21 de febrer del 2018

20.02.2018 - [ÚLTIMA HORA]Fort revés per al govern espanyol: Suïssa avisa que no autoritzarà una extradició per “delictes polítics”

Anna Gabriel saludant al Pres. Puigdemont al Parlament. Foto de cataladigital
20 de febrer de 2018
El Govern suís ha dit aquest dimarts que “a priori” el cas de la dirigent de la CUP, Anna Gabriel, sembla estar lligat a delictes polítics que a Suïssa no tenen base jurídica, de manera que una eventual sol·licitud d’extradició o d’assistència jurídica per part d’Espanya seria probablement rebutjada.

No obstant això, una eventual sol·licitud per part d’Espanya a Suïssa “hauria de ser analitzada amb precisió”, ha subratllat a l’agència Efe Folco Galli, un portaveu del Departament de Justícia, que ha recalcat que fins al moment no ha arribat cap petició a l’esmentat Departament (Ministeri). “En virtut de la base jurídica que regeix la col·laboració d’assistència legal entre Suïssa i Espanya (…) Suïssa no autoritza, com la majoria dels altres estats, cap extradició ni tampoc cap altra forma d’ajuda jurídica per delictes polítics”, ha assenyalat.

Ha afegit que, “segons les informacions de mitjans de comunicació, a priori es tractaria de delictes polítics dels que s’acusa a la política catalana”, i que “per tant Suïssa no tramitaria una eventual sol·licitud d’extradició ni tampoc una petició d’assistència judicial “.

Gabriel havia de comparèixer aquest dimecres davant del Tribunal Suprem (TS) com investigada per rebel·lió en la causa oberta pel procés independentista a Catalunya, però ha anunciat avui en un diari suís que no ho farà.

En una entrevista a la radiotelevisió pública francòfona, Anna Gabriel va dir que està disposada a demanar asil a Suïssa, encara que assumeix que el jutge que instrueix el cas pugui demanar demà mateix a Berna la seva extradició. Ella i el seu advocat a Suïssa, Olivier Peter, consideren que una sol·licitud del jutge seria “il·lícita”. Argumenten que està sent “perseguida per motius polítics” a Espanya i que “no rebria un judici just” i imparcial en aquest país.

Gabriel, que parla perfectament francès i de moment només ha parlat amb mitjans suïssos, ha dit avui que si es queda a Suïssa intentarà reprendre la seva carrera acadèmica, ja que ha estat professora de Dret a Barcelona, ​​i que si Espanya sol·licités la seva extradició “sol·licitaré asil polític “al país alpí.