21 de setembre del 2013

La marea verde de Baleares llega a la Universidad. Se cumple la primera semana de huelga.



Se cumple la primera semana de huelga con bloqueo de la mayoría de escuelas públicas

- Palma de Mallorca - 19 SEP 2013

Recrece la marea verde que afloró con la huelga indefinida del sector de la educación primaria y secundaria de Baleares, iniciada el lunes 16 de septiembre. La comunidad universitaria se implicó este jueves con la protesta y mostró su solidaridad con la causa de los huelguistas, a favor de la escuela pública y en defensa de la lengua catalana. Una concentración masiva y ruidosa de unas 4.000 personas se desarrolló en el campus de la Universidad de les Illes Balears (UIB).

Durante tres horas –sin incidentes ni presencia policial-, alrededor del rectorado se clamó contra el Gobierno del PP y su presidente, José Ramón Bauzá, que evitó acudir e intervenir en la ceremonia oficial de apertura del curso. En pocas ocasiones, en los 35 años de vida de la única universidad de las islas, se había vivido una expresión crítica tan numerosa y diversa. Por la noche, en la Nit de l’Art de Palma, la fiesta de las galerías de arte, se repitió la presencia de ciudadanos movilizados con camisetas verdes, y se dieron así acciones artísticas de protesta, espontáneas. Tampoco acudió a la cita el presidente Bauzá.

Las ayudas cómplices a los huelguistas aumentan. 58.000 euros han entrado por donaciones la caja de resistencia abierta en Caixa Colonya para ayudar a profesores que puedan tener dificultades para llegar a fin de mes. El Gobierno descuenta 100 euros por día de huelga. Consta un donativo anónimo de 6.000 euros así como un ingreso de 1.000 de parte del exjugador del Barça y del Ajax Oleguer Presas, conocido activista.

El portavoz de la Asamblea de Docentes, Iñaki Aicart, señaló el jueves por la noche: Esta protesta es muy fuerte, hemos llegado hasta el quinto día, con más del 55% de apoyos, hasta cerca del 90% en Ibiza y Formentera. Queremos seguir la semana próxima, parar la actividad en los centros. Este viernes se cumple, sin negociación a la vista, la primera semana escolar del paro indefinido de profesores. La protesta se dirige contra los recortes y la aplicación acelerada y sin consenso del trilingüismo del TIL (Tratamiento Integral de Lenguas: castellano, catalán, inglés).

El Gobierno balear minimiza el impacto de la huelga, pero reconoce que 2.138 docentes (de 14.500) siguen sin trabajar, un 14%. Los trabajadores afirman que son 2.960 los huelguistas de los 5.341 profesores que podían participar en la reivindicación, porque se decretó un 30% de servicios mínimos obligatorios.

En la villa rural de Porreres, Mallorca, se mantiene en huelga el 100% de los 31 profesores de su instituto. No trabaja el 94,7% de la plantilla del instituto Madina Mayurka, en el ensanche de Palma, con 38 docentes en huelga o el 95% del centro Damià Huguet de Campos. En Menorca, se desarrolla un encierro de familias con los docentes. Allí prendió uno de las llamaradas del conflicto con la sanción de tres directores de instituto de Mahón/Maó que objetaron el plan del TIL.

La profesora universitaria jubilada de Educación Social y exconcejal de socialista de Palma Joana Gual retrató la marea de protestas en la que está comprometida: “Nunca pude imaginar que llegaríamos a una situación de tanta irracionalidad política y que personas con ideas tan diferentes, gente de derechas y de izquierdas, pudiéramos coincidir sobre y contra el desgobierno que vivimos”.

