👑 Segons l'Evangeli de Mateu, uns "savis" vinguts d'Orient seguint una estrella havien arribat a Betlem per adorar el "rei dels jueus", a qui ofrenaren or, encens i mirra. Enlloc esmenta llurs noms ni especifica quants serien o que fossin reis.
Als primers segles del cristianisme, se'ls comença a anomenar "reis" en consonància amb la profecia del Llibre d'Isaïes (60: 11): "perquè els reis amb els seus seguicis et puguin dur les riqueses de les nacions". També es fixa que siguin tres, com les ofrenes; a Sant'Apollinare Nuovo de Ravenna (s.VI) [1] els trobem ja amb els noms pels quals els coneixem.
Per representar la universalitat de l'Home, vingut d'arreu per agenollar-se davant del Nen, n'acaben personificant les tres "edats": el jove (Baltasar), l'adult (Gaspar) i el vell (Melcior). Aquesta iconografia és la que trobem a l'Edat Mitjana.
Per representar la universalitat de l'Home, vingut d'arreu per agenollar-se davant del Nen, n'acaben personificant les tres "edats": el jove (Baltasar), l'adult (Gaspar) i el vell (Melcior). Aquesta iconografia és la que trobem a l'Edat Mitjana.
Així els veiem al frontal d'altar d'Avià (c.1200) [2] o a l'Atles Català [3], carta portolana atribuïda al jueu mallorquí Cresques Abraham (c.1375) on llegim: "Aquesta provincia es appellada Tarssia de la qual axiren los III reys fort savis e vengueren en Batlem de Judea ab lurs dons e adoraren Jhesus Christ e son sebolits en la ciutat de Cologna à dues jornades de Bruges".
En efecte, els reis d'Orient no només haurien mort sinó que llurs relíquies, trobades per Santa Helena, foren dutes per l'emperador Frederic Barbarroja a Colònia (Alemanya), on encara reposen en un sarcòfag triple daurat a la catedral [4].
Restes dels Reis, Colònia (Alemanya), on encara reposen en un sarcòfag triple daurat a la catedral [4].
A partir del s.XV la universalitat dels reis es comença a associar a la diversitat ètnica de la Humanitat, fet pel qual trobem cada cop més Baltasar representat com a negre, tradició que es consolida en els segles posteriors. Un exemple primerenc n'és el missal de Salzburg [5] (s.XV). A més, potser per remarcar l'exotisme a ulls europeus, canvien els cavalls que tenien com a muntura per camells.
En època moderna ja s'ha consolidat la nova representació dels reis, com apreciem en l'Adoració de Rubens [6] (s.XVII). A casa nostra, des de finals del s.XIX, fan una cavalcada i deixen regals pels nens la nit del 5 al 6 de gener, dia de l'Epifania, quan segons la tradició arribaren a Betlem per adorar Jesús.
Imatges i texte de:
___
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada