27 de juliol del 2021

Castex, primer ministre de França, salva el català i la immersió a França

 



Castex salva el català i la immersió a França

 

El Consell Constitucional havia prohibit l'ensenyament en català i ara un informe encarregat pel primer ministre, natural de Catalunya Nord, formula una via per protegir-lo

 

El català a l'Estat francès té un gran aliat situat al número 2 de l'escalafó de persones més poderoses, el primer ministre, Jean Castex. Després que el Consell Constitucional tombés l'educació immersiva, una circumstància que va alegrar al periodista de 'La Vanguardia' Víctor Amela, el polític nord-català va encarregar un informe que ha parat el cop judicial contra l'educació catalana, basca, occitana, bretona i alsaciana.


El document estableix la creació d'un "consell nacional per a l'ensenyament de les llengües regionals", controlat pel ministre d'Educació Nacional, Jean-Michel Blanquer, un polític amb arrels familiars al País Valencià. Curiosament, és Blanquer qui va liderar aquesta ofensiva contra la resta de llengües de l'Estat que no són el francès. Ell va portar al Consell Constitucional la Llei Morlac, aprovada per l'Assemblea Nacional, i que entre moltes altres coses, reconeixia el sistema immersiu d'ensenyament. Aquest no era el punt que va motivar el recurs,
sinó, un de referent al finançament d'aquestes escoles, que passaria perquè se'n responsabilitzés tant l'Estat com les administracions locals, en tant que s'acollien a una categoria de minoria a protegir. Els jacobins temien que altres col·lectius, sobretot el catòlic, amb una xarxa educativa molt nombrosa, s'acollís a aquest supòsit i acabés també rebent diners públics.

Blanquer no va preveure que el Constitucional denegués el seu recurs, però que l'aprofités per prohibir la immersió, un aspecte que mai va demanar el govern francès.

Davant les protestes generalitzades a diversos punts de l'Estat, el primer ministre, Emmanuel Macron, va fer una publicació a Facebook defensant les llengües catalana, basca, occitana, bretona i alsaciana, garantint-ne l'ensenyament i anunciant que farien front al tribunal,

Macron va posar a treballar al nord-català Jean Castex i a l'occità François Bayrou, aquest segon un dels polítics més reconeguts i actualment, un dels homes forts de la República en marxa, el partit del primer ministre. Bayroy, exministre en diferents governs i titular de diverses carteres, una d'elles la d'educació, als anys 90 va jugar un paper decisiu per a blindar les escoles immersives, garantint que tant l'Estat com els municipis on estaven ubicades, contribuïssin al seu finançament.

Castex, com a alcalde de Prada de Conflent, havia estat clau per consolidar l'escola Bressola de la població, i com a diputat, alt funcionari i home de confiança del llavors màxim representant de França, Nicolas Sarkozy, va aconseguir que firmés un pacte de reciprocitat televisiva amb el PP de Rajoy al poder, que va permetre legalitzar les emissions de TV3 a la Catalunya Nord, un acord que uns mesos abans, l'anterior president espanyol, José Luis Zapatero es va negar a subscriure.

Aquest és el tercer cop que Castex intervé decisivament per ajudar la llengua catalana a l'Estat francès.

 

 

---