14 de gener del 2013

La relació fills-pensions, carta al director

Cartas al Director/ La Vanguardia | 14/01/2013 /
VÍCTOR H. MARCET
Moià

D'antuvi, caldria suposar que el que ingressem a la Seguretat Social durant la nostra vida laboral serveix per pagar-nos la futura pensió de jubilació. Però no. Resulta que el total cotitzat tan sols servirà -que no és poc- per al càlcul de la pensió a cobrar que, al seu torn, podrà ser percebuda gràcies a l'aportació de les següents generacions.

Essent aquesta la realitat i atès que cada vegada es fila més prim a l'hora de calcular-les, hom es pregunta per què no es té en compte, també, la quantitat de fills que s'han tingut i que, trobant-se en edat laboral, contribueixen decisivament a la continuïtat del sistema. Pujar els fills suposa un gran sacrifici, que molts joves cada dia estan menys predisposats a assumir, però que, arribats a la jubilació, no se'ls tindrà en compte. Ans al contrari, una dona amb només un fill (o cap) podrà dedicar-se a treballar i cobrarà una pensió de jubilació; contràriament a qui n'ha tingut tres o més i no ha pogut treballar. La primera contribueix poc (o gens) a la continuïtat del sistema, però cobra. La segona hi contribueix molt, però no cobra. I pobra d'ella si, a més, es queda vídua. Una injusta contradicció.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/participacion/cartas/20130114/54360842794/la-relacio-fills-pensions.html#ixzz2HyWNbG00