ja es pot consultar el document elaborat pel consell assessor, al qual es van presentar 400 esmenes- i cadascú podrà votar directament per les opcions que més li interessin.

Davant del risc de poca participació ciutadana o que el document final no representi bona part del país, Llach subratlla que la principal diferència entre aquest i altres projectes similars és precisament el component participatiu. I també el fet que no s’exclogui a ningú: “Està obert a tothom. Mentre estiguin empa-dronats a Catalunya hi poden participar des d’indepen-dentistes fins a guàrdies civils”. I les conclusions, assegura, haurien de servir per prendre el pols a la societat tant si es vol construir un estat propi com si es pretén reformar l’Estatut.

 https://m.ara.cat/politica/debat-constituent-punt-fase-ciutadana-proces_0_2598340161.html?utm_medium=social&utm_campaign=echobox&utm_source=Twitter#Echobox=1610307118