2 d’agost de 2023

TOTA la Història de Catalunya per ordre cronològic. També sobre la història de la formació de les institucions de govern, i sobre el caràcter català. El que hem llegit. TOTS els articles i ressenyes dels llibres. v.3

LLISTAT  DE  LES  ENTRADES QUE  RESSENYEN  LLIBRES SOBRE  HISTÒRIA  DE CATALUNYA QUE HEM LLEGIT:  
 

 
 
EN CATALÀ
 
LLIBRES:  TOTA LA HISTÒRIA EN UN SOL VOLUM 
 
 
 
 
 
>> On situem els inicis de la nació catalana? Breu presentació en 15 vídeos curts d'1-3 min., una visió general.  Del naixement de la nació catalana fins al final de l'Edat Mitjana. Pel catedràtic Josep Maria Salrach.  
 

 
 
 
(Llistat d'entrades amb llibres de divulgació de l'història de Catalunya per ordre cronològic. De vegades s'inclou un article per no perdre el fil):
 
 
Entrades d'aquesta blog sobre la Història de Catalunya; només la que hem llegit, no hi és tot, no  és complerta:
 


La pre-Catalunya. Des del 700 a l'any 1000:
 
s. X - XI -
>> Llibres: història de Catalunya al voltant de l'any 1000. Els inicis de l'Estat-nació  v.5 (recensions de 22 llibres de divulgació històrica, de Guifre el Pilós entre d'altres, fins Ramon Berenguer I)
 
  
 
>> El 3 d'abril del 801 Lluís el Pietós pren Barxiluna. (Enviat per Carlemany, el seu fill Lluís pren la ciutat al califat de Còrdova, s'instaura una nova frontera  amb Al-Andalus que durarà 400 anys, la dels rius Llobregat i Cardener )
 
 
 
 
>> "La naixença de Catalunya (s.XI)   fou un part dificilíssim"  J. Vicens i Vives -  (Article. Característiques a tenir en compte per a determinar si ha nascut una nova nació) 
 
 

 
 
 
  
 
 
 
 

 
  
s.XII - XIII 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Des del 1200 a l'any 1400:
 
s.XIV - XV
 
 
 
 
 
 

 
>>  Pere I el Gran conquereix Sicília,  l’agost-setembre 1282
 
 
 
 

 
 
 

 


 
 
 
Des del 1400 a l'any 1500:
 
>> El Llibre del Sindicat Remença (1448), entra a formar part del Registre de la Memòria del Món de la Unesco. Bibliografia sobre remences. v.8 - (ressenyes d'uns 16 llibres: sobre la vida dels pagesos a la l'Edat Mitja,  i d'específics sobre el conflicte remensa).

>> La Taula de Canvi de Barcelona, el primer banc públic d'Europa, entrava en funcionament el 1401, era propietat del Consell de Cent, per Jesús Llòria i Josep Morató v.2
 


Des del 1500 a l'any 1650:
 
s.XVI - XVIII - la Guerra dels Segadors: Catalunya perd la primera de les tres guerres que ha fet contra el poder de Madrid.
 
(Tenim un article supercomplert sobre la Guerra dels Segadors; és fàcil perdre's perquè va ser una guerra molt llarga): >>  Història de la Guerra dels Segadors.  "Una república efímera i difusa", la catalana del 1641, article llarg per per David Garrido

 
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
s.XVIII. Guerra de Successió  (1702-1715): Catalunya es troba enmig d'una 1a gran guerra europea. Perd la segona de les tres guerres amb les que s'ha enfrontat amb el poder de Madrid.
 
 
 
Tractat d'Utrech:
 
>>  Consell de Cent. Relació dels Consellers amb el seu ofici des de 1700 fins 1714
 
>> 1713: per què Catalunya va votar la resistència a ultrança? (18 abril 2021)


 
 
 
s.XIX
>> Restitució efímera de la Diputació del General el 1848, per Tomàs Bertran
 
 
 
 
s.XX 
 
 
>> Josep Pla, 1924, "Prosperitat i rauxa de Catalunya" (llibre recomanat)
 
 
 
 
 
 
s.XXI 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
>> 2017 - ‘The New York Times’ demana que es permeti el referèndum 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
INSTITUCIONS  DE  GOVERN  DEL PRINCIPAT  DE  CATALUNYA ABANS  DEL 1714
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 LA  IDENTITAT CATALANA
>>  Com és el caràcter català. Dos llibres clàssics: "Notícia de Catalunya" de Vicens i Vives, i "Les formes de la vida catalana" de Josep Ferrater Mora 
 
 
>>"Anàlisi històrica de la identitat catalana" llibre de Flocel Sabaté. Podeu adquirir-lo al portal de publicacions de l'Institut d'Estudis Catalans: 
 
 
 
 
 
 
>>  Josep Fontana i la identitat catalana. Recull de cites a les seves entrevistes.
 
 
>> "Los catalanes tienen infiltrado un espíritu de altiva independencia que se revela en todos", un governador de Barcelona, 1864. 
 
 
 
 
 
 
>> L'autoestima dels catalans i la seva llengua 
 
 
(Entrada en construcció, seguirem. Ha rebut 59 visites)
 
 
 
IN ENGLISH
>> A Catalan history of Spain, published by The Guardian
 
 
 
 
 
___