9 de març del 2023

Ferrovial s'en va d'Espanya, tindrá la seu social als Països Baixos (vídeo en castellà 15min 20') v.3

 


 02.03.2023

Cliqueu:

 
 
 Raons que proposa aquest analista:
 
-  Seguretat jurídica. Als Països Baixos no cambien les lleis cada cop que cambia el govern espanyol. En particular la tributació sobre el guany de les empreses, i sobre el sou i patrimoni dels seus directius.
 
 





-   Espanya està MOLT endeutada, per tant les agències de calificació donen un A(-) a la deuta pública espanyola. En conseqüència, entitats com fons d'inversió...etc eviten invertir en països amb més risc de fallida. Espanya té un deute del 110% mentrestant que els Països Baixos només un 50% i la seva qualificació és A (3+), la màxima.
 
- Per tant Ferrovial com empresa tindrà més facilitats per financiar els seus projectes
 
Tot i que sens dubte el Govern espanyol  intentarà desviar l'atenció, i amb eficàcia doncs controla els medis, esperem que prengui nota d'aquesta duríssima notícia.  Fa un any i escaig va marxar Nissan.  Ferrovial pagava per impostos uns 30-40 milions d'€ anuals, i té la Fundació Rafael del Pino que aportava formació als espanyols.

............................


Continuació de la notícia a l'endemà 03.03.2023.  Es comenten les raons que ha publicat Ferrovial per marxar d'Espanya, i les observacions del 'Gobierno de España', atacant al sr. del Pino. Cliqueu per a veure el següent vídeo del mateix autor:
 
 
Penjo (03.03.2023) a la Cuca de Llum un editorial de V. Partal fent memòria dels 70 anys d'aquesta empresa i les circumstàncies dels primers anys: Quina gràcia: les empreses fugen d'Espanya (i ara no cal que els ho demane el rei)  Editorial, V. Partal
 
 
Més info (03.03.2023) sobre Ferrovial:
 
 

 
 40 milions d'euros. Aquesta és la quantitat que s'estalviarà Ferrovial si finalment trasllada la seva seu social als Països Baixos, tal com van informar ahir durant la presentació dels resultats anuals de la companyia. La constructora va expressar les seves intencions de traslladar-se al país neerlandès, ja que creuen que la seva estada allà pot venir bé de cara a l'enfortiment de la marca al mercat internacional. L'empresa va explicar que el consell d'administració proposarà la fusió de la matriu amb Ferrovial International, companyia que té el 86% dels actius de la firma espanyola. En cas de donar-se l'esmentada fusió, Ferrovial traslladarà el seu domicili fiscal d'Espanya als Països Baixos. (...)

La constructora insisteix que el salt als Països Baixos no busca una menor pressió fiscal, sinó una visibilitat més gran al mercat internacional, sobretot als Estats Units, una de les àrees geogràfiques més importants per al negoci de la firma espanyola. Encara això, el possible salt a la nació amb capital a Amsterdam podria portar un benefici fiscal que, de seguir a Espanya, no tindria.

Malgrat això, l'hipotètic trasllat de la seu social als Països Baixos, a més de la cotització al mercat neerlandès (en paral·lel amb l'IBEX 35) té amb si unes despeses implícites d'uns 20 milions d'euros, tal com assenyala l'anàlisi de Banc Sabadell. A més d'això, i arran de l'estalvi dels 40 milions d'euros que Ferrovial tindria, aquests tindrien un impacte molt limitat en els comptes de la constructora. I és que, malgrat que l'empresa nacional no ha viscut el seu any més pròsper (ha rebaixat els seus guanys en un 84% el 2022), sí que té una facturació de 7.551 milions d'euros i un resultat operatiu de 728 milions d'euros.


Els dividends filials no tenen impostos als Països Baixos

El motiu pel qual Ferrovial podria estalviar-se l'esmentada quantitat està que els dividends filials estan exempts d'impostos, mentre que al país ibèric la bonificació es limita al 95%. I és que, quan la constructora nacional reparteix la retribució a l'accionista en concepte de dividend, aquesta s'embutxaca una part proporcional a la seva participació en el capital. Per exemple, el passat curs va rebre 475 milions d'euros per aquest concepte, encara que normalment rep entorn de 750 milions d'euros.

(...)  la constructora busca una potenciació més gran de la marca i, sobretot, calar més profund als Estats Units, país de residència del 93% dels accionistes internacionals que figuren en el capital de la constructora.
 (...)

