A partir de 1106, quan Ermengol VI d'Urgell pren Madinat Balagi (Balaguer) i hi fixa la capital comtal, les terres de la Seu queden massa lluny. Davant d'això, i preocupat pel creixent poder dels vescomtes de Castellbò a la zona, el comte comença a cedir als bisbes d'Urgell els drets sobre aquelles terres.
Les cessions culminen el 1133 amb la venda de les valls d'Andorra al bisbe Pere Berenguer d'Urgell, que esdevé senyor feudal dels andorrans, població que es regeix pels antics costums de les valls i que mira de reüll llur nou senyor.
En aquest context, donada la rivalitat amb els Castellbò i les dificultats per imposar-se als andorrans, els bisbes d'Urgell estreten vincles amb als senyors de Caboet i l'any 1159 acorden un pacte pel qual els infeuden Andorra a canvi de rebre llur auxili en cas d'atac i reconeixement com a senyors.
L'any 1185, malgrat la desaprovació del bisbe i el comte d'Urgell, Arnaldeta de Caboet es casa amb Arnau de Castellbò, de qui diuen que és càtar; fruit de l'enllaç neix Ermessenda. Ermengol VIII d'Urgell s'oposa llavors a què la nena hereti els dominis de Castellbò, Caboet i Andorra, fet que agreuja el conflicte; Ramon Roger I de Foix- aliat dels Castellbò- assalta i saqueja la Seu el 1195.
Tot i la pau assolida el 1199, el casament d'Ermessenda amb Roger Bernat II de Foix el 1208 reobre les hostilitats. La qüestió s'encén encara més arran de la croada contra els càtars (1209), que troben refugi als dominis dels Castellbò.
En morir Ermessenda el 1230, el seu fill Roger hereta un poderós conjunt transpirinenc format pels dominis de Foix, Castellbò, Caboet i Andorra, disputada amb el bisbe d'Urgell. Durant els anys posteriors, el conflicte entre comtes de Foix i bisbes d'Urgell per la Vall es manté amb virulència.
Finalment, el 8 de setembre de 1278, sota arbitri de Pere el Gran, Pere d'Urtx, bisbe d'Urgell, i Roger Bernat III de Foix signen un "pariatge" pel que esdevenen co-senyors -laic i eclesiàstic- d'Andorra. Per l'acord alternaran el cobrament de tributs, administraran justícia conjuntament i rebran suport militar dels andorrans a menys que s'enfrontin mútuament.
· · · · ·
Si us agrada, compartiu-ho i seguiu l'Esguard Històric
> enllaç al blog: http://esguardhistoric.blogspot.com
---
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada