23 d’abril del 2024

El sector editorial català: una "petita" locomotora de 1.442 milions i 15.000 treballadors


 

Els llibres de text, la literatura infantil, juvenil i el còmic lideren la facturació en català en un any de rècords
 
 Gemma Fontseca, Cap de redaccióBarcelona. 
Si el sector editorial català ha estat notícia durant els últims mesos per problemes de distribució amb Entredos Logístics i la situació delicada de Grup Enciclopèdia i Vicens Vives (amb retallades de plantilla i l’adquisició de la primera), actualment el sector del llibre es "frega les mans" amb la diada de Sant Jordi d'enguany. Una celebració que els comporta el 40% de la facturació anual i que celebra l'augment de vendes dels llibres en català: un 12% més que l'any anterior. Una circumstància única que té a veure amb la fi de la pandèmia, les bones diades de Sant Jordi, la Setmana del Llibre en català, la literatura infantil i juvenil i l'auge del còmic. I un repte de present i futur: posar tota l'energia en el nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya.

La venda de llibres en català ha augmentat un 12%, gràcies a l’auge de la literatura infantil, juvenil i els llibres de text

Quines xifres mou el sector del llibre a Catalunya? Segons fonts del Gremi d'Editors consultades per VIA Empresa, el sector català és la gran locomotora d'Espanya. Encara més, si la facturació total del sector editorial a Espanya ronda els 2.815 milions d'euros –és l'estimació pel 2023 aplicant el 3,5% d'increment respecte a l'exercici anterior–, les editorials catalanes facturen al voltant de 1.440 milions d'euros: la xifra representa el 53% del total de l'Estat, de manera que lidera una vegada més el mercat espanyol.

En aquests moments, el sector del llibre mou uns 500 milions d'euros al mercat intern català. Uns 140 milions –aproximadament un 30% del total– corresponen al llibre en llengua catalana. I una curiositat, els catalans prefereixen comprar en llibreries de proximitat, que representen el 60% de les vendes, mentre que a Madrid és del 40% i a la resta d'Europa és del 30%.

Les editorials de Catalunya i Madrid representen el 93% del total de la facturació del 2022 d’Espanya

Actualment, el sector del llibre comporta l'1% del PIB, amb 4.702 treballadors directes que assoleixen els 15.000 si es compten els col·laboradors a Catalunya. Una altra xifra interessant és la quota de mercat de les editorials grans que facturen el 64,1%. A més, a la resta de l'estat espanyol, les editorials de Catalunya i Madrid representen el 93% del total de la facturació del 2022.
Entre els llibres més consumits i, en què Catalunya és líder, destaca la literatura infantil i juvenil, la divulgació en general, el còmic i la resta de literatura. En canvi, segons detalla el Gremi, "ens hem de posar les piles amb el text universitari", ja que és més comú que sigui en castellà i es fabriqui a Madrid.

Els hàbits i consums dels catalans

Centenars de persones passejant per la superilla literària de Passeig de Gràcia per Sant Jordi | ACN
Centenars de persones passejant per la superilla literària de passeig de Gràcia per Sant Jordi | ACN
El Baròmetre d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres 2023 mostra que el 68,2% dels catalans tenen l’hàbit de llegir en el seu temps lliure. En el conjunt de l’estat espanyol, aquesta xifra és del 64,1%. Segons les dades, les dones llegeixen més per oci que els homes en tots els trams d’edat.

La pirateria genera unes pèrdues de 200 milions d’euros anuals a Catalunya

 

A Catalunya, el 38,9% dels lectors de llibres prefereixen llegir en català. A les Balears, aquest percentatge és del 10,7%, i al País Valencià, del 3%. Tanmateix, en els últims anys el català ha guanyat 17,7 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors.

Un sector en constant evolució

Infants escollint llibre per Sant Jordi a Girona | ACN
Infants escollint llibre per Sant Jordi a Girona | ACN
"L’any 2023 no ha estat un any fàcil sobretot per la situació econòmica i la pressió dels costos, però els nous hàbits de consum que van arribar després de la pandèmia i que van potenciar l’oci cultural continuen impulsant el creixement de la venda de llibres i consoliden una tendència que estem observant els tres darrers anys", expliquen des del Gremi. I llancen un avís: xifren en 200 milions d'euros les pèrdues que genera la pirateria anualment.

 

Eixamplar la base de lectors i la defensa de la propietat intel·lectual, entre els reptes del sector

 

Entre els principals reptes que afronta el sector del llibre figuren seguir eixamplant la base de lectors, la defensa de la propietat intel·lectual, el bon ús de la intel·ligència artificial, la internacionalització, la innovació i la sostenibilitat.

Pròxima fita: el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya

Gent mirant llibres per les parades de la superilla literària per Sant Jordi | ACN
Gent mirant llibres per les parades de la superilla literària per Sant Jordi | ACN
 
Des del Gremi tenen clar la importància de començar a implementar amb decisió el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, de seguir incrementant els pressupostos del Departament de Cultura fins que arribin al 2% del pressupost de la Generalitat de Catalunya el 2025 i de seguir apostant per al suport a la internacionalització del sector editorial de Catalunya.

El Pla Nacional del Llibre i la Lectura ha estat una de les accions principals del govern de la Generalitat de Catalunya en matèria cultural, que s’ha anat presentant en societat aquests darrers mesos. És impulsat pel departament de la consellera Natàlia Garriga i amb la complicitat del d’Educació, de la consellera Anna Simó.
 

L'objectiu del pla? Que hi hagi més bons lectors, que llegeixin més sovint i que llegeixin en català

 

El pla, que executa directament sobretot la Institució de les Lletres Catalanes compta amb l’editora Montse Ayats com a principal figura i s’ha marcat tot un seguit d’objectius i mesures fins al 2030. Per assolir-los hi destinaran una mica més de 57 milions d’euros. Aquestes mesures s’afegiran a les que ja hi ha per a la promoció del llibre i la lectura. El pla, com a gran lema, parteix de la idea que la cultura és educació i l’educació és cultura i a la llarga vol fer créixer l’índex de lectura, millorar la competència lectora i fomentar la llengua. És a dir, que hi hagi més bons lectors, que llegeixin més sovint i que llegeixin en català.
Finalment, el ritme de producció a Catalunya no s’atura. De fet, es publiquen al voltant de 100 llibres al dia, una mitjana de més de quatre per hora. Segons dades recollides per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, entre els anys 2012 i 2021 es van publicar 375.639 volums, dels quals 95.096 estaven escrits en català, el 25,3% del total.