4 de setembre del 2017

Quatre acadèmics europeus i nord-americans destaquen que des del 1991 al món s'han fet 24 referèndums sense el consentiment dels estats on s'han celebrat




Un informe assegura que la legislació europea encoratja el dret d'autodeterminació

 

Quatre acadèmics europeus i nord-americans destaquen que des del 1991 al món s'han fet 24 referèndums sense el consentiment dels estats on s'han celebrat


Redacció.   01 Set 2017
Un informe encarregat per la Generalitat a quatre professors universitaris experts en dret internacional afirma que Catalunya està legitimada per fer el referèndum de l'1 d'octubre i aplicar després la llei de transitorietat en cas de victòria del sí.
Són Nicolas Levrat, de la Universitat de Ginebra; Sandrina Antunes, portuguesa; Guillaume Toussau, de París, i Paul Williams, de la Universitat Americana de Washington, i han treballat durant quatre mesos per encàrrec del Departament d'Exteriors.
Les conclusions són clares: afirmen que tant la legislació de la Unió Europea com el dret internacional avalen la legitimitat del procés independentista català:

"La legislació europea no prohibeix als pobles europeus l'exercici del dret a l'autodeterminació. Ben al contrari, la legislació europea reconeix aquest dret i fins i tot l'encoratja en els tractats de la Unió mitjançant les seves disposicions i la pràctica en el llarg termini dels estats membres i les institucions de la UE."
Els acadèmics destaquen que des del 1991 s'han fet 52 referèndums al món, i que gairebé la meitat s'han fet sense el consentiment dels estats. Segons l'estudi, la llei del referèndum compleix els estàndards legals internacionals.


La Constitució obliga el govern espanyol

També asseguren que el dret d'autodeterminació no està restringit només a les colònies, un dels arguments utilitzats per negar-lo. També afirmen que la Constitució espanyola obliga a l'administració central a acatar el dret internacional en relació a aquest dret:

"L'argument legalista basat en la Constitució Espanyola de 1978, presentat pel govern  actual d'Espanya per negar l'exercici del dret a l'autodeterminació, no és vàlid i està en clara contradicció amb les obligacions espanyoles en virtut del dret internacional i de la UE, que són vinculants per les autoritats nacionals espanyoles d'acord amb els apartats 1.2 i 96 de la Constitució."

 https://t.co/zk74aUMsVR