10 de juliol del 2013

Núria Bosch: Dèficit fiscal. Explica com es calcula pels dos grans mètodes. Vídeo de l'Associació Catalana de Professionals.



Núria Bosch, Catedràtica d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, ens explica en aquesta entrevista el dèficit fiscal de Catalunya amb Espanya. Destaca que, en l’últim quart de segle, el nostre país ha aportat molts més recursos a l’estat espanyol que la pròpia Unió Europea, i que la nació catalana pateix un dels espolis fiscals més grans del món. 

 Alguns temes del vídeo:
Mètodes per calcular  les balances fiscals.
Comparació de les balancs fiscals amb les d'altres paisos.
El guany fiscal en cas d'independència. Pensions. Cost de les estructures d'Estat què caldria fer de nou. 
Seguretat Social i el seu fons.

Més vídeos de l'Associació Catalana de Professionals a You Tube:  ambindependencia·155 vídeos



Amb data de l'11 juliol 2013, ha estat publicat aquest vídeo per El Periódico: 

Una Catalunya independent podria quedar-se entre un 11% i un 20% del deute públic d'Espanya


Una catedràtica d'Hisenda Pública de la UB assegura que hi ha diversos criteris per repartir el deute espanyol en cas de separació

 WAYRA FICAPAL / Barcelona
En el millor dels casos, una Catalunya independent es quedaria amb l'11% o 12% del deute públic de l'Estat espanyol. Això passaria si en cas de separació es decidís repartir el deute en proporció a la despesa que històricament Espanya ha fet a Catalunya. Aquesta no és l'única forma de calcular el deute que li correspondria a una Catalunya independent: hi ha tres criteris, segons explica la Catedràtica d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Núria Bosch, en un nou vídeo publicat a la pàgina Ambindependencia.cat


Tres criteris

"No és just que ens haguéssim de quedar amb un deute que ha contret l'Estat, no per haver gastat a Catalunya, sinó per haver-lo fet en altres territoris", assegura Bosch. La catedràtica defensa que el millor criteri per calcular el deute que li pertanyeria a Catalunya és segons el pes de la despesa en inversió històrica d'Espanya, ja que: "¿Per què ens hem de quedar amb part del deute que genera la construcció de l'AVE a Galícia?"

Un altre criteri seria segons el pes econòmic que té Catalunya. En aquest i en el pitjor dels casos, Catalunya es quedaria amb el 19,5 o 20% del deute, és a dir, el pes del PIB català. Finalment, el tercer criteri que explica Núria Bosch seria el pes de la població catalana, i li correspondria un 16% del deute públic


14 minuts de Dèficit Fiscal

Durant el transcurs dels gairebé 14 minuts que dura el vídeo explicatiu, Núria Bosch explica el dèficit fiscal de Catalunya amb Espanya. La catedràtica destaca que en 25 anys (del 1986 al 2010) Catalunya ha aportat a l'Estat espanyol uns 300.000 milions d'euros, molts més recursos de els que ha aportat la Unió Europea en el mateix període de temps.  

Així, Bosch respon a dubtes com quin és el percentatge dels impostos recaptats a Catalunya que no tornen, si seran possibles les pensions o com es finançarà Catalunya en els primers dies de la seva independència.



Ambindependencia.cat

El projecte 'Amb independència', que organitza l'Associació Catalana de Professionals, pretén analitzar la viabilitat de la independència. Diferents professionals de diversos àmbits discuteixen els avantatges i els inconvenients d'aquest escenari en format d'entrevistes audiovisuals penjades a la seva pàgina web. Els participants en la iniciativa tenen la intenció de ser un "altaveu que a través del coneixement i el rigor, volen contribuir a aquest debat".
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/catalunya-independent-deficit-fiscal-deute-public-espanya-ambindependenciacat-nuria-bosch-2490389