13 de gener del 2013

L'AVE, una aposta equivocada



....
O el que és el mateix: una aposta obstinada per erigir-se en el primer país d'Europa en quilòmetres de TGV i en el segon del món -només per darrere de la Xina-, que ja suma una faraònica inversió pròxima als 100.000 milions d'euros, una xifra equivalent al 10% del producte interior brut (PIB) d'Espanya.
Un cop més l'Estat ha volgut convertir una anomalia en virtut, en una estratègia de país suposadament exitosa...Així, mentre que els diferents països amb projectes d'alta velocitat en marxa han aturat els seus plans arran de la crisi econòmica, Espanya ha tirat pel dret, ha mantingut les inversions i ha sacrificat altres partides molt més sensibles per a la ciutadania, com la sanitat (aquest any aquest ministeri ha reduït la seva dotació un 22,6%).

El AVE nos hunde a todos

Inversions generoses
El ministeri de Foment, dirigit per Ana Pastor, té projectades per a aquest any inversions en ferrocarrils per valor de 4.705 milions d'euros. D'aquests, 3.302 milions (el 71% del total) es destinaran al TGV, un 7% a la xarxa convencional i només un 2% a la de Rodalies.

Un bon pessic de les inversions en el TGV (1.079 milions) aniran a parar a l'enllaç gallec. El corredor nord (Castella i País Basc) absorbirà 676 milions i l'anhelat corredor mediterrani s'endurà aquest any 1.019 milions. Adif, el gestor d'infraestructures dependent de Foment, està construint prop de 1.500 quilòmetres de línia de TGV. 

Fa tot just un any el diari nord-americà San Francisco Gate feia una comparativa entre l'impacte econòmic del TGV espanyol (8.280 milions d'euros sobre el PIB) i els plans de l'alta velocitat californiana (26.330 milions d'euros). 

...La connexió entre les dues principals ciutats de l'Estat -Madrid i Barcelona- no va arribar fins a 16 anys més tard i l'enllaç amb la frontera francesa fins a 21 anys després. "El trànsit total de l'alta velocitat espanyola és baix en comparació amb altres experiències: lleugerament per sobre del 6% de passatgers a la xarxa del Japó, menys del 20% a França i prop del 25% a Alemanya. Això suggereix que les ràtios de retorn de l'alta velocitat a Espanya són molt pobres
El principal motiu és clar: el volum de població que serveix és relativament reduït i, a més, la competència amb l'avió en el trànsit domèstic és molt superior que en països com França, Alemanya i Itàlia", expliquen els professors de la UB Germà Bel i Daniel Albalate al llibre The economics and politics of high-speed rail . El TGV espanyol, amb 22,83 milions de passatgers el 2011, ha deixat de banda les mercaderies -un projecte que encarna el corredor mediterrani-, l'autèntic vector de competitivitat. Només el 4% de les mercaderies que arriben a Catalunya s'evacuen per ferrocarril.
Llegir·ho tot a l'Ara: http://www.ara.cat/premium/tema_del_dia/aposta-equivo_0_846515415.html