1 d’octubre del 2013

F. Granell i A. Pont cara a cara, tots dos han presentat els arguments a favor i en contra del procés d’independència català.



Francesc Granell a l'esquerra, Albert Pont a la dreta, foto de RAC1.

El catedràtic d’economia de la UB, Francesc Granell, i el president del Centre Català de Negocis, Albert Pont, han coincidit en la “viabilitat econòmica d’una Catalunya independent”. Durant un cara a cara, els dos han presentat els arguments a favor i en contra del procés d’independència català. Mentre que Pont considera que “Catalunya ha d’assumir algun risc durant la transició”, Granell adverteix que, precisament “el problema per Catalunya serà els costos de transició”.


Albert Pont, el president del Centre Català de Negocis, ha dit que:

- “Espanya és un model econòmic que està pràcticament en fallida, que no funciona, i que es basa en el culte a la desmesura.”
- “Espanya ha de reformar el model de les autonomies. No funciona, perquè la necessària competència entre territoris no és justa quan l’estat afavoreix uns territoris sobre d’altres.”
- “La comunitat de Madrid és un ministeri més.”
- “No hi ha cap dubte de la viabilitat econòmica de Catalunya a llarg termini. Les multinacionals no posen en dubte la viabilitat, sinó sobre què passarà amb Espanya.”
- “Catalunya ha d’assumir algun risc durant el període de transició. Però els costos no només els ha d’assumir Catalunya, també els països de l’entorn.”
- “Els 3 últims anys Catalunya ha tingut dèficit pel que fa a les prestacions, però a Castella i Lleó 16 dels últims 20 anys ha tingut dèficit. Una gestió òptima dels recursos permetrà accedir al finançament internacional.”
- “Catalunya no tindrà aranzels pel fet de sortir o quedar-se a Espanya. El concepte de frontera ha desaparegut.”
- “Espanya té una influència nul•la a les Nacions Unides.”
- “Les inversions estrangeres a Catalunya, les exportacions i el turisme han continuat després de l’11 de setembre. I això, tot i que la comunitat internacional sap que Catalunya ha començat un procés de secessió.
- “Ara el risc no és sortir d’Espanya, és quedar-se. A la llarga s’haurà d’acabar pagant uns deutes que l’estat ha assumit i que no ajuden al desenvolupament de Catalunya.”
- “S’ha de buscar una solució política per reduir al màxim el temps de transició.”
- “A Catalunya hem fet totes les revolucions industrials possibles i tenim unes estructures i unes institucions democràtiques. Per tant, comparar arbitràriament el procés de Catalunya amb altres processos fallits no té sentit.”
- “Hem d’arribar a un acord amb l’estat espanyol pel repartiment de bens i deutes. Hem d’arribar a un acord polític que no perjudiqui a ningú.”
- “Qui defensa Espanya com a mercat defensa un tipus de mercat de caràcter proteccionista i tancat.”
- “El mercat espanyol és important i necessari, però el món és molt més gran.”


Francesc Granell, catedràtic d’organització econòmica internacional de la Universitat de Barcelona i director general honorari de la Comissió Europea, ha dit que:

- “Els pressupostos espanyols demostren que el govern no creu en l’estat de les autonomies.
- “El pressupost, a banda de les injustícies territorials, el govern és incapaç de reformar l’administració per reduir el dèficit públic.”
- “Una Catalunya independent seria econòmicament viable a llarg termini. El problema són els costos de transició que implicaria la creació d’un estat propi.”
- “Té raó Maria Dolores de Cospedal quan afirma que Catalunya ara no podria pagar les pensions. Però és una raó transitòria.
- “És millor està sota el paraigües d’una economia que és la sisena de les Nacions Unides, que no pas estar tots sols.”
- “Catalunya no suscitarà cap mena d’interès perquè ens admetin als organismes internacionals. No confiem en les aliances internacionals perquè hi ha més interessos amb Espanya que amb Catalunya.”
- “No tenim grans multinacionals ni grans forces econòmiques que impulsin els governs a moure fitxa a favor de Catalunya.”
- “El boicot de l’estat es pot fer efecfiu en diverses inversions, però el que és important és la dinàmica de l’economia. I ara s’està creant molta incertesa.”
- “Trigarem moltíssims anys a tornar a la normalitat a Catalunya. Quanta més incertesa creem més trigarem a recuperar la inversió privada.”
- “No es coneix el percentatge exacte de caiguda del PIB català que suposaria la independència.
- “Ara, Catalunya està relativament bé. Si no hem de millorar clarament, millor que no toquem les coses de tal com estan.”
- “Si l’estat espanyol decidís que Catalunya fos independent no hi hauria cap inconvenient perquè formés part de les institucions europees o de les Nacions Unides. Els costos poden venir de les represàlies.