24 de juny del 2021

Catalunya, de nou, a la cua del rànquing d'inversions de l'Estat als territoris

 

Catalunya, de nou, a la cua del rànquing d'inversions de l'Estat als territoris
 
 

 Foto: ACN
Barcelona. Divendres, 28 de Maig 2021. 
 
 
 Les inversions de l'Estat a Catalunya sempre han estat un punt de controvèrsia. De fet, normalment el govern espanyol de torn, sigui blau, vermell o vermell i morat, no només mai acaba d'executar del tot allò que projecten els pressupostos, sinó que també Catalunya sempre rep menys inversions que la mitjana espanyola. A més Catalunya sempre rep una quantitat d'inversions inferiors al volum de població que representa dins de l'Estat espanyol, és a dir Catalunya representa el 16,4% de la població espanyola i només rep el 12,7% de les inversions
 
 
El 2020 no va ser una excepció, el govern de Pedro Sánchez va invertir a Catalunya un total de 957.241.940,7 € en total, que representen 124,7 € per persona, quan la mitjana va ser de 161,3 € invertits per habitant, segons es desprèn de l'informe Distribució territorial de la inversió del Sector Públic Estatal, publicat pel ministeri d'Hisenda aquest divendres. Ara bé, la xifra d'inversió percebuda pels catalans contrasta, i molt, amb els 357 € per habitant que va rebre Múrcia el 2020 o els 373,8 € per habitant de Castella-La Manxa.
 

De fet, de les 17 Comunitats Autònomes espanyoles, només sis estan per sota de la inversió rebuda per Catalunya, Navarra (84,4 €), País Basc (93,6 €), la Rioja (120,8 €), el País Valencià (99,9 €), Andalusia (88,6 €) i les Canàries (70,4 €). Ara bé, això no és del tot així, ja que tant el País Basc com Navarra, no tenen un règim econòmic regular amb l'Estat espanyol, sinó que estan sota el conegut com a concert fiscal o règim foral, és a dir que el govern regional recapta els seus propis impostos i per tant, gran part d'aquestes inversions les executen des de l'autonomia.

Per l'altra banda, fins a 10 Comunitats van rebre, al llarg de 2020, més inversions per habitant que Catalunya. Les dues que més inversions han rebut són Múrcia i Castella-La Manxa, però Madrid (184,5 €), Aragó (285,6 €) o Galícia (191,1 €) també destaquen per haver rebut una inversió molt superior a Catalunya, i la pandèmia de la Covid no és una excusa, ja que aquestes xifres són molt similars a les de 2019, quan no hi havia pandèmia.


Aquestes inversions indiquen que, per part del govern espanyol, les inversions segueixen sent molt desiguals entre els territoris, i arran d'aquesta desigualtat podem veure com hi ha territoris que en surten molt beneficiats, els que reben més diners, i d'altres que en surten perjudicats, com per exemple, Catalunya o el País Valencià.

 

Catalunya, cada any rep més inversions

Tot i que en comparació amb les altres comunitats, Catalunya sempre acaba sortint perjudicada, si ho comparem amb els anys anteriors, la xifra absoluta d'inversions a Catalunya augmenta. Començant pel 2018, Catalunya va rebre un total de 756.735313,7 euros en inversions. L'any següent, l'últim sense la Covid, les inversions a Catalunya per part del govern espanyol van ser de 811.770.125 € i fins a arribar a aquest any que la inversió a Catalunya s'ha aproximat als mil milions d'euros, quedant-se en els ja esmentats 957.241.940,7 €.

Aquest augment progressiu de les inversions, pressuposa que el percentatge d'execució dels pressupostos ha anat augmentant des de l'entrada de Pedro Sánchez a la Moncloa, però aquesta xifra no es pot saber, ja que amb uns pressupostos prorrogats, com ha estat el cas fins aquest 2021, no es pot saber que anava destinat de manera concreta a les Comunitats.

 

Ara bé, cal apuntar que des que Pedro Sánchez va arribar al poder, el juny de 2018, només ha aprovat uns Pressupostos Generals de l'Estat, els de 2021, per tant en ser les inversions durant el 2020, estem parlant d'uns pressupostos prorrogats i això fa que no puguem saber quin és el percentatge d'execució real dels pressupostos a Catalunya, ni a cap altra comunitat, per això, l'única manera de comparar-ho amb les altres Autonomies és mirar la inversió per habitant.