L’escàndol al Tribunal Constitucional espanyol (TC) en la deliberació sobre els recursos dels presos polítics contra la sentència del Suprem que els condemna a sedició i malversació i dels exiliats per la persecució judicial que reben en aquesta causa es fa cada vegada més gran. Acaba d’apartar-se’n el magistrat Cándido Conde-Pumpido, que fins ara era el coordinador al tribunal de les resolucions sobre els recursos dels presos i els exiliats. I se n’aparta tres setmanes després d’haver estat recusat per la defensa del president Carles Puigdemont per unes declaracions seves del novembre del 2017, que no es van esbombar fins el mes de març passat. Unes declaracions en un acte al congrés espanyol en què deia que els presoners i els exiliats se situaven “al marge del dret” perquè agitaven “la bandera pretesament democràtica per a subvertir la constitució”. I fins i tot els assenyalava pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, pels quals justament en aquell moment començaven a ser perseguits. I això trenca absolutament tota l’aparença d’imparcialitat que se li ha d’exigir, com a magistrat que ha de decidir sobre els recursos d’empara arran de les seves condemnes.
Pocs dies després d’haver-se filtrat des del TC aquelles declaracions, publicades a Libertad Digital, l’advocat Gonzalo Boye va presentar la recusació contra Conde-Pumpido. Després s’hi van afegir els presos polítics. Era un cas tan clar de parcialitat manifesta com el que havia propiciat la recusació del magistrat Antonio Narváez, que ja s’havia hagut d’apartar de les deliberacions pel seu anti-independentisme fulgurant i manifest. Ara se n’aparta el qui era coordinador de les sentències sobre el Primer d’Octubre i que ja ha redactat (i contaminat) les sentències que desestimaven els dos primers recursos, el de Meritxell Borràs i el de Carles Mundó.
Arran de les recusacions, el magistrat ha lliurat una carta al president del TC, Juan José González Rivas, dient-li que s’aparta de la deliberació per la “controvèrsia constitucional, social i política del procés”, i afegeix que això “imposa més cura i exigència a l’hora de mantenir la confiança en la imparcialitat de l’actuació d’aquest tribunal, de manera que no es puguin deslegitimar indegudament les resolucions que s’hauran de dictar”, segons el text filtrat a El Español. És a dir, se n’aparta perquè les sentències sobre el Primer d’Octubre que en surtin poden estar absolutament tacades de parcialitat quan els presos les facin arribar al Tribunal Europeu dels Drets Humans.
Ara mateix, en la deliberació dels recursos sobre el Primer d’Octubre, el TC s’ha quedat amb nou magistrats, tan sols un més del quòrum exigit per la llei. Perquè se n’han hagut d’apartar Conde-Pumpido i Narváez i perquè el magistrat Fernando Valdés va dimitir l’octubre passat arran de les denúncies contra ell per violència masclista.
Notícies relacionades:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada