30 d’agost del 2021

S'aixequen els peatges el proper dia 1 de setembre. Però el 2024 no està clar si s'hauran de recuperar alguns

 


Berto Sagrera   -  Foto: ACN
Barcelona. Dissabte, 28 de Agost 2021.

 

 

Catalunya dirà adeu als peatges de l’AP-7, l’AP-2, la C-32 nord i la C-33 dimecres vinent, dia 1 de setembre, data en què s’hauran aixecat les barreres de les vies. Així, els catalans “deixaran de pagar”. “Com a mínim, de forma física”, ha anunciat en roda de premsa el vicepresident del Govern i conseller de Territori, Jordi Puigneró.

 

Què vol dir aquest “com a mínim”? Doncs que la Unió Europea vol que a l’Estat espanyol la gent pagui per fer servir aquesta mena de vies d’alta capacitat a partir del 2024, tot i que al Govern tenen molt clar que “els peatges no tornaran”. El model que proposa Brussel·les és que pagui qui usa la carretera i qui més contamina. Un model amb el qual el vicepresident Puigneró està d’acord i pel qual ja té propostes al cap que són diferents dels peatges. La seva principal idea és aplicar la fórmula de la vinyeta, una tarifa plana que es paga un cop a l’any i que es fa servir en alguns països europeus com Suïssa.

 

Catalunya proposa la vinyeta, l’Estat no proposa res

La Generalitat està disposada a posar la vinyeta sobre la taula”, així com altres “solucions tecnològiques” que es puguin alinear amb el model de la UE. Però aquesta proposta només serviria per a la C-32 i la C33, les dues vies gestionades pel Govern. Aquelles de titularitat estatal, l’AP-7 i l’AP-2, encara no compten amb una proposta en ferm.

 

Es defineix el model de manteniment

El vicepresident ha anunciat que preveu que les intervencions per mantenir el bon estat de les vies tindrà un cost anual de sis milions d’euros, amb quinze milions d’euros extraordinaris cada cinc anys. Així mateix, les obres per remoure els peatges costaran 7,5 milions d’euros i s’allargaran fins al primer semestre de 2022. D’aquesta manera, el cost serà d’un euro per català a l’any. Si contemplem també el cost de les obres, passarem a parlar de dos euros anuals per català.

 

Davant la indefinició del govern espanyol tant pel nou horitzó de pagament de 2024 com pel manteniment de les vies, Puigneró ha recordat que va demanar a la ministra espanyola de Transports, la catalana Raquel Sánchez, el traspàs de la gestió a la Generalitat de les vies d’alta capacitat que actualment romanen sota titularitat estatal. D’aquesta manera s’evitaria la possibilitat de “tenir dos models diferents”. Com que Sánchez va ser alcaldessa de Gavà i coneix bé el país, el conseller de Territori ha transmès un optimisme moderat sobre aquesta petició. “La ministra és sensible a aquestes qüestions, però una altra cosa és si l’Estat li deixa fer”, ha explicat sobre la trobada a la comissió bilateral.

 Llegir tot l'article a:
 
 
 
 
 
---