21 de febrer del 2018

Anuncien dies enrera un canvi per suprimir la inmersió a les escoles. Avui: Pas enrere del Govern Espanyol, Méndez de Vigo reconeix que “no pot canviar el model educatiu català”

El ministre d'Educació espanyol, Sr Méndez de Vigo. Foto de cataladigital.



Íñigo Méndez de Vigo ha reconegut aquest matí que el Govern no pot modificar el model educatiu de l’escola catalana ni amb l’article 155 ni sense ell”. “El model educatiu depèn de la Constitució, l’Estatut i les lleis espanyola i catalana, l’important és que el sistema [d’immersió lingüística] segueixi, però que es compleixin també les sentències”, ha afirmat el ministre d’Educació durant la sessió de control al Congrés.

Al titular d’Educació li han assetjat amb aquesta polèmica des de dos bàndols oposats. El diputat dels Comuns Joan Mena li ha instat que no introdueixi la casella del castellà en els formularis de preinscripció escolar, perquè “és una casella pensada per dividir”. I el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, ha reclamat que “es compleixi la llei” i que “el castellà sigui llengua vehicular almenys en un 25%”.

El Govern Espanyol, centre de totes les crítiques
El ministre s’ha vist al mig del foc creuat de Mena i Girauta però no ha volgut revelar si introduirà o no aquesta polèmica casella. “Acatarem la sentència”, ha dit en referència a la fallada d’ahir de Tribunal Constitucional que va tombar la part de la Lomce que preveia que la Generalitat pagués un col·legi privat als pares que sol·licitessin educació en castellà per als seus fills.

“Però l’administració educativa catalana ha de complir amb que el castellà és també llengua vehicular i ha de tenir una proporció raonable” a l’escola catalana, ha afegit Méndez de Vigo. “Les llengües serveixen per enriquir-nos i per parlar i no per usar-les com a instrument polític”, ha sentenciat el ministre.

No obstant això, va ser del Ministeri d’on va sorgir la polèmica la setmana passada quan el secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, va anunciar que el Govern, aprofitant que gràcies al 155 dirigeix ​​la Conselleria d’Ensenyament, es planteja introduir una casella en els impresos de preinscripció escolar perquè els pares triïn si volen que els seus fills estudiïn en català o en castellà.

Divendres, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Méndez de Vigo va assenyalar que encara no s’ha decidit si s’introduirà aquesta casella o es buscarà una altra fórmula, però va prometre que el Govern buscarà la manera que hi hagi més hores de castellà a les escoles catalanes, on ara totes les assignatures s’imparteixen en català, menys les dues hores setmanals de llengua espanyola i les tres d’idioma estranger.

Per Mena, aquest és un model d’èxit que ha permès que “els castellanoparlants ara siguem bilingües”. En canvi, Girauta considera que “no hi ha consens social sobre aquest model, que només afecta els que no poden pagar-se una escola privada” en referència al fet que en aquest tipus de col·legis sí es pot estudiar en castellà o en una llengua estrangera.