Tal com figura en la Comissió Nacional del Mercat de Valors, Rafael del Pino, màxim mandatari de la companyia, té el 20,4% del capital de Ferrovial; el segueix María del Pino (8,2%); el fons britànic TCI, controlat pel magnat Chris Hohn, que té el 6,4% de l'empresa espanyola; Leopoldo del Pino (4,1%); i després d'ell, els fons d'inversió BlackRock (3,18%) i Lazard (3%). Malgrat això, el 67% del capital està en mans de minoritaris i és susceptible de lliure negociació en borsa.

 

El Govern espanyol no està content amb la possible sortida de Ferrovial


 

Cal veure si la companyia finalment fa les maletes i es marca els Països Baixos. Malgrat que Ferrovial ha insistit que Espanya continuarà sent la font de talent més gran de l'empresa i mantindran totes les seves inversions, la notícia no ha acabat d'agradar-li al Govern d'Espanya. Aquest matí, Luis Planas, ministre d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, i María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, ha mostrat la seva lamentació davant de la notícia de Ferrovial,(...)

 Més crítica ha estat Nadia Calviño, ministra d'Economia, qui ha expressat el seu "rebuig" per l'"errònia" decisió de traslladar la seu de l'empresa als Països Baixos. Per a la vicepresidenta primera de l'Executiu, la decisió de Ferrovial "va en contra de l'interès i la imatge d'Espanya". Per a Calviño, Ferrovial "li deu tot al país".
 
 
.......................
 
 
 05.03.2023
 
 [otras empresas españolas que han trasladado  su sede fiscal fuera de España] ... su volumen de ventas es muy inferior al de Ferrovial. De ahí, que la huída de la constructora controlada por la familia Del Pino haya sorprendido tanto y haya generado una avalancha de críticas por parte del Gobierno, incluido el presidente Pedro Sánchez.
 
 
Moncloa teme que con el movimiento de Ferrovial otras grandes corporaciones trasladen su sede al exterior, por lo que la presión en los últimos días ha ido en aumento. El Gobierno intenta frenar cualquier intento de deslocalización de firmas relevantes -sobre todo las cotizadas que forman parte del Ibex-, tras la campaña lanzada por el Ejecutivo desde el pasado verano contra el mundo empresarial, con ataques directos y con subidas de impuestos, como las tasas a energéticas y bancos o a grandes patrimonios
 
 (...) La constructora ha esgrimido diferentes motivos, como una financiación más fácil y barata, una rebaja de la carga fiscal y un mejor trampolín para cotizar en Estados Unidos próximamente. Además ha destacado que la inmensa mayoría de sus ingresos y negocios proceden de fuera de nuestras fronteras. Una vez concluya el proceso se instalará en Holanda.
 
 
Por el momento, ninguna de las grandes cotizadas de nuestro país planea seguir los pasos a Ferrovial. Pero, no es descartable que un sinfín de pequeñas y medianas sociedades como las anteriormente mencionadas lo hagan. Hay que tener en cuenta que cuanto menor es el tamaño de una compañía, más se ve penalizada por un aumento de la fiscalidad y de los costes operativos. Y por tanto, mayor es el atractivo de continuar su camino desde otras jurisdicciones con ventajas tributarias.
España, con el Gobierno de Sánchez, se ha situado como el país comunitario que más grava los dividendos de las empresas. También es uno de los cinco estados de la UE con el Impuesto de Sociedades más elevado. Esta situación, por ejemplo, ha llevado a que el Santander haya abonado por esta tasa más de 1.600 millones a Hacienda pese a declarar pérdidas.
Esta desventaja fiscal competitiva y los ataques descontrolados del presidente del Gobierno y distintos ministros está generado desde hace tiempo un malestar generalizado en el mundo corporativo español. Desde las patronales hasta destacados empresarios han tenido que salir públicamente a defender el papel de las compañías y del tejido industrial y a reclamar mesura al Ejecutivo.
En los últimos días, la CEOE ha tenido que pedir respeto para las empresas y sus directivos (o dueños) ante las descalificaciones de Moncloa a Ferrovial por su marcha a Países Bajos. Y ha calificado de «peligrosa» la reacción de Sánchez y su equipo. Pero también desde las organizaciones sectoriales se ha recordado estos días, más que nunca, que todas los actos y decisiones tienen sus consecuencias, insinuando que la huída de la constructora y otras firmas obedece a la cacería puesta en marcha por el Ejecutivo contra ellos.
 
 
 Julia Otero parla de Ferrovial el passat més de desembre. 
 
 
 
Parla de les 5 autopistes de la Comunidad de Madrid, construïdes per Ferrovial, i rescatades amb els nostres impostos:
 
 

 
 
 
__