8 de setembre del 2015

El Col·lectiu Wilson remarca la "viabilitat política i econòmica" d’una Catalunya independent


 El col·lectiu Wilson el dia de la seva presentació al Cercle d'Economia de Barcelona


Qui son els membres del Col·lectiu Wilson?:

Pol Antràs -
Pol Antràs és Catedràtic d’Economia a l’Universitat de Harvard. Es va doctorar al Massachusetts Institute of Technology el 2003.


  





Carles Boix -
Carles Boix és el Catedràtic Robert Garrett de Política i Afers Públics a Princeton University. És llicenciat en Dret i en Història per la Universitat de Barcelona i doctor en ciència política per Harvard University.








Jordi Galí -
Jordi Galí és Director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i Research Professor de la Barcelona GSE. Va obtenir el seu doctorat al MIT el 1989. És investigador associat del National Bureau of Economic Research (Cambridge, MA) i del CEPR (Londres). Ha estat professor a Columbia University i New York University. 








Gerard Padró i Miquel -
En Gerard Padró i Miquel és Catedràtic d'Economia a la London School of Economics and Political Science (LSE) i co-dirigeix el programa de recerca en Governabilitat i Economia Política a l’International Growth Centre. Va obtenir el seu doctorat (PhD) al Massachusetts Institute of Technology (MIT) el 2005. 


  





Xavier Sala i Martin -
Xavier Sala i Martín és el Catedràtic J and M Grossman de Desen-volupament Econòmic de la Universitat de Columbia a Nova York. Va obtenir el seu doctorat (PhD) a la Universitat de Harvard a Massachusetts el 1990. També ha donat classes a les universitats de Yale, Harvard i la UPF de Barcelona.






Jaume Ventura -
Jaume Ventura és Investigador Sènior del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i Professor Afiliat de la Barcelona GSE. Va obtenir el seu doctorat (PhD) a la Universitat de Harvard el 1995. Es investigador associat del National Bureau of Economic Research (Cambridge, MA) i del Center for Economic Policy Research (Londres). Ha estat professor al Massachusetts Institute of Technology  i  a la Universitat de Chicago.








El grup d’acadèmics catalans emet un comunicat constatant els beneficis de la independència, i rebatent els hipotètics costos
-
Redacció - 08/09/2015
El Col·lectiu Wilson, format per un grup d’acadèmics catalans que defensen la independència de Catalunya, ha emès un comunicat on enumera els beneficis de la independència. Entre aquests, es troba la seguretat que una Catalunya independent seria viable políticament i econòmicament, i argumenten que més de la meitat dels països sobirans del món tenen una població inferior a la catalana. A més, Catalunya és un país relativament ric, amb un nivell de renda per càpita força elevat (per sobre de la mitjana de la UE), amb una economia competitiva, diversificada i oberta al món, amb empreses modernes i innovadores, universitats i científics de primer nivell mundial i dotat d’una estructura institucional i administrativa preparada per governar el país amb plena sobirania.

El text constata també que la independència de Catalunya tindria conseqüències econòmiques clarament positives a mig i llarg termini. En primer lloc, eliminaria un dèficit fiscal molt gran i persistent. En segon lloc, capacitaria al govern de Catalunya per prendre decisions estratègiques clau que afecten el potencial productiu i el benestar dels seus ciutadans en un món globalitzat.


A més, segons aquest col·lectiu, la independència constituiria, a més, una oportunitat d’acabar amb estructures institucionals i econòmiques ineficients i per establir regles de joc noves que permetrien fer de Catalunya un país atractiu per a la creació de riquesa i el seu gaudi. Un altre benefici seria que el govern de Catalunya podria fer front a les obligacions pròpies d’un Estat de benestar avançat.

El comunicat també valora els costos de la transició, centrats en els fluxos comercials amb Espanya, el manteniment de l’euro, i la pertinença a la Unió Europea. Sobre el primer dels casos, el text considera que els efectes comercials de la independència difícilment superarien l’1% del PIB català. En relació a la pertinença a la UE, el col·lectiu recorda que cap article dels Tractats europeus determina l’expulsió de la UE en cas de constitució d’un nou Estat per part d’un territori que ja forma part de la UE.


Finalment, el comunicat conclou: El balanç net de la independència de Catalunya en el terreny econòmic és funció, en últim terme, del pes que nosaltres, els que hem de decidir ara, donem al nostre futur i el dels nostres fills. Si aquest pes és significatiu, pensem que la independència de Catalunya serà bona pel nostre país, també en l’àmbit econòmic


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/09/el_col_lectiu_wilson_assegura_la_viabilitat_politica_i_economica_d_una_catalunya_independent_112342.php