3 de desembre del 2021

Editorials que publiquen en català, una revisió de l'estat actual

 El grup Penguin Random House, que ha comprat el segell, publicarà quinze novetats i recuperarà quaranta títols del catàleg històric, durant l'any vinent. Llegir-ne més

 

 

L’any 1975 moria Franco. Després de quaranta anys de dictadura, de repressió indiscriminada, s’havien de refundar les estructures culturals del país. En l’àmbit de l’edició en llengua catalana, Edicions 62 havia tingut l’hegemonia d’ençà de l’any que es fundà. I va funcionar gairebé tota sola fins que a mitjan anys setanta i començament dels vuitanta van aparèixer una colla d’editors desacomplexats que van fundar noves editorials, van permetre de diversificar l’oferta literària en català a les llibreries i van donar musculatura econòmica al sector. Naixia La Magrana de Carles-Jordi Guardiola el 1975; Quaderns Crema de Jaume Vallcorba el 1979; Empúries de Xavier Folch el 1983; Columna de Miquel Alzueta i Àlex Susanna el 1985; i també La Campana d’Isabel Martí i Josep M. Espinàs el mateix 1985.

 
Edicions de la Magrana, fundada per Francesc Vidal, Jaume Fuster, Jordi Moners i Carles-Jordi Guardiola, que en fou el director, va tenir unes primeres dècades brillants: va descobrir Jesús Moncada, Maria Barbal, Joan-Lluís Lluís… Però amb el final de segle XX van començar les dificultats econòmiques que van acabar amb la venda del segell al Grup RBA l’any 2000 i esdevingué el segell català del grup. Els editors d’aquesta segona etapa van continuar descobrint nous autors que van connectar amb el públic. El cas més destacat fou el de Marta Rojals, col·laboradora de VilaWeb. Segurament, el 2014 va ser un dels darrers anys significatius de la Magrana dins d’RBA, amb la publicació de la segona novel·la de Rojals i el rellançament de la novel·la negra amb el premi Crims de Tinta, que havia impulsat el llibreter de novel·la negra i criminal Paco Camarasa.

 https://vilaweb.us8.list-manage.com/track/click?u=b3c3c84eccc60cc3b3d83a934&id=03a639da5d&e=9bc8118848