Un estudiante activistas de Mallorca, Carlos D. N., rebate las acusaciones gubernamentales sobre el sentido de sus actividades prohuelga: “No estamos manipulados. Usamos la cabeza para pensar y decidir. Apoyamos a los docentes en sus demandas, ya que se juegan su sueldo y su futuro por nosotros". Carlos D.N. fue uno los 35 alumnos detenidos por la Policía al iniciarse el paro laboral el pasado lunes. Denunció humillación y maltrato policial, con la imposición de grilletes. El Gobierno rechaza esa versión. Fue arrestado en un vestidor del El Corte Inglés de Palma, tras huir de una persecución policial en la calle. “No hicimos destrozos, como máximo, rotulamos un buzón”.

La consejera de Educación, Joana Maria Camps, dijo en el Parlamento que el grupo de Carlos "causaba destrozos en un instituto". No exhibió pruebas. Camps mandó ayer por Internet una carta a los 14.500 docentes baleares reclamando comprensión y colaboración ante el TIL. Joana Maria Camps, como Bauzá, evitó ir a la apertura del curso de la Universidad UIB. Acudió un cargo de tercer nivel, el director regional de Universidades, Miguel Deyá, que recibió la bronca de los manifestantes.

Al iniciar su discurso en nombre del Gobierno, Miguel Deyá –profesor universitario de Historia- sufrió el desplante de un grupo de profesores y catedráticos, uniformados y con birrete, que se levantó del aula magna y desfiló hasta el exterior del rectorado, donde la masa de manifestantes les jaleó. Algún docente mostró sobre la seda negra, a modo de bandera, la camiseta verde de la Crida.

Una plataforma a favor de la universidad pública (Pudup) había efectuado un llamamiento contra la imposición acelerada del trilingüismo en las escuelas y los recortes de salarios, plantillas y becas. Además, el rector de la UIB, Lloernç Huguet, que retorna al cargo, ofreció a la institución como mediadora en este conflicto. No tuvo respuesta de quien puede darla, el Gobierno Bauzá.

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/09/19/actualidad/1379618624_306518.html 

També a :  http://dbalears.cat/actualitat/balears/milers-manifestants-escridassen-govern-acte-inici-del-curs-uib.html 

 

CAIXA   DE  RESISTÈNCIA,  AIXÍ  SABRÀN QUE NO ESTÀN SOLS: 

Francisca Mas
Advocada. Membre Del Lobby de Dones de Mallorca. Exdirectora de l’Institut Balear de la Dona
Educació | 17-09-2013 

2056-0009-74-4102003418

Avui és un bon dia per fer un gest que tan sols ens ocuparà uns minuts, o bé per via electrònica o bé personalment, ordenar que de part nostra s'ingressi al compte que encapçala l'escrit, qualsevol quantitat de doblés; són per la caixa de resistència que l'assemblea de docents de les illes ha obert a la Caixa de Colonya.
Es veritat que feia moltes dècades que no sentíem parlar de caixes de resistència, i a primera vista sembla anacrònic però també és igualment cert que fa dècades que no ens trobàvem amb un atac tan directe al benestar i dignitat de les persones i amb un posat tan autoritari i cínic d'un govern.
Aquesta situació excepcional fa més evident que mai que tots estem obligats a implicar·nos en l'educació, de cap manera recau just en l'escola i els docents, però ara davant tanta barbaritat per part de la conselleria, ells han optat per la vaga indefinida i tenim l'obligació de fer el que pugem per donar suport. Anar o organitzar assemblees informatives, escriure cartes a la consellera, als diaris, informar a les nostres criatures del que passa, fer pancartes, procurar estar ben informats, ... tot això exigeix més temps, habilitats i compromís que el gest de donar alguna quantitat de doblés destinada a pagar les despeses que es generen de l'organització de la vaga, per assumptes legals o de defensa jurídica i per ajudes econòmiques a persones en vaga que ho necessitin.
Si durant dies es rep un degoteig continu de petites quantitats sabràn que no estan tots sols en les seves justes reivindicacions que es resumeixen en la defensa del dret a l'ensenyament públic de qualitat i en la defensa del català com eina de cohesió social i signe identitari.
Es tan delicat el que està en joc, que al manco facem aquesta mínima col•laboració.
A més les dones estem i estarem especialment afectades si guanya la conselleria, ja que sabem per experiència històrica que quan creix la desigualtat augmenten les patologies socials, entre elles els masclisme i la violència i que massa vegades son les esquenes femenines les que suporten les mancances dels serveis públics. Amb l'educació podrem garantir una ciutadania critica i autònoma que podrà encarar,se amb més valor a un futur molt incert. I també sabem que garantir una bona educació per tothom és el millor camí cap un viure bé, deslligat de connotacions materials, ja al segle XVIII, Gabrielle-Emilier le Tonelier de Breteuil, Mme du Chàtelet, aconsellava que “per raons d'independència, l'amor a l'estudi és de totes les passions la que més contribuirà a la nostra felicitat”. Aquesta passió comença a l' infància i les llargues hores passades a una escola com cal, ho pot fer possible.

