31 de maig del 2021

La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini” Ens cal un pacte nacional per la cultura.




"El suport dels poders públics a la creació és una condició indispensable per a disposar d’una oferta cultural viva i atractiva, que s’ha de veure complementat amb una política activa de generació de nous consumidors culturals"

 


   Els gegants a Reus
 
 

Que la cultura és un bé de primera necessitat per a les persones ha quedat demostrat en aquest temps de pandèmia, com també que els treballadors de la cultura hem estat dels més damnificats. És per això que la cultura ha de recuperar la centralitat i, per tant, s’ha de dotar dels instruments econòmics per a fer-ho efectiu i d’un marc ordenat que permeti el desplegament del conjunt de polítiques culturals i sobretot l’adaptació als temps presents. El suport dels poders públics a la creació és una condició indispensable per a disposar d’una oferta cultural viva i atractiva, que s’ha de veure complementat amb una política activa de generació de nous consumidors culturals.

 
Palau de la Música, Barcelona



    
Palau de la Música, Barcelona

 


  L'Auditori, Barcelona

 
 
Teatre Bartrina, Reus, Tarragona

Teatre Bartrina, Reus, adaptat per l'exposició anual de roses al maig. A Reus hi ha 4-5 teatres, l'Orfeó Reusenc, però no hi ha cines.

 
 
 
Auditori Pau Casals, El Vendrell, Tarragona
 
 
 
 
La lliure pràctica cultural ha d’esdevenir la columna vertebral dels valors cívics, ha de quedar establerta com un dret constitucional bàsic i ser considerada el quart pilar de l’estat del benestar. Cal garantir l’accés lliure i universal a la cultura, com un dret fonamental inalienable, que fomenti el pensament crític i impulsi la creativitat en totes les seves formes d’expressió.
 
 
Explicava Pere Calders que cadascú basteix les seves quimeres d’acord amb les seves il·lusions més recòndites. I potser els Països Catalans són això, una quimera, una il·lusió que duem a dintre el cor. Però també són el nostre mercat cultural, un mercat al qual com a professionals de la cultura no devem ni volem renunciar, volem el pa sencer, com deia l’Ovidi. Fer dels Països Catalans una realitat comunicativa com a expressió de la seva realitat cultural i lingüística i reforçar-ne els vincles i la consciència col·lectiva.
 
Entre la nostàlgia i el futur no ens ha de faltar la cultura, perquè no és un luxe, ni un caprici, ni una frivolitat, ni una conseqüència del progrés i el benestar, sinó un dels seus motors i senyals més prominents. Deia Montserrat Roig: “La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini.” I és per això que hem de convertir la cultura en una eina d’intel·ligència col·lectiva per a esdevenir un poble més culte, més lliure i més conscient de la nostra identitat. I per tot això ens cal compromís, un pacte nacional per la cultura.