23 de juny del 2021

Trenta-tres premis Nobel d’Economia signen un manifest de suport a Mas-Colell

 

En defensen l'aportació a la comunitat científica i diuen que un recurs trigaria anys a resoldre's

 

 
Un grup de trenta-tres premis Nobel d’economia i vint economistes destacats més han signat un manifest de suport a l’ex-conseller d’Economia Andreu Mas-Colell, a qui el Tribunal de Comptes espanyol exigeix el pagament solidari de 4,14 milions d’euros, al costat de quaranta alts càrrecs de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. El manifest, publicat a El País, diu que els signants estan “profundament preocupats” i deixen clar que aquest procediment “pot tenir conseqüències financeres desastroses per al professor Mas-Colell”.
 
 
 

Diuen que el Tribunal de Comptes espanyol pot acusar d’irregularitats que donarien lloc a sancions econòmiques, que qualsevol recurs pot trigar anys a resoldre’s i que en aquest temps l’acusat ha de presentar com a penyora el total de qualsevol multa especificada. “Tenint en compte que la sanció podria excedir el patrimoni net combinat de tots els acusats, el professor Mas-Colell s’enfronta a la perspectiva que li confisquin tots els béns”, avisen. A més, diuen que en la documentació de més de 18.000 fulls de les acusacions enviades a Mas-Colell no se n’especifica la connexió amb la investigació del tribunal sobre el finançament de la promoció exterior del procés cap a la independència.

 

Aquells qui hem tractat el professor Mas-Colell durant molts anys com a col·legues, estudiants i coautors, sabem que és una persona de la màxima integritat. També és reconegut per ser una persona dedicada al bé públic, com demostra que deixés Harvard per tornar a casa i fundar una nova institució educativa espanyola [la Universitat Pompeu Fabra], a més de la seva disposició a exercir responsabilitats de govern a Espanya i a Europa. Espanya va ser molt afortunada que un economista de la capacitat i la talla del professor Mas-Colell estigués disposat a dedicar-se al servei públic. Una mesura de la reputació del professor Mas-Colell es reflecteix en el gran nombre d’economistes de tot el món que han signat peticions o han manifestat el seu suport a Twitter durant l’última setmana, bo i expressant preocupació sobre les seves circumstàncies.”
 

Els signants deixen clar que Mas-Colell és “un exemple per a tots els científics espanyols a l’estranger” i diuen que “el resultat d’aquest procediment pot tenir una influència negativa en la voluntat de persones com ells de tornar al seu país i contribuir al servei públic”. “Esperem que la situació s’aclareixi aviat. També esperem que, en absència de càrrecs específics contra ell, el Tribunal de Comptes eviti conseqüències indesitjades i injustes per al professor Mas-Colell”, acaben dient.

 

La carta és signada pels premis Nobel George Akerlof, Robert Aumann, Abhijit Banerjee, Angus Deaton, Peter Diamond, Esther Duflo, Eugene Fama, Lars Hansen, Oliver Hart, James Heckman, Bengt Holmstrom, Daniel Kahne-man, Michael Kremer, Finn Kydland, Eric Maskin, Daniel McFadden, Robert Merton, Paul Milgrom, Roger Myerson, Edmund Phelps, Christopher Pissarides, Paul Romer, Alvin Roth, Myron Scholes, Amartya Sen, Robert Shiller, Christopher Sims, Robert Solow, Michael Spence, Joseph Stiglitz, Richard Thaler, Jean Tirole i Robert Wilson.

 

A banda, l’han signada els economistes Philippe Aghionc, Manuel Arellano, Orazio Attanasio, Richard Blundell, Partha Dasgupta, Eddie Dekel, Mathias Dewatripont, Ernst Fehr, Drew Fudenberg, Jordi Galí, Pinelopi Goldberg, Jean-Michel Grandmont, Rachel Griffith,  Elhanan Helpman, Dale Jorgenson, Mervyn Kingc, Stephen Morris, Hugo Sonnenschein,  Guido Tabellini, i Fabrizio Zilibotti.

La carta també ha estat compartida per un altre premi Nobel, Paul Krugman. En una piulada a Twitter ha expressat la seva preocupació per la multa que es vol imposar a Mas-Colell, qui valora com un “eminent economista”.

 
 
 
 La mateixa notícia a un altre diari:
 
 
 
>>>  Petició de change.org contra la persecució del Tribunal de Cuentas a Mas-Colell. -   El tribunal el persegueix per la seva suposada vinculació amb el referèndum de l'1-O
 
 
 
 El Col.legi d'Economistes dona suport a Mas-Colell:
 
 https://www.vilaweb.cat/noticies/comissio-economia-catalana-collegi-economistes-mas-colell/
 
 
 
MÉS NOTÍCIES SOBRE EL PROFESSOR MAS-COLELL:
 
 
 
 
 
Per què actúa ara el 'Tribunal de Cuentas'?
 
 
 
 
 
 --