avui  20 set 2013,   més notícies: 

Divendres  20.09.2013

Prop de cinc mil manifestants amb samarreta verda davant de la conselleria

Les protestes es concentren ara a la conselleria d'Educació
Prop de cinc mil manifestants s'han concentrat avui davant de la conselleria d'Educació a Palma en una nova i multitudinària protesta contra el polèmic decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL). Les consignes, en forma de crits i pancartes, eren bàsicament contra del TIL i demanant la dimissió del president, José Ramón Bauzá, i de la consellera d'Educació, Joana Maria Camps.
Els manifestants, la majoria amb samarretes, han tornat a cantar l'Estaca, com ahir a la Universitat de les Illes Balears (UIB).

El Govern rebutja que el rector de la UIB faci de mitjancer en la vaga de docents

El Govern ha rebutjat avui l'oferiment del rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, per a fer de mitjancer entre l'Executiu i els docents en el conflicte educatiu. 'No necessitam mitjancers per negociar', ha deixat clar la portaveu Núria Riera, qui ha agraït l'oferiment del rector i ha recalcat que el problema no és aquest sinó que els docents, segons ella, no volen negociar sinó imposar.


Bauzá i Camps no assisteixen a la Nit d'Art de Palma per evitar ser escridassats

La tradicional Nit de l'Art de Palma, que artistes i expositors aprofiten per mostrar els seus treballs en una gran exposició nocturna i festiva amb les portes obertes, no ha estat enguany una nit normal. Tradicionalment, els màxims representants polítics de les Illes hi assisteixen i es barregen amb els ciutadans. Però ahir ni el president José Ramon Bauzá ni la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, no van anar al Casal Solleric per evitar de ser escridassats pels centenars de ciutadans que els esperaven amb samarretes verdes de protesta, en plena vaga indefinida d'ensenyament i amb la tensió que puja com més va més. Al matí Bauzá no havia assistit a la inauguració del curs universitari pel mateix motiu. Però en l'acte universitari tots els representants del govern van ser estat escridassats i els manifestants van cantar 'L'Estaca' com a protesta (vídeo).

Sí que va assistir a la Nit de l'Art el batlle de Palma, Mateu Isern, que fou increpat amb crits de: 'No hi ha cultura, sense educació!' i 'Dimissió!'. Isern, de fet, no va poder entrar per la porta principal, sinó que hagué d'entrar per la del bar. El vice-president del Consell Insular de Mallorca, Joan Rotger, va haver de ser escortat per la policia quan va voler sortir del local.
També hi van assistir la presidenta del parlament, Margarida Duran; el tinent-batlle d'Economia de Cort, Julio Martínez; el tinent-batlle d'Urbanisme, Jesús Valls; la diputada del PP Ana Maria Aguiló; i el regidor de Cultura, Fernando Guillet. Tots foren fortament escridassats.


