16 de juny del 2021

15 lleis catalanes al TC o amenaçades l'últim any, del lloguer a l'IRPF


 Del lloguer a l'IRPF: 15 lleis catalanes al TC o amenaçades l'últim any



11.06.2021
Cinc de les normatives en perill regulen l'habitatge i els arrendaments, però el PP també ha recorregut la legislació contra la violència masclista
 
11 de juny de 2020 per Roger Tugas Vilardell
 
La possibilitat real que aquest dimarts el govern espanyol recorri al Tribunal Constitucional (TC) la regulació dels lloguers aprovada al Parlament ha encès les alarmes en els moviments de defensa de l'habitatge i la majoria política catalana. El canvi d'inquilins a la Moncloa i la centralitat de la crisi del coronavirus havien deixat enrere els xocs constants a l'alt tribunal típics d'anteriors legislatures, però igualment aquests no han estat ni molt menys nuls. Només durant l'últim any, una quinzena de lleis catalans han estat impugnades o a expenses de la negociació entre els governs espanyol i català.

D'aquestes, cinc són normatives relatives a l'habitatge o els arrendaments, entre les quals ja hi ha hagut alguna sentència contrària a la Generalitat, però el conflicte competencial ha anat molt més enllà. El govern espanyol, per exemple, ha recorregut l'article dels pressupostos -pactats amb els comuns- que rebaixa la pressió fiscal en l'IRPF a les rendes baixes, així com el PP també ha impugnat la llei catalana per erradicar la violència masclista. Els dos executius miren de llimar ara diferències, entre d'altres, amb la norma catalana per gestionar fons europeus.
 
 
 
LEGISLACIÓ SOBRE HABITATGE I ARRENDAMENTS

1- Llei de regulació dels lloguers: El Parlament va aprovar l'any passat, a iniciativa d'ERC, Junts, CUP i comuns una innovadora llei a l'Estat per limitar el preu del lloguer, similar a la que Podem reclama al PSOE que impulsi el govern espanyol. Per ara, els resultats avalen la mesura, però el PP ja va impugnar-la a principis d'any i ara l'executiu central es planteja fer el mateix, amb l'agreujant que això suspendria l'aplicació de la norma fins que arribés la sentència, si així es demanés.

2- Obligació d'oferir alternativa: El TC ja va donar la raó el gener a un altre recurs del PP presentat el juny de l'any passat contra el decret llei de la Generalitat que obligava els grans propietaris -amb 15 habitatges o més, ja siguin empreses o particulars- a oferir lloguer social a les famílies vulnerables abans de desnonar-les. Aquella llei protegia també per primer cop aquelles persones que s'havien vist obligades a ocupar i ara ERC, Junts, CUP i comuns la volen tornar a aprovar amb petites esmenes.

3- Desnonaments durant la pandèmia: La Generalitat encara negocia amb l'Estat perquè aquest no li recorri el decret llei aprovat a principis de novembre pel qual suspenia els desnonaments mentre durés l'estat d'alarma. Els efectes d'un desacord definitiu, però, serien minsos, ja que els jutges van decidir aplicar la normativa de manera restrictiva, motiu pel qual encara s'aplicaven llançaments, fins i tot malgrat que el govern espanyol havia impulsat una mesura similar, a banda que l'estat d'alarma ja ha caducat.

4- Noves modalitats d'habitatge: Els dos governs encara negocien també per evitar el recurs a dos articles a la llei catalana del desembre passat per estimular la promoció d'habitatge amb protecció oficial i de noves modalitats d'allotjament en règim de lloguer. Els punts qüestionats per la Moncloa són els que regulen els allotjaments amb espais comuns complementaris, els que eviten que el propietari cobri al llogater determinats costos i sobretot els que obliguen les administracions a col·laborar per fer complir la limitació dels lloguers.


5- Arrendament de locals: També està a l'aire el decret llei aprovat pel Govern que alleugeria a la meitat el preu del lloguer dels locals que es veien obligats a tancar a causa de les restriccions de la pandèmia i no acordaven altres solucions amb el propietari. El govern espanyol posa en qüestió el gruix de la norma i, malgrat que cada cop hi ha menys negocis amb la persiana baixada, les conseqüències retrospectives d'un eventual recurs són imprevisibles.