11 d’agost del 2022

Avui fa 1225 anys de la mort de Guifre el Pilós







Guifré seria la personalitat més important i decisiva de l’etapa de construcció nacional de Catalunya



 
El Nacional - Marc Pons - 11.08.2022
 
Tal dia com avui de l’any 897, fa 1.125 anys, a la vall d’Ora (llavors extrem nord-occidental del comtat carolingi de Barcelona i actualment comarca del Solsonès), moria Guifré I, anomenat el Pilós, primer comte de la nissaga nacional catalana dels Bel·lònida que governaria el casal de Barcelona [i amb el temps també els regnes d’Aragó, València, Sicília i Sardenya] durant més de cinc segles, fins al 1410. 
 
Guifré el Pilós no va ser mortalment ferit pels vikings que amenaçaven el regne carolingi de França, com afirma la tradició de les quatre barres de sang, sinó que va morir en una escaramussa amb les tropes del valí islàmic de Lleida en una zona fronterera que es disputaven els dos poders.
 
 Però el destacat protagonisme de Guifré en el procés de construcció nacional de Catalunya l’adquiriria en convertir el càrrec comtal (que era de nomenament reial) en hereditari. Guifré va ser el darrer comte carolingi nomenat per la cancelleria d’Aquisgrà i el primer que transmetria el càrrec al seu fill primogènit. No obstant això, els comtats carolingis catalans —que a partir de Guifré van passar a ser governats per fills, nebots i nets del Pilós— van continuar formant part del regne de França durant un segle, fins que a l’extinció de la nissaga reial carolíngia (988), Borrell II de Barcelona no va renovar el pacte de vassallatge i va precipitar la independència.
 

Un altre fet molt destacat en l’obra política de Guifré va ser la repoblació de la zona central de Catalunya, que havia quedat devastada després de la rebel·lió d’Aissó (826-827), una guerra civil entre magnats autòctons i funcionaris forasters. La majoria dels actuals pobles i viles d’Osona, del Bages, d’Anoia i del Solsonès van ser creats per l’obra repobladora de Guifré (870-897). També Guifré va prestigiar la seva nissaga amb un matrimoni polític molt profitós: es va casar amb Guinidilda, besneta de l’emperador Carlemany, i des de la llavors els Bel·lònides de Barcelona sempre van ser una branca menor de la família imperial.



 


Trobareu més info a un article amb recenssions d'obres de divulgació de la nostra història:
 
>>  Llibres: història de Catalunya al voltant de l'any 1000. Els inicis de l'Estat-nació  v.5 (recensions de llibres de divulgació històrica, de Guifre el Pilós entre d'altres.)


>>  al tag d'aquesta blog: "història de Catalunya" (articles de divulgació)
 
   
>>  Podeu veure la història a la sèrie de TV3 de quatre capítols "Comtes, l'origen de Catalunya", cada un d'uns 30 min. de durada. La web oficial de la sèrie , a on podeu veure els capítols ja emesos és:    
http://www.comtes.cat/#capitols


Comtes 1.  Els inicis dels inicis, amb Gifré el Pelós
Comtes 2.  O Comte o res, amb  Guifré Borrell
Comtes 3. Triomf i tragèdia, amb  Sunyer I
Comtes 4.  Derrota i llibertat amb Borrell II
 
 
>>  Els comtes catalans (Naixement de la nació catalana 14/15)  (vídeo 6min 33'') (Excel·lent resum des de Guifre el Pilós al s.IX fins Ramon Berenguer IV al s.XII, per l'historiador J.M.Salrach). 
 
 
(El post ha rebut 225 visites)
 
 
___