8 de juny del 2010

Sagrada Família: “Pareu màquines”


El pèrit nomenat per l’Audiència Nacional demana aturar immediatament les obres del TGV a la zona del temple. L'expert argumenta que un traçat amb risc zero “és possible” i adverteix que l’actual no ho és
Quim Torrent  -  Sagrada Família  -  07/06/2010
 
Cop de gràcia al túnel del TGV per l’Eixample. El pèrit que ha triat l’Audiència Nacional per avaluar el risc de les obres ha aconsellat en una carta al jutge que instrueix el cas l’aturada immediata de les obres. Segons Manuel Melis, un enginyer de ferrocarrils i geotècnia amb molt de prestigi, que el traçat passi pel costat de la Sagrada Família és un risc innecessari. “El més important –assegura el tècnic en el text remès el 26 de maig– és analitzar si hi ha un traçat alternatiu al triat i estudiar detalladament els motius pels que no s’ha volgut fer”. Així, sol·licita “que es donin instruccions immediates a qui calgui de parar la màquina fins a nova ordre”.

Melis, considerat el pare del soterrament de la M-30 i l’ampliació del metro de Madrid, és possiblement el principal expert en túnels urbans que hi ha a tot l’Estat. La seva teoria és que “sota una ciutat el risc zero en un túnel és possible”. A partir d’aquesta idea, detalla amb vuit arguments per què cal aturar les obres immediatament i buscar un traçat alternatiu, que no passi per la Sagrada Família ni per sota de cap edifici d’habitatges.

En la carta al jutge, l’enginyer rebutja donar resposta immediata als 32 interrogants tècnics que el jutge té sobre l’actual projecte i creu que primer cal veure si hi ha una alternativa que impliqui un risc zero per als edificis de la ciutat. Sobretot, argumenta, perquè Barcelona ja “ha viscut problemes greus com l’entrada de l’AVE pel Prat o el col·lapse del túnel del Carmel”. En aquest sentit, Melis critica que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona donin per fet que l’únic traçat possible és l’actual”.

Per tot plegat, l’enginyer considera que cal aturar les obres de “manera immediata” perquè on està situada la tuneladora “encara és possible construir un altre traçat”. A mode de possibilitat, l’enginyer madrileny explica que cal tornar a estudiar les alternatives de pas pels carrers de València i Consell de Cent, que allunyarien el traçat de la Sagrada Família. No sembla, en canvi, que li preocupi el pas per la Pedrera perquè veu correcte el traçat per Provença fins arribar a la Diagonal.

En el traçat alternatiu, molt semblant al que es va aprovar a l’època del PP, Melis demana que la tuneladora, ara aturada a Mallorca amb el passatge Malet, baixi per Meridiana fins a València o Consell de Cent i després arribi fins la Diagonal. Aquest traçat ja s’havia estudiat, però es va descartar perquè implicava o bé un canvi de traçat de la línia 2 del metro o bé una corba d’un radi poc recomanable per un tren d’alta velocitat.

Per curar-se en salut de les crítiques, Melis creu que no cal obsessionar-se ni amb el temps ni amb el cost. Explica que es pot redactar una modificació del projecte en poc temps i que tampoc afectarà la posada en marxa del corredor d’alta velocitat, que ell preveu per a 2014 i no per a 2012. Sobre el sobrecost, Melis remarca que seria molt més car algun dany a la Sagrada Família.

Una pantalla poc segura per al temple
No és la primera vegada que un informe realitzat per un tècnic posa en qüestió l’idoneïtat de l’actual traçat de la línia de l’AVE al costat del temple de la Sagrada Família. La setmana passada es va fer públic l’informe preliminar de la Unesco, que assegurava que calia una millora del projecte, sobretot en tot allò que fa referència a la protecció del temple i també de l’altra obra emblemàtica d’Antoni Gaudí, la Pedrera.

L’estudi dels dos enginyers alemanys enviats per la Unesco i elaborat a partir de la seva visita a Barcelona el mes de febrer passat, establia que el projecte de construcció del túnel “compleix els estàndards de seguretat”, però també sostenia que calen mesures especials per passar sota dos edificis singulars.

Melis va una mica més enllà del text de la Unesco i afirma que les pantalles de pilots com la que s’està construint per protegir el temple “a vegades funcionen i a vegades no” perquè els “càlculs de subsidències i les estimacions fallen freqüentment”. Preocupa, i molt, el comportament de l’aigua del subsòl i que pot provocar moviments del terreny.

http://www.avui.cat/cat/notices/2010/06/sagrada_familia_8220_pareu_maquines_8221_101032.php 

EL NOSTRE COMENTARI:  a Colònia el Rin anava crescut quan va caure l'Arxiu Històric. L'arxiu no és gaire lluny de la llera.  El Professor Melis té el valor de dir que  els càlculs de subsidències fallen!!!!   Per fi algú diu les coses tal com son!!!   Molt agraïts Professor!