Dissabte  21 set 2013

Un centenar de persones es concentren a Olot en solidaritat amb els mestres de les Illes 

Un centenar de persones es van concentrar aquest divendres davant l’Ajuntament d’Olot en suport al col·lectiu docent de les Illes Balears, actualment en vaga indefinida en contra a les mesures imposades pel govern de Bauzá. A més de la CUP Garrotxa, també van convocar el sindicat CNT i l'organització juvenil Arran.

El portaveu de la CUP Garrotxa, Lluís Riera, va fer una crítica al model del govern del Partit Popular, que retalla en professorat, imposa el trilingüisme i l'elecció de llengua a costa de minoritzar el català, i amb el qual es prohibeixen llaços i s'expedienta docents. A més, va definiri la resposta de la comunitat educativa com "un clar exemple d'organització i pràctiques efectives i compromeses".

A més, va elogiar la tasca dels mestres, i va assegurar que "han donat una lliçó a les direccions dels sindicats majoritaris de l'ensenyament que s'han vist arrossegades per l'autoorganització del professorat de manera horitzontal i participativa".

"El PP no dista gaire de CiU"
Riera va denunciar també que les polítiques del govern de Bauzá a les Illes "no disten gaire de les del PP al País Valencià ni de les de CiU al Principat", basades en retallades laborals, precaritzacions, privatitzacions, implantació d'un model de gestió privada en els centres públics, atacs al català, augment de taxes i externalització de serveis. En definitiva, va dir, unes polítiques que constitueixen "la pèrdua deliberada per part dels governs capitalistes del dret universal a l'educació, des de l'escoleta a la universitat".

Al final de la concentració, es van recollir diners per a col·laborar amb la caixa de resistència dels docents de les Illes, en la qual es van recaptar 62,66 euros.

http://www.llibertat.cat/2013/09/un-centenar-de-persones-es-concentren-a-olot-en-solidaritat-amb-els-mestres-de-les-illes-23161.


Manifest d'artistes de suport a la lluita dels docents de les Illes

Miquel Barceló, Agustí Villalonga, Biel Mesquida, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Toni Catany, Carles Santos, Rossy de Palma...

Dissabte  21.09.2013 -
Una quinzena d'artistes han signat un manifest de suport a la lluita dels docents de les Illes, que ja porten una setmana de vaga indefinida, contra el polèmic decret del triligüisme imposat pel govern de Bauzà i que margina el català a l'escola. A més, alguns d'ells, com el pintor Miquel Barceló o la cantant Maria del Mar Bonet, han donat obres seves a la caixa de resistència per a pagar les despeses derivades de la vaga.

El manifest diu: 'Donam suport als docents de les Illes Balears en la seva lluita contra la imposició del TIL i a favor de la llengua i cultura catalanes i la qualitat de l’ensenyament públic'.

De moment ja l'han signat:
Lluís Llach, cantautor
Miquel Barceló, pintor
Maria del Mar Bonet, cantautora
Agustí Villaronga, director de cinema
Joan Valent, compositor
Toni Catany, fotògraf
Antoni Parera Fons, compositor
Miquel Adrover, sastre
Carles Santos, compositor
Dolores Sampol, pintora
Pedro Oliver, pintor
Rossy de Palma, actriu
Emili Manzano, escriptor
Biel Mesquida, escriptor
Antoni Aloy, director de cinema i pintor
Antònia Vicens, escriptora i vicepresidenta del Pen Català

Miquel Barceló dóna un gravat a la caixa de resistència; Maria del Mar Bonet, un dibuix; Toni Catany, una fotografia; Dolores Sampol, un gravat; Pedro Oliver, una obra; i, Antoni Aloy, un quadre.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4145293/20130921/manifest-dartistes-suport-lluita-docents-illes.htmlBiel Majoral: 'Els mestres han començat la quarta Germania contra l'abús de poder'

Informació relacionada:

El rector de la UIB s'ofereix com a mitjancer entre el govern i la comunitat educativa
Els directors d'escola balears i els inspectors demanen la mediació de la universitat 
El govern Bauzá, inflexible 'per molt que cridin al carrer'