23 de setembre del 2015

Catalonia's quarrel with Spain, «La disputa de Catalunya amb Espanya», a la BBC





| 23/09/2015
La BBC publica aquest dimarts un extens article analitzant la situació catalana. Titulat La disputa de Catalunya amb Espanya, exposa els antecedents que han portat els catalans fins a la celebració de les eleccions del 27-S, recorda la celebració de la Diada i pren diversos testimonis a favor i en contra de la secessió, tant a nivell polític com de ciutadans al carrer.

Asseguren que els comicis vénen provocats per la negativa de l'estat espanyol i del govern central de permetre un referèndum acordat i legal. Per altra banda, també comenta que si els independentistes aconsegueixen la majoria absoluta en escons (68 de 135) declararan la independència en 18 mesos. "Mas ha alertat que constituirà un servei diplomàtic, un banc central, autoritats fiscals i forces armades", apunten a la BBC.

Més enllà, recull els últims sondejos que donen una folgada victòria a Junts pel Sí però que necessitaria els seients de la CUP per arribar a la majoria. En vots, comenta que "les mateixes enquestes indiquen que ells no podrien tenir assegurada una majoria del vot popular".

La BBC recorda també les paraules de Mariano Rajoy en les que apuntava que "no hi haurà independència, i Catalunya no deixarà Espanya o Europa" i les declaracions de Merkel i Cameron. "Els independentistes creuen que és impensable", afegeix.

L'article també posa el focus en els motius pels quals alguns catalans volen ara la independència. Remuntant-se a la dictadura de Franco i l'esclat de Barcelona gràcies als Jocs Olímpics, a més de la crisi econòmica que va afectar Espanya i la relació entre població catalana i el que aporta al PIB de l'Estat.

També es pregunten sobre si Catalunya és "realment" un país. No donen cap conclusió però sí que expliquen que hi ha un sentiment de nació, que la seva història es remunta a fa més de 1.000 anys i que porta "tancada" des del segle XV.

Per tancar, es pregunta què passaria si el bloc del "sí" perdés. En aquesta línia, diu que abans de l'inici de la crisi i segons les enquestes, menys d'un 20% dels catalans eren independentistes. I es pregunta: "La passió contra la violència dels independentistes -a diferència del que va passar al País Basc- els portarà amb mesures de més autonomia?". Per concloure prenen unes paraules de Raul Romeva, on creu que "no hi ha marxa enrere -almenys fins que Catalunya pugui fer una votació sobre el seu futur". 
 
 
 
 
__