És l'únic advocat que apareix en la llista dels divuit espiats amb autorització judicial que va reconèixer el CNI i que ha publicat la Vanguardia
El Tribunal Suprem espanyol va autoritzar repetidament que el CNI espiés l’advocat Gonzalo Boye. Aquest és un dels divuit noms de víctimes de l’espionatge del Catalngate que l’ex-directora del CNI Paz Esteban va reconèixer a la comissió de secrets oficials del congrés espanyol abans de ser destituïda, i que avui publica la Vanguardia. El cas de Boye, confirmat per VilaWeb, és especialment greu pel fet que és un advocat amb causes obertes sobre els exiliats en el mateix Tribunal Suprem que n’autoritza l’espionatge, i per les dates que es va produir la infecció. No és l’únic advocat que apareix a la llista dels 65 espiats descoberts per CitizenLab –també hi ha Andreu Van den Eynde, Jaume Alonso Cuevillas i Oriol Sagrera–, però sí que és l’únic que el CNI ha reconegut que ha espiat amb autorització judicial.
A més d’aquests noms, en la documentació lliurada per l’ex-directora del CNI hi apareixien més espiats, però els noms estaven ocults perquè no han estat exposats encara per CitizenLab. Això encaixa amb la sospita que l’escàndol de l’espionatge del CatalanGate és encara major. El vice-president Jordi Puigneró va fer públic que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya va detectar que l’ex-conseller Damià Calvet i l’ex-cap de gabinet de Puigneró al Departament de Polítiques Digitals, Ivan Monforte, també van ser espiats.
A la comissió de secrets oficials es van presentar les autoritzacions judicials dels espionatges, algunes d’elles agrupades per adscripció ideològica. De Boye, el CNI argumenta que fou empresonat el 1996 acusat d’haver col·laborat amb ETA, però la data de la infecció que va revelar CitizenLab i que ara se sap que va autoritzar el Suprem mostra molta més informació sobre què buscava el CNI quan va intervenir les seves comunicacions.
Elies Campo no és entre els divuit espiats amb autorització judicial
Una de les absències més sonores de la llista de noms que el CNI va reconèixer haver espiat sota autorització del Suprem, segons que publica la Vanguardia, és el nom d’Elies Campo, investigador de CitizenLab que va destapar el CatalanGate. Els espies no van aconseguir d’instal·lar Pegasus al mòbil de Campo, ex-treballador de WhatsApp i Telegram, però sí que van infectar els dispositius dels seus pares per a espiar-lo a ell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada